Dla profesjonalistów:
OknaidrzwiB2B InstalacjeB2B BudownictwoSportoweB2B DachyB2B WykańczanieB2B PrzegrodyB2B
Szpinak Spinacia oleracea (www.flickr.com.cc., fot. Herbolario Allium)

Szpinak

Spinacia oleracea 

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: wzniesiony
  • wysokość: 30-60cm
  • kolor kwiatów: białe
  • przydatność do spożycia: liście
  • gleba: żyzna
  • wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • stanowisko: półcień
  • zastosowanie: roślina jadalna

Szpinak (spinacia oleracea) to roślina jednoroczna należąca do rodziny szarłatowatych (Amaranthaceae). Warzywo pochodzi z Azji, ale jest uprawiane w wielu krajach świata, w tym w Polsce. Szpinak rośnie dwupiennie wytwarzając jajowate lub strzałkowate liście. Częścią podziemną jest korzeń palowy osiągający głębokość nawet do 150-180cm. Kwiaty są dwupienne: męskie są zebrane w kłosy, żeńskie rosną pojedynczo w kątach liści.

Warunki uprawy szpinaku

Szpinak najlepiej rośnie w chłodniejszym klimacie – jest tolerancyjny na niskie temperatury. Nasiona kiełkują już w temp.: 3-4°C.

Dobrze rośnie na stanowiskach lekko zacienionych i żyznych, szybko nagrzewających się podłożach o odczynie obojętnym.

Gatunek ma krótki okres wegetacji dlatego często jest uprawiany jako przedplon lub poplon.

Roślina dobrze reaguje na nawozy organiczne. W czasie nawożenia należy pamiętać również, że szpinak jest wrażliwy na niedobór manganu.

Warzywo na zbiór wiosenny sieje się w marcu a na zbiór jesienny – na przełomie października i listopada. W przypadku odmian zimujących w gruncie – warto je okryć na zimę, np.: agrowłókniną.

Zastosowanie szpinaku

Częścią jadalną szpinaku są liście (warzywo liściowe), zawierające dużą ilość witaminy C i soli mineralnych (głównie żelazu, oprócz tego wapń, potas, sód, magnes, cynk). Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego większych ilości liści nie powinny spożywać osoby starsze oraz osoby ze schorzeniami nerek i wątroby.

W kuchni szpinak jest podawany zarówno jako dodatek do potraw jak i główne danie. Warto przyrządzać go z makaronem, serami i mięsem.

Popularne odmiany

  • ‘Monnopa’, ‘Norman’, ‘Uniwersal’
Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna Brokuł włoski - warzywa cebula Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87
Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Miesięcznik Budujemy Dom - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer miesięcznika Budujemy Dom w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 100 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Miesięcznik Budujemy Dom - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer miesięcznika Budujemy Dom w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 100 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera