Polecamy sklep ogrodniczy Sadowniczy.pl

Temat na czasie

Uprawa warzyw: Terminarz siewu, sadzenia i zbioru
uprawa warzyw w ogrodzie fot. amenic181 - Fotolia
Zaplanuj uprawę warzyw w swoim ogrodzie. Przygotowaliśmy dla Ciebie prosty poradnik zawierający zalecenia i terminarz siewu. Sprawdź, jak i kiedy wysiewać Twoje ulubione warzywa oraz kiedy zbierać plony z warzywnika. Podane informacje mogą się różnić dla różnych odmian.  

tydzień w ogrodzie   27-03 - 02-04

korona drzewa owocowego, fot. SXC
Drzewa owocowe (śliwy, grusze, jabłonie) warto prześwietlić, aby rozluźnić korony i dopuścić światło do ich wnętrza. Pamiętajmy, że jednorazowo można usunąć nie więcej niż 15% korony, a rany po usuniętych gałęziach należy posmarować maścią ogrodniczą. Nie powinno się ciąć starych i grubych gałęzi, gdyż powstające rany są duże i źle się zabliźniają ...
Pod koniec marca można przystąpić do pierwszych zabiegów pielęgnacyjnych trawnika. Ważne, by na początku z jego powierzchni wygrabić tzw. filc: suchą trawę, liście i śmieci ...
Pamiętajmy o zwałowaniu trawnika. Zabieg ten polega na dociśnięciu walcem kęp trawy, które z powodu zamarzania i odmarzania gleby zostały wypchnięte ponad powierzchnię gruntu ...
Jeśli na drzewach są jeszcze zaschnięte owoce - trzeba je usunąć, bo mogą być źródłem chorób roślin ...
Bratki doskonale nadają się na pierwsze wiosenne dekoracje skrzynek i pojemników balkonowych, a także do ożywienia niezbyt kolorowych o tej porze rabat w ogrodzie ...
zobacz wszystkie
Twój ogród / Rośliny w mieszkaniu / Artykuły /

Zioła w domu - uprawa ziół prowansalskich na parapecie

Mieszanka ziół prowansalskich dostępna jest w prawie każdym sklepie spożywczym, jednak suszone zioła nie mogą równać się świeżym. Uprawa ziół nie jest trudna. Poradzi sobie z nią każdy. Wystarczy jedynie niewielki kawałek przestrzeni na parapecie w kuchni, gdzie przy odrobinie wysiłku możemy stworzyć własną Prowansję.

zioła na parapcie fot. Flora Dania

Zioła prowansalskie - skąd ta nazwa?

Nazwa mieszanki ziół pochodzi od znanej z obfitości ziół aromatycznych Prowansji - regionu w południowo-wschodniej Francji. Zioła prowansalskie (fran. herbes de Provence) są jedną z najbardziej znanych mieszanek przypraw, których bazą są świeże lub suszone zioła. Wszystkie mają zielony kolor i charakteryzują się aromatycznym zapachem.

To właśnie ta wysmakowana kompozycja aromatycznych ziół sprawia, że zioła prowansalskie są tak szeroko rozpoznawalne i znalazły zastosowanie w kuchniach na całym świecie.

Ta wyjątkowa mieszanka ziół została sporządzona po raz pierwszy przez francuskich kucharzy zamieszkałych historyczną krainę południowo-wschodniej Francji - Prowansję.

bazylia fot. Flora Dania
bazylia

Swoją nazwę region ten zawdzięcza Rzymianom, którzy byli niegdyś we władani tej prowincji. Nosiła ona wówczas oficjalną nazwę Galia Zaalpejska, ale Rzymianie nazywali ją po prostu Provincia Nostra - „Nasza Prowincja" i taka też nazwa upowszechniła się i została. W Polsce zioła prowansalskie są najpopularniejszą mieszanką przypraw.

Gatunki ziół do uprawy w domu

W skład mieszanki wchodzą najpopularniejsze zioła:

  • rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis),
  • bazylia pospolita (Ocimum basilicum),
  • tymianek właściwy (Thymus vulgaris),
  • szałwia lekarska (Salvia officinalis),
  • mięta pieprzowa (Mentha piperita),
  • cząber ogrodowy (Satureja hortensis),
  • lebiodka pospolita (Origanum vulgare),
  • majeranek ogrodowy (Majorana hortensis).
oregano fot. Flora Dania
oregano

Smak i aromat - świeże zioła czy suszone?

Zioła prowansalskie zawierają duże ilości olejków eterycznych, garbników i goryczy. Pobudzają zmysły powonienia i smaku, wzmagają apetyt i ułatwiają trawienie. Nadają oryginalny smak potrawom. Mieszanka ziół prowansalskich ma szerokie zastosowanie jako przyprawa do zup, sosów, sałatek, twarogów, jaj, pieczeni, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów oraz potraw z ryb i drobiu.

Świeże zioła prowansalskie nadają naszym posiłkom niepowtarzalny aromat i smak, a nam dają wiele satysfakcji. Doskonale nadają się do uprawy na kuchennym parapecie. Wystarczy jedynie ogólna wiedza ogrodnicza, zdrowe rośliny lub ich nasiona.

Jeśli dodatkowo kupisz doniczki odpowiednio dobrane do wnętrza, Twoja ziołowa kompozycja będzie także cieszyć oko. Ważne, by postawić je na parapecie kuchennym lub możliwie blisko kuchni, gdyż wtedy częściej będziemy z nich korzystać.

rozmaryn fot. Flora Dania
rozmaryn

Zioła prowansalskie nie muszą być jednak jedynie ozdobą na parapecie w kuchni. Idealnie sprawdzają się również jako element dekoracyjny stołu, nadając spożywanym posiłkom wspaniałą oprawę.

Uprawa i pielęgnacja ziół prowansalskich na parapecie

Asortyment gotowych roślin w doniczkach oraz nasion ziół jest bardzo duży. Można je kupić w supermarketach, w centrach ogrodniczych i na bazarach. Wbrew obiegowym opiniom zioła z supermarketu nie są tylko do jednorazowego użytku.

Już podczas zakupów należy sprawdzić czy nie gniją i wybierać tylko rośliny zdrowe! Przy troskliwej pielęgnacji możemy cieszyć się nimi na dłużej. Należy jedynie przestrzegać zasad uprawy, a przede wszystkim przesadzić do skrzynek lub doniczek.

Wysiew nasion
Idealnym okresem do wysiewu nasion ziół jest marzec, kiedy dni robią się dłuższe i do kiełkujących nasion dociera wystarczająco dużo słońca. Nasiona wysiewa się do niewielkich pojemników. Gdy siewki osiągną wielkość 3 - 4 cm należy przesadzić je do docelowych, większych doniczek. Nasiona można wysiewać również w innych miesiącach i dzięki temu cieszyć się świeżymi ziołami przez cały rok.

szałwia fot. Flora Dania
szałwia

Doniczki
Doniczki do uprawy ziół prowansalskich nie mogą być zbyt małe. Muszą mieć co najmniej kilkanaście cm średnicy, koniecznie z dużymi otworami w dnie - umożliwiającymi odpływ nadmiaru wody. Na dnie skrzynki lub doniczki należy zrobić warstwę drenażu z keramzytu.

Podlewanie
Zioła należy podlewać regularnie. Nie można ich przesuszyć ani przelać! Jako podłoże wystarczy uniwersalna ziemia ogrodnicza. Większość ziół lubi dużo słońca, dlatego doniczki ustawiamy na słonecznym parapecie. Niedobór słońca może spowodować, że pędy i liście będą nadmiernie wyciągnięte i blade, a przez co mniej aromatyczne.

Temperatura
Zioła najlepiej rosną na parapecie w temperaturze od 15 do 20°C. Są wrażliwe na przeciągi, dlatego w chłodne dni należy uważać, aby nie stały bezpośrednio przy otwartym oknie.

tymianek fot. Flora Dania
tymianek

Nawożenie
Przy świeżym podłożu ziół w zasadzie nie trzeba nawozić, można zastosować płynne nawozy organiczne - np. biohumus lub polepszacze glebowe, gdyż oprócz niezbędnych pierwiastków poprawiają strukturę gleby oraz wzmacniają system samoobrony roślin. Nie zaleca się stosowania nawozów mineralnych gdyż istnieje ryzyko przenawożenia.

Przycinanie
Niezmiernie ważne jest systematyczne uszczykiwanie wierzchołków pędów ziół. Należy pozostawić na łodydze jedynie kilka liści. Powoduje to krzewienie się roślin, w przeciwnym razie roślina będzie przerośnięta. Świeże zioła można suszyć lub mrozić.

Choroby i szkodniki ziół
W przypadku, gdy nasza roślina została zaatakowana przez szkodniki lub choroby należy bezwzględnie pamiętać, aby nie wykonywać żadnych zabiegów środkami ochrony roślin w domu! Zioła będziemy spożywać świeże, dlatego też zapomnijmy o jakiejkolwiek chemii.

 

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia: Flora Dania

 

 

Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl



Pozostałe artykuły

domowe kiełki fot. Natthapat Aphichayananthanakul - Pixabay.com
Domowa uprawa kiełków: W słoiku, na wacie, w doniczce, czy w kiełkownicy? Wielki „buum” na kiełki trwa nieprzerwanie od lat. Nie dzieje się tak bez przyczyny.... więcej
kiełki rzeżuchy fot. Esther Merbt - Pixabay.com
Rzeżucha i spółka, czyli zaproś wiosnę na swój talerz Wiosna to czas, kiedy naturalnym odruchem jest poszukiwanie nowalijek, których po... więcej
jak nawozic storczyki fot. Flower Council Holland
Nawożenie storczyków: Jak i czym nawozić domowe orchidee? Domowa uprawa storczyków może być problemem dla wielu początkujących ogrodników.... więcej
wieniec adwentowy w formie do ciasta
Zrób to sam: Świąteczny wieniec w starej tortownicy + FILM Upcycling to najnowszy trend wykorzystywany również do tworzenia gwiazdkowych dekoracji.... więcej
pielęgnacja gwiazdy betlejemskiej fot. Stars For Europe
Jak pielęgnować gwiazdę betlejemską? Pytanie czytelnika: Jak co roku zdecydowałam się na zakup gwiazdy betlejemskiej.... więcej
liście i kwiaty begonie w doniczkach fot. Flower Council Holland
Liście czy kwiaty? Uprawa begonii w doniczkach Już najwyższy czas odkurzyć dawno zapomniane, niegdyś niezwykle modne i uwielbiane... więcej
zobacz wszystkie
Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera
Przycinanie róż – po co, kiedy i jak przycinać róże?

Pytanie czytelnika: Mam duży i stary ogród, a w nim kilkadziesiąt róż. Są to między innymi róże wielkokwiatowe, rabatowe, pnące, pienne ...