Sklep ogrodniczy Sadowniczy.pl

Temat na czasie

Dokarmianie ptaków zimą - czy i czym karmić ptaki?
dokarmianie ptaków zimą fot. psychopxl Freeimages
Wielu właścicieli ogrodów zastanawia się, czy trzeba dokarmiać ptaki w zimie? W poniższym tekście odpowiadamy na to pytanie oraz wiele innych: kiedy rozpocząć dokarmianie, czym karmić ptaki, czego unikać.  

tydzień w ogrodzie   16-01 - 22-01

roślina na parapecie, fot. Ada Be, Flickr, CC
Skąpe zimowe światło, nadmierne lub zbyt rzadkie podlewanie mogą być przyczyną zrzucania liści, a w skrajnych przypadkach nawet zamierania całych roślin doniczkowych ...
Odgarniając śnieg ze ścieżek ogrodowych czy podjazdu nie należy przysypywać trawnika. Ubita warstwa śniegu wolniej topnieje i może powodować gnicie darni ...
Należy dokonać inspekcji przygotowanych wcześniej okryć mających chronić rośliny doniczkowe na tarasie przed mrozem i śniegiem. W razie uszkodzeń okrycia należy poprawić ...
Zimowe miesiące warto wykorzystać na planowanie naszego nowego ogrodu w nowym roku ...
Regularnie usuwajmy nadmiar śniegu z iglaków o pokroju kolumnowym, ponieważ może on spowodować wyłamanie gałęzi i deformację krzewów ...
zobacz wszystkie
Twój ogród / Warzywnik i sad / Artykuły /

Zdrowie z ogrodu: Warzywa, chwasty i rośliny ozdobne o właściwościach leczniczych

W dobie „chemizacji” rolnictwa chętnie powracamy do samodzielnej uprawy roślin, aby jeść to co jest zdrowe i naturalne. Wiele roślin z naszego ogrodu (warzywa, rośliny ozdobne, a nawet pospolite chwasty) ma cenne właściwości prozdrowotne. Które z nich warto wykorzystywać w domowej apteczce i w kuchni?

zdrowie z ogrodu fot. Franz Peter Rudolf - Fotolia.com

Człowiek od zarania dziejów wykorzystywał lecznicze właściwości roślin. Dawniej wiele „dobroczynnych” gatunków wchodziło w skład podstawowej, codziennej diety. Wykorzystywano praktycznie wszystko, co można było zebrać. Gatunki, które dziś określane są jako chwasty, były niekiedy cenionymi warzywami. Nawet niektóre rośliny trujące były przydatne - najczęściej do celów rytualnych.

Obecnie moda na stosowanie roślin powraca. Chociaż brakuje im magicznej otoczki, wciąż są to cenne gatunki dla zdrowia i... podniebienia. Stosuje się je jako leki, przyprawy, a nawet dekoracje posiłków.

Pamiętaj! Zanim zaczniesz regularnie stosować rośliny lecznicze, skonsultuj się z lekarzem!

zdrowe zioła i kwiaty z ogrodu fot. Jill Wellington - Pixabay.com
fot. Jill Wellington - Pixabay.com

Zdowie z ogrodu: Chwasty na talerzu

Wiele roślin, które w ogrodzie są niepożądane, od wieków wykorzystywano jako pokarm lub leki. Pokrzywę często dodawano do paszy dla zwierząt, kłącza perzu były składnikiem chleba w czasie głodu a mydlnica była cenionym środkiem przeczyszczającym. Wiedza o cennych właściwościach roślin przetrwała – i w dodatku wielokrotnie została podparta nauką. Które chwasty są wartościowe?

Pokrzywa zwyczajna – to coraz popularniejszy dodatek w kuchni, nie tylko wegetariańskiej czy wegańskiej. Pokrzywę podaje się do zup, sosów, nadziewanych jaj a nawet placków. Liście po zalaniu wrzątkiem tracą właściwości parzące. Z chwastu przyrządza się także lecznicze soki. To dobry środek na kamicę nerkową, schorzenia układu moczowego, wzbudzenie apetytu i przyśpieszenie przemiany materii. W ogrodzie można wykorzystać pokrzywę do produkcji ekologicznych preparatów. Odstrasza wiele szkodników i zapobiega chorobom grzybowym.

Perz zwyczajny – wyciąg z kłączy stosuje się na kamicę nerkową, nadciśnienie i jako lek moczopędny. Po wysuszeniu surowiec dodatkowo odstrasza szkodniki i pchły (można wykorzystać jako ściółkę w legowisku dla psa).

Bluszczyk kurdybanek – to zarówno powszechny chwast (np.: trawnika) jak i roślina ozdobna, powoli wracająca do łask. Jako lek stosuje się ziele. Działa pozytywnie na układ oddechowy. Stosowany zewnętrznie w postaci okładów przyśpiesza gojenie się ran.

Bylica piołun – to pospolity chwast, znany jako środek na bóle brzucha i inne dolegliwości układu pokarmowego. Wyciąg z ziela jest bardzo gorzki – nie da się w jakikolwiek sposób poprawić jego smaku.

Mniszek lekarski – ma uniwersalne zastosowanie. Z kwiatów można przyrządzać soki i lecznicze wina. Korzeń służy do przyrządzania wywarów. Leki z mniszka przyśpieszają trawienie, działają moczopędnie i obniżają poziom cukru we krwi. Jednocześnie roślinę warto wykorzystywać do sporządzania ekologicznych gnojówek na choroby i szkodniki upraw.

Babka lancetowata – uciążliwy chwast (zwłaszcza na trawnikach) można wykorzystać to tworzenia okładów. To przydatny środek na wszelkiego rodzaju uszkodzenia skóry, stany zapalne i ukąszenia. Skrzyp polny – naturalne leki z ziela od tysiącleci stosuje się przeciw krwotokom wewnętrznym. To uniwersalny środek na wiele dolegliwości – gruźlicę, miażdżycę i schodzenia dróg moczowych.

zdrowe warzywa i przyprawy fot. webvilla - Pixabay.com
fot. webvilla - Pixabay.com

Zdrowie z ogrodu: Zioła znane i cenione od wieków

Część roślin leczniczych jest stosowana nieprzerwanie od dekad, wieków a nawet tysiącleci. Ze względu na popularność poniższe gatunki są łatwo dostępne w sprzedaży (nie tylko jako surowiec). Część z nich można uprawiać w ogrodzie a nawet w domu.

Cząber ogrodowy – w celach leczniczych wykorzystuje się jego ziele. Wewnętrznie stosuje się go na lepsze trawienie, zewnętrznie do niwelowania czyraków, krost i gojenia stłuczeń. Jednocześnie jest to ceniona przyprawa – szczególnie polecana do przyprawiania warzyw ciężkostrawnych – kapusty, fasoli i grochu.

Lubczyk ogrodowy – roślinę wieloletnią często uprawia się w ogródkach. To dobra przyprawa do zup i sosów. Jako lek (wykorzystuje się korzeń) wspomaga leczenie kamicy nerkowej i schodzeń w stanach zapalnych dróg moczowych. Lubczyk nie jest natomiast afrodyzjakiem – mit został obalony przez naukowców.

Majeranek ogrodowy – roślinę jednoroczną można uprawiać zarówno w ogrodzie jak i w domu. Jako przyprawa jest cenionym dodatkiem do dań z mięs, jaj, zup, sosów i ciężkostrawnych potraw. Jest również składnikiem pizzy. Jako lek wspomaga przemianę materii i wzmacnia organizm.

Rozmaryn lekarski – głównie wykorzystuje się go jako przyprawę w kuchni śródziemnomorskiej oraz meksykańskiej. Ma mocny, gorzkawy smak. Pędy można wykorzystać to przyrządzania szaszłyków. Spożywanie liści wzmacnia układ nerwowy, zmniejsza problemy z trawieniem i krążeniem krwi.

Tymianek – krzewinka jest szczególnie ceniona jako przyprawa kuchni francuskiej. To nieoceniony dodatek do dań z fasoli, kapusty i ryb (osłabia brzydki zapach). Pomaga przy dolegliwościach układu pokarmowego. Jest dobrym lekiem na kaszel.

Bazylia pospolita – jako przyprawa ma zastosowanie uniwersalne – nadaje się do zup, sosów, dań z mies, makaronów i sera. Spożywanie liści poprawia apetyt, pobudza trawienie i poprawia humor.

Dziurawiec – to znana roślina stosowana przy dolegliwościach układu pokarmowego. Ziele z dziurawca jest jednocześnie jednym z najskuteczniejszych środków uspokajających, zalecanych przy stresie i depresji.

zioła fot. dcland2 - Pixabay.com
fot. dcland2 - Pixabay.com

Zdrowie z ogrodu: Drzewa i krzewy działające leczniczo

Rośliny lecznicze to nie tylko gatunki sezonowe, dwuletnie czy byliny. Do grupy można zaliczyć także wiele gatunków drzew i krzewów.

Jałowiec – pozyskuje się z niego szyszkojagody. To ceniona przyprawa do mięs. Nie można jednak z nią przesadzić, gdyż w dużej ilości może doprowadzić do zatrucia. Jałowiec pomaga przy niewydolności wątroby i stanie zapalnym dróg moczowych.

Dzika róża – jej owoce to skarbnica witaminy C. Wyciągi z dzikiej róży lub przetwory można stosować na ogólne wzmocnienie odporności oraz przeziębienie.

Dziki bez – z owoców można przyrządzać przetwory i nalewki, z kwiatów farsz (np.: do naleśników). To dobry środek napotny i moczopędny.

Kruszyna – wyciągi z kory to jeden z najskuteczniejszych naturalnych środków przeczyszczających.

Lipa – jej kwiat to znany i ceniony lek na gorączkę. Spożywanie wywarów działa napotnie.

rośliny prozdrowotne fot. Petra - Pixabay.com
fot. Petra - Pixabay.com

Zdrowie z ogrodu: Warzywa, które leczą

Warzywa to naturalne „magazyny” witamin, soli mineralnych i cennych substancji odżywczych. Nie dziwne więc, że spora grupa gatunków działa leczniczo na organizm ludzki.

Cebula i czosnek – oba warzywa działają podobnie: to środki odkażające, pomagające eliminować wirusy, bakterie i grzyby. Jednocześnie stosuje się je do leczenia chorób układu krwionośnego. Warto je spożywać przy miażdżycy. Oprócz tradycyjnych gatunków warto zwrócić uwagę na czosnek niedźwiedzi.

Koper ogrodowy – to ceniona przyprawa, w szczególności do zup, sosów i sałatek. Napar z kopru można stosować przy zaburzeniach żołądkowych.

Pomidor – bogate źródło likopenu i witamin. Jest doskonałym antyoksydantem, niskokalorycznym warzywem i cennym źródłem potasu.

Marchew – sok z marchwi jest cennym źródłem witaminy A. Poleca się go stosować na obniżenie poziomu cholesterolu i poprawienie widzenia. Stosowany zewnętrznie, np.: w postaci okładów regeneruje skórę.

Kapusta – sok z kiszonej kapusty to znakomity eliksir zdrowia, wzmacnia odporność, zawiera prozdrowotne bakterie kwasu mlekowego oraz wiele witamin, a kompresy z liści stosuje się do leczenia bólów reumatycznych.

herbatka ziołowa fot. condesign - Pixabay.com
fot. condesign - Pixabay.com

Zdrowie z ogrodu: Kwiaty, które można wykorzystać w ziołolecznictwie

Wiele roślin rabatowych, balkonowych czy zdobiących w ogród w inny sposób nadaje się do stosowania w medycynie naturalnej. Niektóre z nich (barwinek, naparstnica, anielskie trąby) działają jednak zbyt silnie. Mogą być (i niekiedy są) truciznami, dlatego nie stosować ich samemu. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów bezpiecznych gatunków:

Chaber bławatek – to częsty składnik herbat. Kwiaty działają moczopędnie. Wywar można stosować także zewnętrznie – do przemywania oczu.

Lawenda – spożywanie jej kwiatów w formie przyprawy pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawia apetyt i trawienie.

Nagietek – wyciąg z kwiatów stosuje się do poprawienia przemiany materii. Stosowany zewnętrznie działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo i grzybobójczo.

Pierwiosnek lekarski – korzenie stosuje się przy przeziębieniu, zapaleniu oskrzeli, kaszlu i bólach głowy.

 

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: Franz Peter Rudolf - Fotolia.com

 

 

Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

Pozostałe artykuły

zapobieganie chorobom roślin
Profilaktyka w ochronie warzyw na działce Warzywa z własnego ogródka mogą być zdrowe i wcale nie musisz stosować chemicznych... więcej
ostropest plamisty fot. Fir0002 - CC BY-SA 3.0 - Wikimedia Commons
Ostropest w ogrodzie: Wymagania, działanie i zastosowanie W ostatnich latach coraz chętniej sięgamy po zioła, gdyż pomagają skutecznie... więcej
nawożene warzyw fot. Galinka - Fotolia.com
Vademecum nawożenia warzyw: Jak, czym i kiedy nawozić uprawy warzyw? Warzywa to grupa roślin, którą trzeba regularnie dokarmiać. To zapewni prawidłowy... więcej
dzika róża Rosa cannia fot. Andrew Butko CC BY-SA 3.0 Wikimedia Commons
Uprawa dzikiej róży w ogrodzie Małe, bladoróżowe, pojedyncze kwiaty dzikiej róży nie mogą się równać z... więcej
mało znane zioła do uprawy w ogrodzie fot. Tim Sackton Flickr CC BY-SA 2.0
Mało znane zioła, które warto uprawiać w ogrodzie W ogródku ziołowym, oprócz dobrze znanych roślin przyprawowych i leczniczych,... więcej
owoce aronii fot. Merja Partanen - Pixabay
Uprawa aronii w ogrodzie Krzewy owocowe zajmują ważne miejsce wśród roślin użytkowych uprawianych w... więcej
zobacz wszystkie
Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera
Zielone filtry: Rośliny doniczkowe oczyszczające powietrze

Zieleń pokojowa nie tylko dekoruje wnętrza, ale w rzeczywisty sposób wpływa na zdrowie domowników. Wiele gatunków poza polepszaniem samopoczucia, ...