Logo
Logo

Gaulteria rozesłana (Gaultheria procumbens)

Gaulteria rozesłana (Gaultheria procumbens) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Dekoracyjność: owoce
  • Gleba: przepuszczalna, lekka
  • Kolor kwiatów: różowe
  • Kwiaty: niepozorne, drobne
  • Odczyn gleby: kwaśna, lekko kwaśna
  • Owoce: jagody
  • Pokrój: płożący
  • Przydatność do spożycia: liście
  • Zapach: kwiaty, liście
  • Wysokość: 15-20cm
  • Okres kwitnienia: VII, VIII
  • Kolor owoców: czerwone
  • Trwałość liści: zimozielone
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: półcień
  • Zastosowanie: ogrody wrzosowiskowe, balkony
  • Gaulteria rozesłana to niewielka krzewinka, osiągająca wysokość 15-20cm. Należy do rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Roślina ma płożący pokrój i tworzy drobne, błyszczące, ciemnozielone liście.

    Kwitnie od lipca do sierpnia, wykształcając różowe, niepozorne kwiaty. Najbardziej dekoracyjna jest jednak od października, gdy obficie wytwarza kuliste, czerwone owoce. Z tego powodu gaulteria rozesłana uchodzi za dekorację bożonarodzeniową wnętrz, w niektórych krajach na równi z gwiazdą betlejemską. Golteria w środowisku naturalnym występuje w Ameryce Północnej.

    Gaulteria rozesłana coraz częściej uprawiana jest w mieszkaniach i na balkonie. Lubi stanowiska półcieniste, wolne od bezpośredniego nasłonecznienia i stosunkowo chłodne temperatury. Latem warto przenosić ją do ogrodu. Lubi lekko kwaśne, przepuszczalne, torfowe podłoża.

    Podlewanie umiarkowane, nawożenie od wiosny do jesieni co 2 tygodnie mieszanką nawozową nie zawierającą wapnia. Co pewien czas glebę można zakwasić podlewając wodą z dodatkiem kilku kropel cytryny. Roślinę najlepiej przesadzać wiosną do nieco większych pojemników. Rozmnaża się ją z sadzonek wierzchołkowych, ale w amatorskiej uprawie pokojowej jest to trudne.

    Roślina wydziela olejek eteryczny, który wykorzystywany przy produkcji leków i kosmetyków. Dawniej nazywana była "herbatką górską", gdyż napar z jej liści był spożywany przez Indian.

    zdjęcie: Pressebereich Dehner Garten-Center

     
    Powiązane tematy
    Powiązane rośliny

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl