Cytrusy na kompost: czy można je kompostować? Sprawdź!
Pytanie czytelnika: Jeśli chodzi o owoce, w mojej kuchni królują cytrusy. Cytryny, pomarańcze, grejpfruty, pomelo – lubimy je wszystkie, przez co powstaje dużo odpadów z ich skórek. Czy można kompostować skórki po cytrusach? Jeśli tak, to w jaki sposób?
Niestety odpowiedzią na to pytanie jest znienawidzone przez wielu "zależy". Cytrusy tak jak każdy odpad roślinny mogą być kompostowane, jednak należy dodawać je do naszego kompostownika w sposób przemyślany – działa tutaj zasada: "Co za dużo to niezdrowo".
- Gdy nasz kompostownik to niewielkiej wielkości pojemnik zalecamy dobrze wybierać odpady, z których robi się z nim kompost i unikać dodawania większych ilości cytrusów.
- Jeśli nasz kompostownik to duża konstrukcja lub pryzma kompostowa bez obaw możemy do niego wrzucać odpady cytrusowe (nie wpłyną one w znaczący sposób na działanie mikroflory kompostowej).
Skład cytrusów, a kompostowanie
Owoce roślin cytrusowych znane są z dużej zawartości kwasów organicznych, olejków eterycznych i różnych flawonoidów, które zakwaszają środowisko wokół siebie – wiele bakterii żyjących w naszych kompostownikach nie lubi tak niskiego pH. Zakwaszanie tego typu nie przebiega jednak bardzo gwałtownie oraz nie zabije bakterii żyjących w kompoście w przeciągu kilku chwil – w praktyce okazuje się, że w kompostowniku znajdą się bardzo różne mikroorganizmy, które "zasmakują" w przeróżnego typu odpadkach.
Warto tutaj wspomnieć, że wosk, którym cytrusy są pokrywane na czas transportu nie wpływa negatywnie na tworzenie się kompostu.
O czym pamiętać kompostując cytrusy?
- Wyrzucając odpady z cytrusów do kompostownika pamiętajmy, żeby zachować zasady tworzenia warstw kompostowych.
- Dobrze jest, gdy w kompoście bezpośrednio do cytrusów przylegają odpadki o pH zasadowym, np. skorupki jajek. Można też dodawać wapno ogrodowe (dolomit).
- Niektórzy radzą, by suszyć resztki cytrusowe przed kompostowaniem – substancje chemiczne w nich zawarte ulegają wtedy utlenieniu i są łatwiej rozkładane przez bakterie.
- Gdy będziemy wyrzucić całe owoce, potnijmy je co najmniej na połówki!
Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: ivabalk / Pixabay
Komentarze