Rzodkiew czarna Raphanus sativus var. niger

Rzodkiew czarna

Raphanus sativus var. niger

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: wzniesiony
  • wysokość: 30-70cm
  • kolor kwiatów: liliowe
  • kwiatostan: grono
  • przydatność do spożycia: korzenie
  • gleba: przepuszczalna, żyzna
  • wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • stanowisko: półcień, słońce
  • zastosowanie: roślina jadalna, roślina lecznicza

 

Polecamy rośliny i produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

Rzodkiew czarna (Raphanus sativus var. niger) to jednoroczna roślina należąca do rodziny kapustowanych (Brassicaceae) i grupy warzyw rzepowatych. Jest to kultywar rzodkiewki, charakteryzujący się zgrubiałym korzeniem o nietypowej czarnej barwie. Dorasta zwykle do 70cm. Wytwarza rozetę lirolistnych liści. Kwitnie na liliowo, drobne kwiaty są zebrane w grona. Owocem jest łuszczyna.

Warunki uprawy rzodkwi czarnej

Rzodkiew czarna ma podobne wymagania jak rzodkiewka. Lubi stanowiska słoneczne, ale może rosnąć również w półcieniu.

Dobre pod uprawę są gleby żyzne i przepuszczalne.

Warzywo ma krótki okres wegetacyjny, dlatego może być uprawiany zarówno jako przedplon jak i poplon.

Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy podlewanie oraz odchwaszczanie.

Zastosowanie - roślina jadalna i lecznicza

Rzodkiew czarna nadaje ostrego smaku sałatkom i surówkom. Zawiera dużą ilość soli mineralnych. Szczególnie cenny jest korzeń ze zbiorów jesiennych.

Roślina działa korzystnie na organizm przy schorzeniach wątroby, problemach z wydzielaniem żółci, przewlekłych chorobach nerek i pęcherza moczowego.

Sok z czarnej rzodkwi działa wzmacniająco na organizm. Nie należy jednak spożywać go w dużej ilości i na czczo, gdyż wtedy mogą wystąpić skutki uboczne – np.: wymioty. Sok stosowany zewnętrznie wybiela skórę, usuwa piegi, leczy łupież i działa wzmacniająco na włosy.

fot. Zyance (źródło: www.wikipedia.org)

Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna Brokuł włoski - warzywa cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87

Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera
Kiedy zacząć dokarmianie ptaków?

Późna jesień to najlepszy moment, by zacząć dokarmianie ptaków - podaje rzecznik Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków. Przypomina jednak: jeśli przyzwyczaimy do tego ptaki, należy dbać, by w miejscu dokarmiania pokarm dostępny był stale, ...