Polecamy sklep ogrodniczy SwiatKwiatow.pl

Temat na czasie

MSZYCE: Jak wyglądają i jak je zwalczać?
mszyce fot. Alvesgaspar CC BY-SA 3.0 Wikimedia Commons
Mszyce to bardzo groźne szkodniki roślin - zarówno ogrodowych (drzew, krzewów, kwiatów) oraz roślin doniczkowych - kwiatów balkonowych, jak i roślin domowych. Dowiedz się jak wyglądają mszyce i jak je zwalczać.  

tydzień w ogrodzie   17-07 - 23-07

kompostownik,_fot._Euro-Matex.jpg
Podczas suszy podlejmy pryzmę kompostową. Warto ją także przerzucić (wtedy proces rozkładu będzie lepiej przebiegał) ...
Z oczka wodnego lub stawu warto wyłowić glony. Trzeba też pamiętać o dokarmianiu ryb w niewielkich zbiornikach ...
Pamiętajmy o regularnym koszeniu trawnika (najlepiej raz w tygodniu, ze względu na bardzo szybki wzrost trawy w okresie wegetacji) i systematycznym podlewaniu oraz zasilaniu nawozami do trawników. ...
Boczne pędy pomidora, wyrastające w kątach liści, w dalszym ciągu należy usuwać. Po pierwszym zbiorze trzeba je także zasilić (Azofoską czy saletrą amonową) ...
Cebule roślin kwitnących na wiosnę (tulipany, hiacynty, szafirki) należy wykopywać pod koniec lipca - kiedy liście są już zaschnięte. ...
zobacz wszystkie
Twój ogród / Warzywnik i sad / Artykuły /

Wymagania i uprawa RZODKIEWKI

Rzodkiewka to bardzo popularne warzywo korzeniowe o charakterystycznym pikantnym i lekko gorzkim smaku. Jest ona bardzo łatwa w uprawie i nie wymaga skomplikowanej pielęgnacji. Z uwagi na krótki okres wegetacyjny oraz odporność na lekkie przymrozki jest doskonałym warzywem do wczesnowiosennej uprawy.

uprawa rzodkiewki w ogrodzie fot. Rudy and Peter Skitterians - Pixabay

rzodkiewka korzeń fot. Jeno Szabo - Pixabay
fot. Jenő Szabó - Pixabay

Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) to najbardziej rozpoznawalna i najbardziej popularna odmiana rzodkwi zwyczajnej (Raphanus sativus). Z uwagi na łatwą i krótką uprawę jest jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w przydomowych warzywnikach.

Zgrubiałe korzenie rzodkiewki są bardzo zdrowe - zawierają dużo witaminy C oraz węglowodany i glikozydy. W kuchni polskiej rzodkiewka wykorzystywana jest najczęściej do przyrządzania sałatek i jako składnik kanapek oraz element dekoracyjny potraw. Jest także niskokaloryczna, dlatego też polecana jest osobom na diecie. W krajach azjatyckich przyrządza się... rzodkiewki kiszone.

Uprawa i pielęgnacja rzodkiewki

Jedną z największych zalet rzodkiewki (oprócz oczywiście smaku) jest krótki okres wegetacyjny (korzenie są gotowe do zbioru po 4-6 tygodniach od wysiewu nasion). Dzięki temu można w szybkim czasie zaopatrzyć kuchnię w świeże warzywa, a samą roślinę można uprawiać zarówno jako przedplon jak i poplon, zagospodarowując puste miejsca w warzywniku.

Roślina należy do rodziny kapustowatych, dlatego nie powinno się siać jej w miejscach, gdzie uprzednio rosły inne warzywa kapustne. Negatywnie wpływają na nią również pomidory. Natomiast dobrym sąsiedztwem jest marchew, groch, ogórek i sałata. Roślina wydaje plon po 4-6 tygodniach od siewu (w zależności od odmiany i warunków).

młode rzodkiewki w warzywniku fot. raspberryjam0314 - Pixabay
młode rzodkiewki w warzywniku, fot. raspberryjam0314 - Pixabay

Nasiona rzodkiewki wysiewa się wprost do gruntu zwykle już od marca (w chłodniejsze dni trzeba przykryć grzędy agrowłókniną) do sierpnia. Zaleca się przeprowadzać siew „na raty” - co kilkanaście dni. Zapewni to stałe zbiory. Oczywiście latem zachodzi ryzyko braku plonów ze względu na wysokie temperatury.

Optymalna odległość między rzędami wynosi ok. 20-30cm. Po wykształceniu pierwszych liści właściwych należy dokonać przerywki rzodkiewki, pozostawiając sadzonki co kilka centymetrów.

Bardzo ważnym zabiegiem w uprawie rzodkiewki jest regularne podlewanie i spulchnianie gleby w międzyrzędziach. Warto stosować nawozy organiczne, np.: kompost, jednak należy unikać świeżego obornika. W uprawie rzodkiewki nawozy najlepiej stosować jeszcze przed siewem. Problemem w uprawie może być zgorzel siewek i czernienie korzeni.

rzodkiewka gotowa do zbioru fot. Dirk Beeki Schumacher
rzodkiewka gotowa do zbioru, fot. Dirk (Beeki®) Schumacher

Wymagania rzodkiewki

Temperatura
Rzodkiewka lubi chłodne temperatury, więc uprawa najlepiej udaje się wczesną wiosną oraz późną jesienią. Optymalna temperatura wzrostu wynosi 10-15°C (jeśli jest wyższa – warzywo wytwarza pędy kwiatostanowe). Roślina nie toleruje mrozów, przemarza gdy temperatura jest niższa niż -5°C.

Światło
Lubi dużo światła – wtedy korzenie osiągają maksymalne rozmiary przy zachowaniu swoich walorów smakowych.

Woda
Bardzo ważne jest regularne, ale umiarkowane dostarczanie wody. Nadmiar wody powoduje bowiem słabe wybarwianie korzeni, a przy jej braku korzenie są „łykowate” i gorsze w smaku.

Gleba
Optymalne gleby są średnio lekkie, żyzne i próchnicze – wtedy wzrost przebiega prawidłowo a zbiór nie dostarcza problemów. Na glebach ciężkich dochodzi do deformacji korzeni. Roślina znosi lekkie zakwaszenie. Natomiast przypadku poważniejszego problemu z kwaśnym podłożem można wykonać wapnowanie nawet przed siewem (nie zaszkodzi to rzodkiewce).

Polecane odmiany rzodkiewki

'Agata' – odmiana wczesna o białej skórce i miąższu (wrażliwa na niedobór wody);

'Przyborowska' – odmiana wczesna o zielono-białej skórce i miąższu;

'Murzynka' – późna odmiana o czarnej skórce;

'Carmen' – do uprawy całorocznej, odmiana o czerwonej skórce i białym miąższu;

'Opolanka' – odmiana wczesna o wydłużonym czerwonym korzeniu i białej skórce;

'Redhart' – odmiana b. późna o białej skórce i intensywnym różowym miąższu.

 

Michał Mazik, zdjęcie tytułowe Rasbak Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

 

Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

 

Pozostałe artykuły

uprawa ziół w ogrodzie i w doniczkach fot. Flora Dania
Niezłe ziółka: Uprawa ziół w ogrodzie i w doniczkach Zioła to zwykłe rośliny o niezwykłych właściwościach. Są nie tylko skarbnicą... więcej
wentylacja w pieczarkarni fot. ALNOR
Wentylacja w pieczarkarni Odpowiednia wentylacja ma za zadanie zapewnienie prawidłowego procesu wzrostu grzybów... więcej
samodzielna uprawa warzyw daje wiele radości fot. coco - Fotolia.com
Warzywnik: Moda na własne uprawy Choć założenie własnego warzywnika nie jest kosztowne, to wymaga dużego nakładu... więcej
owoce na przetwory fot. RitaE - Pixabay.com
Owoce z ogrodu najlepsze na PRZETWORY Sezon na owoce z ogrodu trwa jedynie przez kilka miesięcy w roku. Aby więc móc... więcej
co wysiewać na wiosnę fot. Vinod Pattar - Pixabay.com
WIOSENNE WYSIEWY: Co wysiewać w marcu i kwietniu? Wiosna to okres wzmożonych wysiewów – zarówno roślin ozdobnych jak i tych dających... więcej
uprawa warzyw fot. elenaiks - Pixabay.com
Uprawa warzyw: Co uprawiać w warzywniku? Jeśli w swoim ogrodzie oprócz pięknych kwiatów chcielibyśmy posiadać też zdrowe... więcej
zobacz wszystkie
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



Mamy problem... x
...blokujesz reklamy
Drogi czytelniku! Wszystkie dostarczane przez nasz serwis treści są darmowe. Aby tak mogło pozostać musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz sobie naszą pracę i chcesz aby była ona dostępna dla Ciebie za darmo prosimy wyłącz program blokujący wyświetlanie reklam.
Barszcz Sosnowskiego - uwaga na letnie poparzenia!

W czasie letnich spacerów, szczególnie w słoneczne dni narażeni jesteśmy na ostre poparzenie skóry. Przyczyną może być kontakt z barszczem ...