Rabarbar ogrodowy Rheum rhaponticum 

Rabarbar ogrodowy

Rheum rhaponticum 

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: kępy, wzniesiony
  • wysokość: do 150cm (bez pędu kwiatostanowego)
  • kolor kwiatów: zielonkawe, żółte
  • kwiatostan: wiechowaty
  • owoce: niełupka
  • przydatność do spożycia: liście
  • gleba: próchniczna, żyzna
  • wilgotność: gleba wilgotna
  • stanowisko: półcień, słońce
  • zastosowanie: roślina jadalna

Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum) to wieloletnia roślina należąca do rodziny rdestowatych (Polygonaceae). Pochodzi z Azji Środkowej oraz z Bałkanów, ale został rozpowszechniony w wielu obszarach na całym świecie. W Polsce to roślina uprawowa, popularna szczególnie w uprawie amatorskiej. Zwykle rabarbar dorasta do 150cm (bez pędu kwiatostanowego).

Wytwarza kępę dużych liści z długimi, mięsistymi ogonkami. Barwa ogonków używanych jako warzywo może różnić się w zależności od odmiany (mogą  być czerwone, różowe lub zielone).

Warunki uprawy rabarbaru ogrodowego

Rabarbar ogrodowy najlepiej plonuje na słonecznych stanowiskach, ale znosi również półcień.

Jest to warzywo wymagające pod względem gleby, wody i składników pokarmowych. Optymalne są podłoża wilgotne (ale nie podmokłe), żyzne, zasobne w próchnicę. Miejsce przed założeniem plantacji powinno być dobrze przygotowane, zasilone nawozem organicznym oraz mineralnym.

Warzywo można rozmnażać z siewu lub przez podział karp. Rabarbar na jednym miejscu powinien rosnąc nie dłużej niż 10 lat.

Do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych należy podlewanie w czasie suszy i odchwaszczanie. Rabarbar jest rośliną mrozoodporną, dobrze zimującą w gruncie.

Zastosowanie - roślina jadalna

Ogonki liściowe są smaczne, jednak nie mają dużych walorów pokarmowych. Zawierają niewielką ilość witaminy C i soli mineralnych. Ogonki powinno się zbierać tylko wiosną, gdyż później zawierają znaczne ilości szkodliwych szczawianów wapnia.

Rabarbar spożywa się na surowo lub wykorzystuje jako dodatek do soków i kompotów.

fot. Radomil (źródło: www.wikipedia.org)

Inne zdjęcia tej rośliny Rabarbar ogrodpwy kwitnienie (fot. Ewa Jankowska)
Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym SwiatKwiatow.pl
Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna Brokuł włoski - warzywa cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



Mamy problem... x
...blokujesz reklamy
Drogi czytelniku! Wszystkie dostarczane przez nasz serwis treści są darmowe. Aby tak mogło pozostać musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz sobie naszą pracę i chcesz aby była ona dostępna dla Ciebie za darmo prosimy wyłącz program blokujący wyświetlanie reklam.
Barszcz Sosnowskiego - uwaga na letnie poparzenia!

W czasie letnich spacerów, szczególnie w słoneczne dni narażeni jesteśmy na ostre poparzenie skóry. Przyczyną może być kontakt z barszczem ...