Logo
Logo

Sałata rzymska (Lactuca sativa var. romana)

Sałata rzymska (Lactuca sativa var. romana) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Gleba: żyzna, próchniczna
  • Kolor kwiatów: żółte
  • Kwiatostan: koszyczek kwiatowy
  • Kwiaty: pojedyncze, drobne
  • Odczyn gleby: lekko kwaśna, obojętna
  • Owoce: niełupka
  • Pokrój: wzniesiony, wąski, zwarty
  • Przydatność do spożycia: liście
  • Wysokość: 100-150 cm (z pędem kwiatostanowym))
  • Okres kwitnienia: VIII
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Wilgotność: gleba wilgotna, gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: roślina jadalna
  • Spis treści
    Opis rośliny Wymagania i uprawa Pielęgnacja Zastosowanie Polecane odmiany

    Sałata rzymska (Lactuca sativa var. romana), nazywana również sałatą długolistną, należy do rodziny astrowatych (Asteraceae). Jest to odmiana botaniczna sałaty siewnej różniąca się jednak kształtem główki i wyglądem liści.

    Wygląd rośliny

    Sałata rzymska jak i pozostałe sałaty siewne, jest uprawiana w wielu krajach, w tym w Polsce. Roślina osiąga do 15-20 cm, a jeśli pozwolimy jej wytworzyć pęd kwiatostanowy nawet do 150 cm wysokości. Tworzy wydłużone liście składające się w zwarte główki. Są one pofalowane, kruche mają mocny i wyraźny, biały nerw środkowy.

    Roślina kwitnie w drugiej połowie lata. Jej kwiaty są drobne, jasno-żółte i zebrane w małe koszyczki kwiatowe, a te z kolei w baldachy. Owocami są drobne niełupki.

    Sałata rzymska wytwarza korzeń palowy z wieloma korzonkami bocznymi.

    Wymagania i uprawa

    To warzywo o krótkim okresie wegetatywnym, z powodzeniem więc nadaje się zarówno jako przedplon jak i poplon. Wymagania sałaty rzymskiej nie różnią się od gatunku (sałaty siewnej) – roślina lubi słoneczne stanowiska oraz żyzne, próchniczne i zasobne gleby o pH zbliżonym do obojętnego.

    Przy zbiorze wiosennym powinna być uprawiana z rozsady (w tunelu lub szklarni). Po wschodach kiełki powinno się przerzedzić – optymalnie na 1 metrze bieżącym nie powinno rosnąć więcej niż 5 roślin.

    Pielęgnacja

    Sałatę należy systematycznie odchwaszczaćpodlewać, gdyż do zdrowego rozwoju liści potrzebuje odpowiedniej ilości wilgoci. Przed sianiem lub wysadzeniem warto zasilić glebę nawozami mineralnymi lub organicznymi.

    Zastosowanie

    Liście sałaty rzymskiej mają soczysty delikatny smak z lekką goryczką. Nadają się do przyrządzania sałatek i jako dodatek po innych potraw (np. serów, jaj). Jest to warzywo bogate w składniki pokarmowe – sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor) i witaminy (C, PP, witaminy z grupy B).

    Polecane odmiany

    • Liwia
    • Romora
    • Xanadu
    • Krwistoczerwona Zimowa

    Zdjęcia: geografika, karandaev / AdobeStock, Wikimedia Commons

    Autor
    Sałata rzymska
    Sałata rzymska
    Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

    Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

     
    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (10)

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl