Polecamy sklep ogrodniczy SwiatKwiatow.pl

Temat na czasie

Jak pomóc zwierzętom w czasie upałów?
pies w czasie upału fot. sevenpixx - Pixabay.com
30°C i żar lejący się z nieba doskwierają nie tylko ludziom. Tropikalne upały, z którymi coraz częściej mamy do czynienia, źle znoszą również zwierzęta (psy i koty). Narażone są one nie tylko na odwodnienie, lecz także przegrzanie, a nawet udar cieplny. Jak im pomóc przetrwać upały mówi ekspert – dr n. wet. Michał Ceregrzyn.  

tydzień w ogrodzie   21-08 - 27-08

oczko wodne, fot. Alfred Borchard, SXC
W przypadku obniżenia się poziomu wody w stawie i braku prognozy na opady uzupełnijmy jej niedobór, wykorzystując wodę z ogrodowego kranu. Zmącenia wody unikniemy stawiając na dnie stawu wiadro z umieszczoną w nim końcówką węża ogrodowego ...
Z tegorocznych pędów krzewów iglastych (cyprysiki, jałowce, żywotniki) pobieramy sadzonki. W tym celu trzeba oderwać końcówki pędów o długości 6-10 cm (powinny one obejmować piętkę, czyli fragment starszego pędu). Po zanurzeniu sadzonki w ukorzeniaczu umieszcza się ją w doniczce z torfem ...
Pod koniec miesiąca po raz ostatni przycinamy krzewy (glicynia, jaśminowiec, żylistek) i krzewinki (lawenda), które zakończyły już kwitnienie, aby ich pędy zdążyły zdrewnieć przed zimą ...
W sierpniu należy zakończyć nawożenie drzew i krzewów nawozami azotowymi, aby gałązki zdążyły zdrewnieć przed nadejściem zimy ...
Czyścimy kwiaty balkonowe w skrzynkach i donicach, aby przedłużyć ich kwitnienie. Usuwamy uschnięte liście i przekwitnięte kwiatostany. Podlewamy i nawozimy rośliny regularnie. ...
zobacz wszystkie
Twój ogród / Rośliny w mieszkaniu / Artykuły /

Zioła w domu - uprawa ziół prowansalskich na parapecie

Mieszanka ziół prowansalskich dostępna jest w prawie każdym sklepie spożywczym, jednak suszone zioła nie mogą równać się świeżym. Uprawa ziół nie jest trudna. Poradzi sobie z nią każdy. Wystarczy jedynie niewielki kawałek przestrzeni na parapecie w kuchni, gdzie przy odrobinie wysiłku możemy stworzyć własną Prowansję.

zioła na parapcie fot. Flora Dania

Zioła prowansalskie - skąd ta nazwa?

Nazwa mieszanki ziół pochodzi od znanej z obfitości ziół aromatycznych Prowansji - regionu w południowo-wschodniej Francji. Zioła prowansalskie (fran. herbes de Provence) są jedną z najbardziej znanych mieszanek przypraw, których bazą są świeże lub suszone zioła. Wszystkie mają zielony kolor i charakteryzują się aromatycznym zapachem.

To właśnie ta wysmakowana kompozycja aromatycznych ziół sprawia, że zioła prowansalskie są tak szeroko rozpoznawalne i znalazły zastosowanie w kuchniach na całym świecie.

Ta wyjątkowa mieszanka ziół została sporządzona po raz pierwszy przez francuskich kucharzy zamieszkałych historyczną krainę południowo-wschodniej Francji - Prowansję.

bazylia fot. Flora Dania
bazylia

Swoją nazwę region ten zawdzięcza Rzymianom, którzy byli niegdyś we władani tej prowincji. Nosiła ona wówczas oficjalną nazwę Galia Zaalpejska, ale Rzymianie nazywali ją po prostu Provincia Nostra - „Nasza Prowincja" i taka też nazwa upowszechniła się i została. W Polsce zioła prowansalskie są najpopularniejszą mieszanką przypraw.

Gatunki ziół do uprawy w domu

W skład mieszanki wchodzą najpopularniejsze zioła:

  • rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis),
  • bazylia pospolita (Ocimum basilicum),
  • tymianek właściwy (Thymus vulgaris),
  • szałwia lekarska (Salvia officinalis),
  • mięta pieprzowa (Mentha piperita),
  • cząber ogrodowy (Satureja hortensis),
  • lebiodka pospolita (Origanum vulgare),
  • majeranek ogrodowy (Majorana hortensis).
oregano fot. Flora Dania
oregano

Smak i aromat - świeże zioła czy suszone?

Zioła prowansalskie zawierają duże ilości olejków eterycznych, garbników i goryczy. Pobudzają zmysły powonienia i smaku, wzmagają apetyt i ułatwiają trawienie. Nadają oryginalny smak potrawom. Mieszanka ziół prowansalskich ma szerokie zastosowanie jako przyprawa do zup, sosów, sałatek, twarogów, jaj, pieczeni, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów oraz potraw z ryb i drobiu.

Świeże zioła prowansalskie nadają naszym posiłkom niepowtarzalny aromat i smak, a nam dają wiele satysfakcji. Doskonale nadają się do uprawy na kuchennym parapecie. Wystarczy jedynie ogólna wiedza ogrodnicza, zdrowe rośliny lub ich nasiona.

Jeśli dodatkowo kupisz doniczki odpowiednio dobrane do wnętrza, Twoja ziołowa kompozycja będzie także cieszyć oko. Ważne, by postawić je na parapecie kuchennym lub możliwie blisko kuchni, gdyż wtedy częściej będziemy z nich korzystać.

rozmaryn fot. Flora Dania
rozmaryn

Zioła prowansalskie nie muszą być jednak jedynie ozdobą na parapecie w kuchni. Idealnie sprawdzają się również jako element dekoracyjny stołu, nadając spożywanym posiłkom wspaniałą oprawę.

Uprawa i pielęgnacja ziół prowansalskich na parapecie

Asortyment gotowych roślin w doniczkach oraz nasion ziół jest bardzo duży. Można je kupić w supermarketach, w centrach ogrodniczych i na bazarach. Wbrew obiegowym opiniom zioła z supermarketu nie są tylko do jednorazowego użytku.

Już podczas zakupów należy sprawdzić czy nie gniją i wybierać tylko rośliny zdrowe! Przy troskliwej pielęgnacji możemy cieszyć się nimi na dłużej. Należy jedynie przestrzegać zasad uprawy, a przede wszystkim przesadzić do skrzynek lub doniczek.

Wysiew nasion
Idealnym okresem do wysiewu nasion ziół jest marzec, kiedy dni robią się dłuższe i do kiełkujących nasion dociera wystarczająco dużo słońca. Nasiona wysiewa się do niewielkich pojemników. Gdy siewki osiągną wielkość 3 - 4 cm należy przesadzić je do docelowych, większych doniczek. Nasiona można wysiewać również w innych miesiącach i dzięki temu cieszyć się świeżymi ziołami przez cały rok.

szałwia fot. Flora Dania
szałwia

Doniczki
Doniczki do uprawy ziół prowansalskich nie mogą być zbyt małe. Muszą mieć co najmniej kilkanaście cm średnicy, koniecznie z dużymi otworami w dnie - umożliwiającymi odpływ nadmiaru wody. Na dnie skrzynki lub doniczki należy zrobić warstwę drenażu z keramzytu.

Podlewanie
Zioła należy podlewać regularnie. Nie można ich przesuszyć ani przelać! Jako podłoże wystarczy uniwersalna ziemia ogrodnicza. Większość ziół lubi dużo słońca, dlatego doniczki ustawiamy na słonecznym parapecie. Niedobór słońca może spowodować, że pędy i liście będą nadmiernie wyciągnięte i blade, a przez co mniej aromatyczne.

Temperatura
Zioła najlepiej rosną na parapecie w temperaturze od 15 do 20°C. Są wrażliwe na przeciągi, dlatego w chłodne dni należy uważać, aby nie stały bezpośrednio przy otwartym oknie.

tymianek fot. Flora Dania
tymianek

Nawożenie
Przy świeżym podłożu ziół w zasadzie nie trzeba nawozić, można zastosować płynne nawozy organiczne - np. biohumus lub polepszacze glebowe, gdyż oprócz niezbędnych pierwiastków poprawiają strukturę gleby oraz wzmacniają system samoobrony roślin. Nie zaleca się stosowania nawozów mineralnych gdyż istnieje ryzyko przenawożenia.

Przycinanie
Niezmiernie ważne jest systematyczne uszczykiwanie wierzchołków pędów ziół. Należy pozostawić na łodydze jedynie kilka liści. Powoduje to krzewienie się roślin, w przeciwnym razie roślina będzie przerośnięta. Świeże zioła można suszyć lub mrozić.

Choroby i szkodniki ziół
W przypadku, gdy nasza roślina została zaatakowana przez szkodniki lub choroby należy bezwzględnie pamiętać, aby nie wykonywać żadnych zabiegów środkami ochrony roślin w domu! Zioła będziemy spożywać świeże, dlatego też zapomnijmy o jakiejkolwiek chemii.

 

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia: Flora Dania

 

 

 

Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

 

Pozostałe artykuły

letnie bukiety w wazonie i w doniczce fot. iBulb
Bukiety pachnące ogrodem: Letnie kwiaty w wazonie i w doniczce Lato zawitało już do ogrodów, a to doskonała okazja, by na domowym stole postawić... więcej
ogród w szkle fot. svf74 - Fotolia.com
Jak założyć ogród w szkle? Zakładanie ogrodów w szklanych pojemnikach, choć wydaje się być trudne, nie... więcej
cyklamen doniczkowy fot. Flora Dania
Jak pielęgnować cyklamen, fiołek alpejski w doniczce? Cyklameny są uwielbiane za piękne kwiaty, długi okres kwitnienia i dekoracyjne... więcej
domowe kiełki fot. Natthapat Aphichayananthanakul - Pixabay.com
Domowa UPRAWA KIEŁKÓW: W słoiku, na wacie, w doniczce, czy w kiełkownicy? Wielki „buum” na kiełki trwa nieprzerwanie od lat. Nie dzieje się tak bez przyczyny.... więcej
kiełki rzeżuchy fot. Esther Merbt - Pixabay.com
Rzeżucha i spółka, czyli zaproś wiosnę na swój talerz Wiosna to czas, kiedy naturalnym odruchem jest poszukiwanie nowalijek, których po... więcej
jak nawozic storczyki fot. Flower Council Holland
Nawożenie storczyków: Jak i czym nawozić domowe orchidee? Domowa uprawa storczyków może być problemem dla wielu początkujących ogrodników.... więcej
zobacz wszystkie
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



Mamy problem... x
...blokujesz reklamy
Drogi czytelniku! Wszystkie dostarczane przez nasz serwis treści są darmowe. Aby tak mogło pozostać musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz sobie naszą pracę i chcesz aby była ona dostępna dla Ciebie za darmo prosimy wyłącz program blokujący wyświetlanie reklam.
Barszcz Sosnowskiego - uwaga na letnie poparzenia!

W czasie letnich spacerów, szczególnie w słoneczne dni narażeni jesteśmy na ostre poparzenie skóry. Przyczyną może być kontakt z barszczem ...