Rabarbar ogrodowy Rheum rhaponticum 

Rabarbar ogrodowy

Rheum rhaponticum 

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: kępy, wzniesiony
  • wysokość: do 150cm (bez pędu kwiatostanowego)
  • kolor kwiatów: zielonkawe, żółte
  • kwiatostan: wiechowaty
  • owoce: niełupka
  • przydatność do spożycia: liście
  • gleba: próchniczna, żyzna
  • wilgotność: gleba wilgotna
  • stanowisko: półcień, słońce
  • zastosowanie: roślina jadalna

 

Polecamy rośliny i produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum) to wieloletnia roślina należąca do rodziny rdestowatych (Polygonaceae). Pochodzi z Azji Środkowej oraz z Bałkanów, ale został rozpowszechniony w wielu obszarach na całym świecie. W Polsce to roślina uprawowa, popularna szczególnie w uprawie amatorskiej. Zwykle rabarbar dorasta do 150cm (bez pędu kwiatostanowego).

Wytwarza kępę dużych liści z długimi, mięsistymi ogonkami. Barwa ogonków używanych jako warzywo może różnić się w zależności od odmiany (mogą  być czerwone, różowe lub zielone).

Warunki uprawy rabarbaru ogrodowego

Rabarbar ogrodowy najlepiej plonuje na słonecznych stanowiskach, ale znosi również półcień.

Jest to warzywo wymagające pod względem gleby, wody i składników pokarmowych. Optymalne są podłoża wilgotne (ale nie podmokłe), żyzne, zasobne w próchnicę. Miejsce przed założeniem plantacji powinno być dobrze przygotowane, zasilone nawozem organicznym oraz mineralnym.

Warzywo można rozmnażać z siewu lub przez podział karp. Rabarbar na jednym miejscu powinien rosnąc nie dłużej niż 10 lat.

Do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych należy podlewanie w czasie suszy i odchwaszczanie. Rabarbar jest rośliną mrozoodporną, dobrze zimującą w gruncie.

Zastosowanie - roślina jadalna

Ogonki liściowe są smaczne, jednak nie mają dużych walorów pokarmowych. Zawierają niewielką ilość witaminy C i soli mineralnych. Ogonki powinno się zbierać tylko wiosną, gdyż później zawierają znaczne ilości szkodliwych szczawianów wapnia.

Rabarbar spożywa się na surowo lub wykorzystuje jako dodatek do soków i kompotów.

fot. Radomil (źródło: www.wikipedia.org)

Inne zdjęcia tej rośliny Rabarbar ogrodpwy kwitnienie (fot. Ewa Jankowska)
Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna Brokuł włoski - warzywa cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87

Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera
Kiedy zacząć dokarmianie ptaków?

Późna jesień to najlepszy moment, by zacząć dokarmianie ptaków - podaje rzecznik Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków. Przypomina jednak: jeśli przyzwyczaimy do tego ptaki, należy dbać, by w miejscu dokarmiania pokarm dostępny był stale, ...