Logo
Logo

Por (Allium porrum)

Por (Allium porrum) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Gleba: próchniczna, piaszczysto-gliniasta
  • Kolor kwiatów: białe, różowe
  • Kwiatostan: baldach
  • Pokrój: wzniesiony
  • Przydatność do spożycia: liście
  • Wysokość: do 2m (z pędami kwiatostanowymi)
  • Wilgotność: gleba wilgotna, gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: roślina jadalna
  • Por (Allium porrum) to roślina dwuletnia należąca do rodziny czosnkowatych (Allioideae). Roślina w środowisku naturalnym występuje w Azji Mniejszej, ale rozprzestrzeniła się w różnych rejonach na świecie. To popularne warzywo  uprawiane w wielu krajach, w tym również w Polsce. Roślina wytwarza skróconą łodygę i wiązkowe, silnie rozgałęzione korzenie.

    Dwuletni por może dorastać do 2m (wraz z długim pędem kwiatostanowym – baldachami złożonymi z białych lub biało-różowych kwiatów). Zwykle uprawia się go jednak jako roślinę jednoroczną dla cebuli i liści.

    Wymagania i uprawa

    Warzywo najlepiej uprawiać na próchnicznych, średnio zwięzłych, gliniasto-piaszczystych glebach o ph=6-7 i na słonecznym stanowisku.

    Dobrze rośnie uprawiane w pierwszym lub drugim roku po nawożeniu obornikiem. Roślina ma duże wymagania wodne i nie należy dopuszczać do przesuszenia gleby.

    Pod względem temperatury por jest tolerancyjny – kiełkuje już przy 3-4°C.

    W zależności od planowanego terminu zbioru przygotowane wcześniej sadzonki można sadzić od wczesnej wiosny (zbiór letni) do późnego lata (zbiór następnej wiosny). Najważniejsze zabiegi pielęgnacyjne to odchwaszczanie i podlewanie.

    Zastosowanie

    Najbardziej wartościowe w kuchni są liście i cebule młodych roślin o mocnym aromacie oraz intensywnym smaku. Warzywo zawiera znaczną ilość olejków eterycznych, witaminy C, witamin z grupy B i soli mineralnych (K, Ca, Mg, Fe). Najczęściej wykorzystuje się je jako dodatek do sałatek, surówek oraz zup.

    Polecane odmiany

    • Wczesne: ‘Jolant’, ‘Varna’
    • Średnio-wczesne: ‘Pinola’, ‘Arcona’
    • Zimujące w gruncie: ‘Blizzard’, ‘Prospecta’, ‘Hiberna’


    fot. Annna,
    Ullisan (ź. www.flickr.com.cc),

     
    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (2)

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl