Rokietta siewna zwana też rukolą (fot. wiki.domenapubliczna)

Rokietta siewna (Rukola)

Eruca vesicaria subsp. sativa

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: wzniesiony
  • wysokość: 50-75cm
  • kwiaty: drobne, niepozorne
  • kolor kwiatów: różowe
  • przydatność do spożycia: liście
  • gleba: żyzna
  • wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • stanowisko: półcień
  • zastosowanie: roślina jadalna

 

Polecamy rośliny i produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

Rokietta siewna (Eruca vesicaria subsp. sativa) to roślina jednoroczna, często nazywana także rukolą, należąca do rodziny (Brassicaceae). W środowisku naturalnym roślinę można spotkać na kilku kontynentach, ale najbardziej kojarzona jest z basenem Morza Śródziemnego. W Polsce ten gatunek jest rzadko uprawiany (głównie amatorsko). Dorasta zwykle do 50-75cm i tworzy gęsto kępę lirowatych, pierzastodzielnych liści. Kwiaty są drobne, niepozorne zebrane w szczytowe kwiatostany o barwie jasnoróżowej.

Warunki uprawy rukoli

Roślina jest dosyć łatwa w uprawie. Dobrze rośnie w lekkim półcieniu na żyznych, zasobnych w składniki pokarmowe glebach, dobrze utrzymujących wilgoć.

Rukola jest dość odporna na niskie temperatury, choroby oraz szkodniki.

Nasiona można wysiewać wprost do gruntu już pod koniec marca.

Ze względu na krótki okres wegetacyjny najlepiej nadaje się do uprawy jako przedplon lub poplon. Do ważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych należy odchwaszczanie oraz podlewanie (w warunkach suszy liście gorzknieją).

Zastosowanie rukoli

Rukola (rokietta siewna) jest ceniona ze względu na młode liście o lekko piekącym smaku.

Jest to warzywo szczególnie popularne w kuchni śródziemnomorskiej jako dodatek do sałatek, surówek, zup, sosów, kanapek, serów i owoców morza. Czasem zmielone, suche liście dodaje się do potraw jako przyprawę (i coraz częściej w taki sposób wykorzystywane są nasiona rukoli). Liście zawierają znaczną ilość witaminy C, soli mineralnych (cynk i żelazo) oraz białek. Z nasion rokietty produkuje się olej.

źródło: wiki.domenapubliczna

Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna Brokuł włoski - warzywa cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87

Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera
Kiedy zacząć dokarmianie ptaków?

Późna jesień to najlepszy moment, by zacząć dokarmianie ptaków - podaje rzecznik Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków. Przypomina jednak: jeśli przyzwyczaimy do tego ptaki, należy dbać, by w miejscu dokarmiania pokarm dostępny był stale, ...