Melon - fot. www.sxc.hu/CC

Melon

Cucumis Melo

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: płożący
  • gleba: żyzna
  • wilgotność: gleba wilgotna
  • stanowisko: półcień, słońce
  • zastosowanie: ogrody przydomowe

 

Polecamy rośliny i produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

Melon to jednoroczna roślina należąca do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Niewiele osób wie, że jest to odmiana…ogórka. Warzywo jest uprawiane w wielu krajach na całym świecie, w Polsce jest znane od XVII wieku. W epoce wiktoriańskiej wyhodowane pierwsze odmiana owocujące przez cały rok, uprawiane pod szkłem.

Melon powinien być uprawniany na dobrze przygotowanej, spulchnionej glebie wzbogaconej przekompostowanym obornikiem lub kompostem. Roślina preferuje stanowiska jasne, ale nie bezpośrednio nasłonecznione i osłonięte od wiatru.

Warzywo uprawia się wyłącznie z rozsady. Nasiona sieje się w pomieszczeniach ogrzewanych - szklarniach lub tunelach foliowych - w drugiej dekadzie kwietnia. Ważne, aby podczas produkcji rozsady temp. powietrza wynosiła 25º C. Po ok. 6 tygodniach sadzonki przenoszone są na miejsce stale w rozstawie 100 x 70cm.

Roślina udaje się również w uprawie pojemnikowej i przy odpowiedniej pielęgnacji daje wysokie plony. W takiej uprawie niezwykle istotne jest regularne podlewanie i nawożenie. Owoce zbierane są zwykle w drugiej połowie sierpnia i na początku września, gdy zaczynają zmieniać kolor i wydzielają intensywny aromat.

Warzywo dzieli się na kilka grup:

  • melony osiatkowane o okrągłym lub owalnym kształcie i siateczkowatej powierzchni;
  • kantalupy o chropowatej skórce z bruzdami i zielonym bądź pomarańczowym miąższu;
  • melony zimowe o gładkiej lub żeberkowanej skórce, łatwe do przechowywania;
  • melony kasaba o wydłużonym kształcie z bardzo słodkim zielonym lub białawym miąższem.

Melon składa się z około 90 % z wody, ale zawiera również dużą ilość witaminy C i A, witaminę PP i sole mineralne (głównie potas i fosfor). Jest niskokaloryczny. Owoce podaje się w kawałkach na surowo lub jako składnik deserów, sałatek, dżemów, napojów i zup na zimno.

Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna Brokuł włoski - warzywa cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87

Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera
Kiedy zacząć dokarmianie ptaków?

Późna jesień to najlepszy moment, by zacząć dokarmianie ptaków - podaje rzecznik Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków. Przypomina jednak: jeśli przyzwyczaimy do tego ptaki, należy dbać, by w miejscu dokarmiania pokarm dostępny był stale, ...