Logo
Logo

Ivan Chai, herbata z wierzbówki | Jak przygotować napar? Dlaczego warto pić?

Ivan Chai to napój pochodzący ze wschodnich terenów Europy. Jest najbardziej znany i popularny w Rosji, choć w ostatnim czasie szybko zdobywa uznanie w innych krajach, gdzie idealnie wpasowuje się w "zielone trendy" i proekologiczną postawę w żywieniu. Dowiedz się więcej o tym, czym jest herbata Ivan Chai, co to wierzbówka kiprzyca i w jaki sposób samemu można zrobić ten zdrowy napój.

Z artykułu dowiesz się:
  • Czym jest Ivan Chai?
  • Jak wygląda wierzbówka kiprzyca?
  • Czy wierzbówkę można uprawiać?
  • Jakie właściwości prozdrowotne ma Ivan Chai?
  • Jak zrobić herbatę Ivan Chai?
  • Gdzie najlepiej kupić Ivan Chai?

Co to Ivan Chai?
Popularna wierzbówka

Ivan Chai to napój, który w smaku przypomina czarną herbatę gruzińską. W jego aromacie i smaku można wyczuć kwietne oraz miodowe akcenty. Jest w całości wytwarzany z powszechnie spotykanej w Ameryce Północnej, Azji i Europie wierzbówki kiprzycy (łac. Chamaenerion angustifolium) – cenionej od wieków, pięknie kwitnącej i mało wymagającej byliny.

Wierzbówka kiprzyca to okazała roślina, która wraz z kwiatostanami osiąga 1,5, a w sprzyjających warunkach nawet 2 metry wysokości. Jej liście są lancetowate, siedzące i przypominają liście wierzby, skąd wzięła się nazwa rośliny. Wierzbówka kwitnie latem, od czerwca do sierpnia. Kwiaty są średniej wielkości, czteropłatkowe, liliowo-różowe i zebrane w długie, stożkowate, groniaste kwiatostany na końcach łodyg. Są wysoce miododajne.

Wierzbówka kiprzyca wytwarza podziemne kłącza, z których wyrastają grube, łuskowate rozłogi, dzięki którym rozrasta się w duże kępy.

Wierzbówka kiprzyca na stanowisku naturalnym (fot. ovju@yandex.ru - Depositphotos)
Fot. [email protected] / Depositphotos
Wierzbówka kiprzyca jest znanym ziołem leczniczym ale warto wiedzieć, że jest też jadalna. Wchodziła w skład diety Indian z Ameryki Północnej jak i plemion zamieszkujących północno-wschodnie regiony Europy i Syberię. Jej łodygi oraz kłącza były gotowane, suszone i mielone, i dodawane do potraw.

Jakie wymagania ma wierzbówka?
Uprawa wierzbówki kiprzycy w ogrodzie

Na wierzbówkę kiprzycę można natknąć się na terenie całej Polski, od morza po góry. Porasta obrzeża lasów, łąk i polan, jak też brzegi rowów i strumieni. Aby bujnie się rozrastać i kwitnąć potrzebuje stanowisk słonecznych oraz gleb żyznych, próchniczych i bogatych w azot, choć warto zaznaczyć, że dobrze radzi sobie też w gorszych warunkach. Jest w pełni odporna na mróz i wytrzymała na krótkotrwałe zanieczyszczenia podłoża.

Wierzbówkę kiprzycę z powodzeniem można uprawiać w ogrodach przydomowych. Sprawdzi się jako soliter na obrzeżach nasadzeń oraz jako część rabat kwietnych w stylu wiejskim czy naturalistycznym.

Trzeba uważać i kontrolować jej wzrost, bo wierzbówka może zagłuszyć delikatniejsze rośliny rosnące w jej sąsiedztwie. Aby temu zapobiec można stosować bariery korzeniowe i ścinać owocostany zanim zaczną się wysiewać.

Czy Ivan Chai ma właściwości lecznicze?
Prozdrowotna herbata

Ivan Chai jest uważana za jedną ze zdrowszych herbat ziołowych naszych regionów. Ma działanie:

  • kojące na podrażnione błony śluzowe – może być pita, by łagodzić stany zapalne gardła czy jelit;
  • korzystne na układ moczowy – łagodzi zapalenia pęcherza czy pomaga w problemach z gruczołem krokowym (prostatą);
  • korzystne na układ pokarmowy – reguluje i łagodzi różne niepożądane objawy zaburzeń trawiennych oraz działa odtruwająco i łagodnie przeczyszczająco;
  • wzmacniające i odprężające – dzięki czemu pomaga w zasypianiu oraz regenerowaniu się organizmu w ciągu nocy.

Wszechstronność działania prozdrowotnego Ivan Chai sprawia, że herbata ta może pomagać przy przeziębieniach, kaszlu, biegunkach, zespole jelita drażliwego, infekcjach układu moczowego, alergiach czy grypie. Oprócz tego jest polecana osobom narażonym na stres

Przypominamy!
Poleca się, żeby w przypadku kobiet w ciąży, osób z chorobami przewlekłymi czy dziećmi poniżej 6 roku życia, przed stosowaniem wierzbówki kiprzycy (oraz innych ziół) w jakiejkolwiek formie konsultować się z lekarzem.

Jak samodzielnie robić Ivan Chai?
Krok po kroku

Ivan Chai jest wytwarzana bardzo podobnie jak klasyczne herbaty czarne. Ziele rośliny poddawane procesowi fermentacji, a następnie suszone.

  1. Zbieramy młode ziele i oddzielamy od niego listki.
  2. Zostawiamy liście na kilka godzin, aby straciły turgor – lekko zwiędły i zrobiły się miękkie.
  3. Rolujemy z nich cylindry (kształt cygara) i zgniatamy w dłoniach by puściły sok.
  4. Przekładamy je do słoika, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  5. Czekamy kilka do kilkunastu godzin do momentu, aż liście zmienią kolor na brązowy
  6. Suszymy je w zacienionym, przewiewnym miejscu. 
  7. Przekładamy do pojemnika lub naczynia, w którym będziemy trzymać naszą Ivan Chai.

Gotowe!

Liście wierzbówki kiprzycy w procesie fermentacji (fot. sablinstanislav - Depositphotos)
Fot. sablinstanislav / Depositphotos
Wygląd liści wierzbówki kiprzycy w poszczególnych stadiach fermentacji i suszenia.

Iwan Chai można popijać do smaku lub wykorzystać w przygotowywaniu wyciągów wodnych czy alkoholowych. Herbatę do picia zaparza się z reguły z dwóch łyżek suszu pod przykryciem przez ok. 15 min. W celach prozdrowotnych herbatę piję się 2-3 razy dziennie.

Gdzie kupić Ivan Chai?
Najlepsza jakość

Herbatę Ivan Chai można obecnie kupić w bardzo wielu sklepach internetowych jak również w stacjonarnych sklepach zielarskich. Czasem pojawia się też w działach z ekologiczną żywnością w większych supermarketach.


Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: aija444/Depositphotos

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (2)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl