Sklep ogrodniczy Sadowniczy.pl

Temat na czasie

Jak pielęgnować gwiazdę betlejemską?
pielęgnacja gwiazdy betlejemskiej fot. Stars For Europe
Pytanie czytelnika: Jak co roku zdecydowałam się na zakup gwiazdy betlejemskiej. Zależy mi na tym, żeby jak najdłużej cieszyć się jej urokiem. W związku z tym proszę o kilka porad dotyczących wyboru i pielęgnacji tej rośliny.  

tydzień w ogrodzie   28-11 - 04-12

liscie, fot. spiddekaga, SXC
Przykryjmy miejsca, gdzie we wrześniu lub październiku zostały posadzone cebulki roślin kwitnących wiosną. Najlepsza do tego celu będzie kora lub torf (warstwa grubości 2–4-cm), gałązki świerkowe, suche liście lub słoma ...
Z trawnika należy systematycznie usuwać opadające liście. W tym celu możemy użyć tzw. miotłograbi o miękkich, sprężystych zębach lub odkurzacza ogrodowego (elektrycznego lub spalinowego), który zasysa liście, ściętą trawę, szyszki, gałązki i inne resztki roślinne. Odkurzacza można także używać jako dmuchawy usuwającej śmiecie z miejsc trudno dostępnych ...
Posadzone młode egzemplarze są szczególnie narażone na działanie mrozu, zatem chcąc cieszyć się ich urokiem w następnych latach należy pamiętać o bardzo dokładnym zabezpieczeniu ich przed zimą. ...
Zimą rośliny balkonowe są szczególnie narażone na przemarzanie, gdyż ich korzenie osłonięte są jedynie doniczką i cienką warstwą ziemi. Trzeba je zabezpieczyć przed mrozem. ...
Większość bylin na rabacie powinna być zabezpieczona przed mrozem. Dowiedz się, które to rośliny oraz jak ochronić je przed zimą. ...
zobacz wszystkie
Twój ogród / Warzywnik i sad / Artykuły /

Zdrowie z ogrodu: Warzywa, chwasty i rośliny ozdobne o właściwościach leczniczych

W dobie „chemizacji” rolnictwa chętnie powracamy do samodzielnej uprawy roślin, aby jeść to co jest zdrowe i naturalne. Wiele roślin z naszego ogrodu (warzywa, rośliny ozdobne, a nawet pospolite chwasty) ma cenne właściwości prozdrowotne. Które z nich warto wykorzystywać w domowej apteczce i w kuchni?

zdrowie z ogrodu fot. Franz Peter Rudolf - Fotolia.com

Człowiek od zarania dziejów wykorzystywał lecznicze właściwości roślin. Dawniej wiele „dobroczynnych” gatunków wchodziło w skład podstawowej, codziennej diety. Wykorzystywano praktycznie wszystko, co można było zebrać. Gatunki, które dziś określane są jako chwasty, były niekiedy cenionymi warzywami. Nawet niektóre rośliny trujące były przydatne - najczęściej do celów rytualnych.

Obecnie moda na stosowanie roślin powraca. Chociaż brakuje im magicznej otoczki, wciąż są to cenne gatunki dla zdrowia i... podniebienia. Stosuje się je jako leki, przyprawy, a nawet dekoracje posiłków.

Pamiętaj! Zanim zaczniesz regularnie stosować rośliny lecznicze, skonsultuj się z lekarzem!

zdrowe zioła i kwiaty z ogrodu fot. Jill Wellington - Pixabay.com
fot. Jill Wellington - Pixabay.com

Zdowie z ogrodu: Chwasty na talerzu

Wiele roślin, które w ogrodzie są niepożądane, od wieków wykorzystywano jako pokarm lub leki. Pokrzywę często dodawano do paszy dla zwierząt, kłącza perzu były składnikiem chleba w czasie głodu a mydlnica była cenionym środkiem przeczyszczającym. Wiedza o cennych właściwościach roślin przetrwała – i w dodatku wielokrotnie została podparta nauką. Które chwasty są wartościowe?

Pokrzywa zwyczajna – to coraz popularniejszy dodatek w kuchni, nie tylko wegetariańskiej czy wegańskiej. Pokrzywę podaje się do zup, sosów, nadziewanych jaj a nawet placków. Liście po zalaniu wrzątkiem tracą właściwości parzące. Z chwastu przyrządza się także lecznicze soki. To dobry środek na kamicę nerkową, schorzenia układu moczowego, wzbudzenie apetytu i przyśpieszenie przemiany materii. W ogrodzie można wykorzystać pokrzywę do produkcji ekologicznych preparatów. Odstrasza wiele szkodników i zapobiega chorobom grzybowym.

Perz zwyczajny – wyciąg z kłączy stosuje się na kamicę nerkową, nadciśnienie i jako lek moczopędny. Po wysuszeniu surowiec dodatkowo odstrasza szkodniki i pchły (można wykorzystać jako ściółkę w legowisku dla psa).

Bluszczyk kurdybanek – to zarówno powszechny chwast (np.: trawnika) jak i roślina ozdobna, powoli wracająca do łask. Jako lek stosuje się ziele. Działa pozytywnie na układ oddechowy. Stosowany zewnętrznie w postaci okładów przyśpiesza gojenie się ran.

Bylica piołun – to pospolity chwast, znany jako środek na bóle brzucha i inne dolegliwości układu pokarmowego. Wyciąg z ziela jest bardzo gorzki – nie da się w jakikolwiek sposób poprawić jego smaku.

Mniszek lekarski – ma uniwersalne zastosowanie. Z kwiatów można przyrządzać soki i lecznicze wina. Korzeń służy do przyrządzania wywarów. Leki z mniszka przyśpieszają trawienie, działają moczopędnie i obniżają poziom cukru we krwi. Jednocześnie roślinę warto wykorzystywać do sporządzania ekologicznych gnojówek na choroby i szkodniki upraw.

Babka lancetowata – uciążliwy chwast (zwłaszcza na trawnikach) można wykorzystać to tworzenia okładów. To przydatny środek na wszelkiego rodzaju uszkodzenia skóry, stany zapalne i ukąszenia. Skrzyp polny – naturalne leki z ziela od tysiącleci stosuje się przeciw krwotokom wewnętrznym. To uniwersalny środek na wiele dolegliwości – gruźlicę, miażdżycę i schodzenia dróg moczowych.

zdrowe warzywa i przyprawy fot. webvilla - Pixabay.com
fot. webvilla - Pixabay.com

Zdrowie z ogrodu: Zioła znane i cenione od wieków

Część roślin leczniczych jest stosowana nieprzerwanie od dekad, wieków a nawet tysiącleci. Ze względu na popularność poniższe gatunki są łatwo dostępne w sprzedaży (nie tylko jako surowiec). Część z nich można uprawiać w ogrodzie a nawet w domu.

Cząber ogrodowy – w celach leczniczych wykorzystuje się jego ziele. Wewnętrznie stosuje się go na lepsze trawienie, zewnętrznie do niwelowania czyraków, krost i gojenia stłuczeń. Jednocześnie jest to ceniona przyprawa – szczególnie polecana do przyprawiania warzyw ciężkostrawnych – kapusty, fasoli i grochu.

Lubczyk ogrodowy – roślinę wieloletnią często uprawia się w ogródkach. To dobra przyprawa do zup i sosów. Jako lek (wykorzystuje się korzeń) wspomaga leczenie kamicy nerkowej i schodzeń w stanach zapalnych dróg moczowych. Lubczyk nie jest natomiast afrodyzjakiem – mit został obalony przez naukowców.

Majeranek ogrodowy – roślinę jednoroczną można uprawiać zarówno w ogrodzie jak i w domu. Jako przyprawa jest cenionym dodatkiem do dań z mięs, jaj, zup, sosów i ciężkostrawnych potraw. Jest również składnikiem pizzy. Jako lek wspomaga przemianę materii i wzmacnia organizm.

Rozmaryn lekarski – głównie wykorzystuje się go jako przyprawę w kuchni śródziemnomorskiej oraz meksykańskiej. Ma mocny, gorzkawy smak. Pędy można wykorzystać to przyrządzania szaszłyków. Spożywanie liści wzmacnia układ nerwowy, zmniejsza problemy z trawieniem i krążeniem krwi.

Tymianek – krzewinka jest szczególnie ceniona jako przyprawa kuchni francuskiej. To nieoceniony dodatek do dań z fasoli, kapusty i ryb (osłabia brzydki zapach). Pomaga przy dolegliwościach układu pokarmowego. Jest dobrym lekiem na kaszel.

Bazylia pospolita – jako przyprawa ma zastosowanie uniwersalne – nadaje się do zup, sosów, dań z mies, makaronów i sera. Spożywanie liści poprawia apetyt, pobudza trawienie i poprawia humor.

Dziurawiec – to znana roślina stosowana przy dolegliwościach układu pokarmowego. Ziele z dziurawca jest jednocześnie jednym z najskuteczniejszych środków uspokajających, zalecanych przy stresie i depresji.

zioła fot. dcland2 - Pixabay.com
fot. dcland2 - Pixabay.com

Zdrowie z ogrodu: Drzewa i krzewy działające leczniczo

Rośliny lecznicze to nie tylko gatunki sezonowe, dwuletnie czy byliny. Do grupy można zaliczyć także wiele gatunków drzew i krzewów.

Jałowiec – pozyskuje się z niego szyszkojagody. To ceniona przyprawa do mięs. Nie można jednak z nią przesadzić, gdyż w dużej ilości może doprowadzić do zatrucia. Jałowiec pomaga przy niewydolności wątroby i stanie zapalnym dróg moczowych.

Dzika róża – jej owoce to skarbnica witaminy C. Wyciągi z dzikiej róży lub przetwory można stosować na ogólne wzmocnienie odporności oraz przeziębienie.

Dziki bez – z owoców można przyrządzać przetwory i nalewki, z kwiatów farsz (np.: do naleśników). To dobry środek napotny i moczopędny.

Kruszyna – wyciągi z kory to jeden z najskuteczniejszych naturalnych środków przeczyszczających.

Lipa – jej kwiat to znany i ceniony lek na gorączkę. Spożywanie wywarów działa napotnie.

rośliny prozdrowotne fot. Petra - Pixabay.com
fot. Petra - Pixabay.com

Zdrowie z ogrodu: Warzywa, które leczą

Warzywa to naturalne „magazyny” witamin, soli mineralnych i cennych substancji odżywczych. Nie dziwne więc, że spora grupa gatunków działa leczniczo na organizm ludzki.

Cebula i czosnek – oba warzywa działają podobnie: to środki odkażające, pomagające eliminować wirusy, bakterie i grzyby. Jednocześnie stosuje się je do leczenia chorób układu krwionośnego. Warto je spożywać przy miażdżycy. Oprócz tradycyjnych gatunków warto zwrócić uwagę na czosnek niedźwiedzi.

Koper ogrodowy – to ceniona przyprawa, w szczególności do zup, sosów i sałatek. Napar z kopru można stosować przy zaburzeniach żołądkowych.

Pomidor – bogate źródło likopenu i witamin. Jest doskonałym antyoksydantem, niskokalorycznym warzywem i cennym źródłem potasu.

Marchew – sok z marchwi jest cennym źródłem witaminy A. Poleca się go stosować na obniżenie poziomu cholesterolu i poprawienie widzenia. Stosowany zewnętrznie, np.: w postaci okładów regeneruje skórę.

Kapusta – sok z kiszonej kapusty to znakomity eliksir zdrowia, wzmacnia odporność, zawiera prozdrowotne bakterie kwasu mlekowego oraz wiele witamin, a kompresy z liści stosuje się do leczenia bólów reumatycznych.

herbatka ziołowa fot. condesign - Pixabay.com
fot. condesign - Pixabay.com

Zdrowie z ogrodu: Kwiaty, które można wykorzystać w ziołolecznictwie

Wiele roślin rabatowych, balkonowych czy zdobiących w ogród w inny sposób nadaje się do stosowania w medycynie naturalnej. Niektóre z nich (barwinek, naparstnica, anielskie trąby) działają jednak zbyt silnie. Mogą być (i niekiedy są) truciznami, dlatego nie stosować ich samemu. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów bezpiecznych gatunków:

Chaber bławatek – to częsty składnik herbat. Kwiaty działają moczopędnie. Wywar można stosować także zewnętrznie – do przemywania oczu.

Lawenda – spożywanie jej kwiatów w formie przyprawy pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawia apetyt i trawienie.

Nagietek – wyciąg z kwiatów stosuje się do poprawienia przemiany materii. Stosowany zewnętrznie działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo i grzybobójczo.

Pierwiosnek lekarski – korzenie stosuje się przy przeziębieniu, zapaleniu oskrzeli, kaszlu i bólach głowy.

 

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: Franz Peter Rudolf - Fotolia.com

 

Polecamy rośliny i produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

Pozostałe artykuły

zapobieganie chorobom roślin
Profilaktyka w ochronie warzyw na działce Warzywa z własnego ogródka mogą być zdrowe i wcale nie musisz stosować chemicznych... więcej
ostropest plamisty fot. Fir0002 - CC BY-SA 3.0 - Wikimedia Commons
Ostropest w ogrodzie: Wymagania, działanie i zastosowanie W ostatnich latach coraz chętniej sięgamy po zioła, gdyż pomagają skutecznie... więcej
nawożene warzyw fot. Galinka - Fotolia.com
Vademecum nawożenia warzyw Warzywa to grupa roślin, którą trzeba regularnie dokarmiać. To zapewni prawidłowy... więcej
dzika róża Rosa cannia fot. Andrew Butko CC BY-SA 3.0 Wikimedia Commons
Uprawa dzikiej róży w ogrodzie Małe, bladoróżowe, pojedyncze kwiaty dzikiej róży nie mogą się równać z... więcej
mało znane zioła do uprawy w ogrodzie fot. Tim Sackton Flickr CC BY-SA 2.0
Mało znane zioła, które warto uprawiać w ogrodzie W ogródku ziołowym, oprócz dobrze znanych roślin przyprawowych i leczniczych,... więcej
owoce aronii fot. Merja Partanen - Pixabay
Uprawa aronii w ogrodzie Krzewy owocowe zajmują ważne miejsce wśród roślin użytkowych uprawianych w... więcej
zobacz wszystkie

Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera
Kiedy zacząć dokarmianie ptaków?

Późna jesień to najlepszy moment, by zacząć dokarmianie ptaków - podaje rzecznik Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków. Przypomina jednak: jeśli przyzwyczaimy do tego ptaki, należy dbać, by w miejscu dokarmiania pokarm dostępny był stale, ...