Por Allium porrum (www.flickr.com.cc, fot. Annna)

Por

Allium porrum

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: wzniesiony
  • wysokość: do 2m (z pędami kwiatostanowymi)
  • kolor kwiatów: białe, różowe
  • kwiatostan: baldach
  • przydatność do spożycia: liście
  • gleba: piaszczysto-gliniasta, próchniczna
  • wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna, gleba wilgotna
  • stanowisko: słońce
  • zastosowanie: roślina jadalna

Por (Allium porrum) to roślina dwuletnia należąca do rodziny czosnkowatych (Allioideae). Roślina w środowisku naturalnym występuje w Azji Mniejszej, ale rozprzestrzeniła się w różnych rejonach na świecie. To popularne warzywo  uprawiane w wielu krajach, w tym również w Polsce. Roślina wytwarza skróconą łodygę i wiązkowe, silnie rozgałęzione korzenie.

Dwuletni por może dorastać do 2m (wraz z długim pędem kwiatostanowym – baldachami złożonymi z białych lub biało-różowych kwiatów). Zwykle uprawia się go jednak jako roślinę jednoroczną dla cebuli i liści.

Warunki uprawy pora

Warzywo najlepiej uprawiać na próchnicznych, średnio zwięzłych, gliniasto-piaszczystych glebach o ph=6-7 i na słonecznym stanowisku.

Dobrze rośnie uprawiane w pierwszym lub drugim roku po nawożeniu obornikiem. Roślina ma duże wymagania wodne i nie należy dopuszczać do przesuszenia gleby.

Pod względem temperatury por jest tolerancyjny – kiełkuje już przy 3-4°C.

W zależności od planowanego terminu zbioru przygotowane wcześniej sadzonki można sadzić od wczesnej wiosny (zbiór letni) do późnego lata (zbiór następnej wiosny). Najważniejsze zabiegi pielęgnacyjne to odchwaszczanie i podlewanie.

Zastosowanie pora

Najbardziej wartościowe w kuchni są liście i cebule młodych roślin o mocnym aromacie oraz intensywnym smaku. Warzywo zawiera znaczną ilość olejków eterycznych, witaminy C, witamin z grupy B i soli mineralnych (K, Ca, Mg, Fe). Najczęściej wykorzystuje się je jako dodatek do sałatek, surówek oraz zup.

Polecane odmiany:

  • Wczesne: ‘Jolant’, ‘Varna’
  • Średnio-wczesne: ‘Pinola’, ‘Arcona’
  • Zimujące w gruncie: ‘Blizzard’, ‘Prospecta’, ‘Hiberna’

fot. Annna, Ullisan (ź. www.flickr.com.cc),

Inne zdjęcia tej rośliny Por cebula i liście
Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna Brokuł włoski - warzywa cebula Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87
Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Miesięcznik Budujemy Dom - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer miesięcznika Budujemy Dom w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 100 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Miesięcznik Budujemy Dom - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer miesięcznika Budujemy Dom w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 100 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera