rzodkiewka fot. Jeno Szabo - Pixabay

Rzodkiewka

Raphanus sativus var. sativus

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: kępy, wzniesiony
  • wysokość: 10-60cm
  • kwiaty: pojedyncze
  • kolor kwiatów: białe
  • kwiatostan: grono
  • przydatność do spożycia: korzenie
  • gleba: przepuszczalna, żyzna
  • wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • stanowisko: słońce
  • zastosowanie: roślina jadalna, roślina lecznicza

 

Polecamy rośliny i produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) należy do rodziny kapustowanych (Brassicaceae) i grupy warzyw rzepowatych. Jest to odmiana rzodkwi nie występująca obecnie w środowisku naturalnym, ale uprawiana w wielu krajach świata.

Roślina osiąga wysokość do 60 cm, ale najważniejsza jest jej podziemna, jadalna część – silnie zgrubiały korzeń, wewnątrz biały, na zewnątrz – biały, żółty, czerwony lub fioletowy.

Lirowate liście są ułożone skrętolegle. Rzodkiewka może zakwitać – tworzy mało dekoracyjne, groniaste kwiatostany o barwie białej. Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia.

Warunki uprawy rzodkiewki

Rzodkiewka preferuje stanowiska słoneczne (w cieniu korzenie nie uformują się odpowiednio) i żyzne przepuszczalne, podłoża.

Jest to gatunek o bardzo krótkim okresie wegetatywnym – dlatego nadaje się zarówno jako przedplon dla innych warzyw jak i poplon. Uprawa rzodkiewki od siewu po zbiór korzeni trwa około miesiąca. Nasiona kiełkują już w temp. 3-4°C i znoszą małe przymrozki, dlatego rzodkiewka jest pierwszym z warzyw, jakie można siać w ogrodzie czy na polu.

Podwójne zastosowanie: roślina lecznicza i kulinarna

Rzodkiewka to znana i ceniona roślina lecznicza oraz kulinarna. Spożywanie korzenia jest polecane w chorobach wątroby i dróg żółciowych. Korzeń zawiera znaczną ilość witaminy C, kwasów organicznych i glikozydów.

W kuchni warzywo najczęściej stosuje się do sałatek, surówek oraz kanapek. Rzodkiewka jest znana jako roślina jadalna od kilku tysiącleci. Warzywo uprawiano ją już w I wieku n.e. w starożytnym Egipcie.

Polecane odmiany rzodkiewki:

  • Kuliste – ‘Carmen’, ‘Gracja’, ‘Karminowa’, ‘Krakowianka’, ‘Krasa’,
  • Półdługie – ‘Saxa, Warta, Afrodyta,
  • Odmiany do uprawy latem: Jutrzenka, Pasja

fot. Jeno Szabo - Pixabay

Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna Brokuł włoski - warzywa cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87

Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera
Kiedy zacząć dokarmianie ptaków?

Późna jesień to najlepszy moment, by zacząć dokarmianie ptaków - podaje rzecznik Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków. Przypomina jednak: jeśli przyzwyczaimy do tego ptaki, należy dbać, by w miejscu dokarmiania pokarm dostępny był stale, ...