Logo
Logo

Bananowiec w mieszkaniu | Jak dbać, by rósł zdrowo i obficie? Co zrobić, by zaczął owocować?

Marzysz o tropikalnym zakątku w swoim mieszkaniu? Bananowiec to idealna roślina, która nie tylko zachwyci pięknymi liśćmi, ale może również obdarować Cię jadalnymi owocami. Dowiedz się, jak dbać o tę niezwykłą roślinę i ciesz się tropikalnym klimatem w swoim domu!

Streszczenie artykułu
Bananowce to rośliny o niezwykle dekoracyjnych liściach, które w domowych warunkach rzadko rodzą jadalne owoce. Pochodzą z Półwyspu Malajskiego, ale ich popularność rozprzestrzeniła się na wiele kontynentów. W Europie znane są od czasów rzymskich. W uprawie domowej cenią się przede wszystkim za efektowne, zielone liście. Choć przypominają palmy, nie są z nimi spokrewnione. Ich "pień" to tak naprawdę nibyłodyga, składająca się z ogonków liściowych. Bananowce potrzebują dużo światła, ciepła i wilgotności. W odpowiednich warunkach i z odpowiednią pielęgnacją mogą nawet wydać owoce. Aby to osiągnąć, roślina wymaga specjalnej troski, w tym odpowiedniego podlewania, nawożenia i stanowiska. Uprawiając bananowca w domu, można cieszyć się nie tylko jego pięknem, ale także korzyściami zdrowotnymi, takimi jak oczyszczanie powietrza.
Spis treści
To o bananach warto wiedzieć! Ciekawostki Sekretna historia bananowca: Jak trafił do naszych domów? Dlaczego warto uprawiać bananowiec? Odkryj jego niezwykłe atuty! Co lubią domowe bananowce? Jak o nie dbać? Sprawdzone porady Idealne miejsce dla bananowca: Gdzie go ustawić w mieszkaniu? Chcesz mieć własne banany? Dowiedz się, jak sprawić, by Twój bananowiec owocował!

Dlaczego banany poprawiają humor? Odkryj ich tajemnice!

Banany potrafią poprawiać humor! I to wcale nie ze względu na kształt swoich owoców, przypominający uśmiech – w miąższu owoców znajduje się tryptofan (aminokwas egzogenny), który jest niezbędny do wytworzenia serotoniny, zwanej hormonem szczęścia!

Te tropikalne rośliny o intensywnie zielonych, rozłożystych liściach są łatwe w pielęgnacji i bardzo efektowne. Działają długotrwale i dawkują szczęście. Przy sporej dawce wytrwałości, po 4-5 latach, doczekasz się owoców. I choć nie są tak smaczne jak te ze sklepu, to satysfakcja będzie ogromna, aż z radości zanucisz – Bananowy Song.

banan w doniczce fot. Flora Dania Fot. Flora Dania

Domowe bananowce uprawiane są przede wszystkim z uwagi na swoje niezwykle dekoracyjne liście. Rodzą jadalne owoce, jednak w domu jest to bardzo rzadkie.

Domowa Republika Bananowa
Z Malezji do naszego mieszkania!

Ojczyzną bananowców jest Półwysep Malajski (gdzie uprawiano je już 3500 lat temu), jednak ich popularność szybko rozprzestrzeniła się na Australię, wyspy Pacyfiku, wybrzeża Oceanu Indyjskiego, Afrykę i Amerykę Południową i Środkową.

Ich europejska historia (a bardziej legenda), ma swoje korzenie w Rzymie, dokąd podobno sprowadzili je legioniści, powracający z tropikalnych kampanii. Stamtąd też pochodzi ich botaniczna, łacińska nazwa Musa – od Antoniusa Musy – greckiego botanika i lekarza rzymskiego Cesarza Otkawiana Augusta.

Do Europy dotarły w XIX wieku i początkowo były uprawiane tylko w przypałacowych oranżeriach. Niektórzy twierdzą, że polska nazwa pochodzi od arabskiego słowa banan, co oznacza palec. To kolejna hipoteza, jednak wystarczy spojrzeć na owoce, aby uznać jej zasadność. Jedna z drobnoowocowych odmian nosi nawet nazwę 'Lady Fingers'.

Bananowce to jedne z najstarszych roślin uprawnych. Banany, które chętnie jadamy są owocem najpopularniejszego bananowca na świecie. Jest nim banan zwyczajny (Musa x paradisiaca), nazywanego jest tez rajską figą lub pizangiem.

Obok dobrze nam znanych odmian słodkich i soczystych istnieją też odmiany bananów skrobiowych (mączystych). Połowę światowej produkcji bananów spożywa się jako owoce deserowe, jedzone na surowo, druga połowa trafia do garnka lub na patelnię i jest spożywana po obróbce termicznej – pieczeniu, gotowaniu, smażeniu.

Banan "De Palma"?

Choć bananowiec wygląda jak palma, to nią nie jest! Jest byliną i należy do rodziny bananowców (łac. Musaceae), a bliżej mu do pięknie kwitnącej strelicji, niż do daktylowca, czy palmy kokosowej. Jego "pień", to tak naprawdę nibyłodyga, przez botaników zwana kłodziną.

Składa się z zachodzących na siebie ogonków liściowych. Ściśle do siebie przylegają, tworząc stabilną podstawę dla pióropusza soczyście zielonych liści, który dumnie wyrasta na szczycie. Właściwym pędem jest bulwiaste kłącze, które jest niewidoczne, bo kryje się pod ziemią.

Bananowiec dla liści, nie dla owoców
Nietypowa roślina ozdobna do mieszkania

Domowe bananowce, choć rodzą jadalne owoce, to uprawiane są przede wszystkim ze względu na swoje niezwykle dekoracyjne, pióropusze żywo zielonych liści (mogą dorastać do 1 m długości i 30 cm szerokości).

Są one jednak bardzo delikatne, trzeba uważać aby ich nie potrącić bo bardzo łatwo pękają wzdłuż bocznych nerwów. Lubią jednak delikatne zraszanie i przecieranie szmatką, ale uważaj aby na liściach nie pozostały krople wody, bo spowodują powstawanie brunatnych plam.

lisc bananowca fot. Flower Council Holland
Fot. Flower Council Holland

Liście bananowca "mówią" nam gdy coś jest źle

  • gdy ciemnieją im brzegi – mają za niską wilgotność powietrza,
  • gdy pojawiają się ciemne plamy – rośliny mają za ciemno i za zimno,
  • gdy zaczynają gnić – mają za mokro,
  • gdy przestają rosnąć – musisz przesadzić roślinę i zasilić nawozem.

Uprawa bananowca w doniczce
Wymagania i pielęgnacja

Dowiedz się jakie wymagania mają te egzotyczne rośliny i jak je uprawiać aby rosły długo i zdrowo.

Warunki
W naszym klimacie bananowce to typowe domowe rośliny doniczkowe, można je wynosić na lato do ogrodu, jednak na jesieni muszą wrócić do ciepłego gniazdka, bo są bardzo wrażliwe na spadki temperatury. Dobrze rosną w temperaturze pokojowej 20-25 stopni, poniżej 15 przestają rosnąć, a zamierają już przy najmniejszym przymrozku. Potrzebuje dużo światła, lubią nawet mocne, bezpośrednie nasłonecznienie, dlatego też ustaw je przy oknie wychodzących na zachód lub południe, bo w "tropikach" czują się jak w domu.

Pielęgnacja
Bananowiec dorasta do wysokości 1,5 do 2 metrów więc musisz zapewnić mu dużo miejsca i dużą, i ciężką donicę wypełnioną żyznym podłożem. Zasilaj go raz na dwa tygodnie nawozem do palm lub do roślin o dekoracyjnych liściach. Pamiętaj o regularnym i obfitym nawadnianiu dwa razy w tygodniu – podlewaj jednak ziemię, a nie liście. Spryskuj je bardzo delikatnie przecieraj z kurzu, nie używaj nabłyszczaczy!

W domowej uprawie doniczkowej najczęściej spotykany jest sprowadzony z Chin bananowiec karłowy (Musa acuminata synonim M. cavendishii). W sklepie ogrodniczym znajdziesz go najczęściej pod nazwą Musa sp. lub Banana Dwarf Cavendish.

 

bananowiec w doniczce fot. Flower Council Holland Fot. Flower Council Holland

Welcome to the jungle
Gdzie ustawić bananowca w mieszkaniu?

Domowe bananowce, odpowiednio dobrane do pojemników (najlepiej w pastelowych, stonowanych kolorach), niczym zielone rzeźby mogą pełnić pierwszoplanową rolę dekoracyjną w salonie lub przydomowej oranżerii, wprowadzając klimat tropikalnej (domowej) dżungli.

Najlepiej będzie się prezentować w dużym salonie lub na kuchennym blacie, blisko widnego okna. Duże bananowce, ze względu na swój oryginalny, architektoniczny pokrój, najlepiej prezentują się samotnie lub wśród mniejszych roślin o dekoracyjnych liściach, jako centralny element dominujący – wtedy dobrze widoczne są ich dekoracyjne liście i "pień". Mniejsze rośliny najlepiej posadzić wśród innych egzotycznych gatunków (palm, storczyków i pnączy), tworząc oryginalną zieloną dekorację.

Atrakcyjną cechą bananowców jest ich długotrwała dekoracyjność – są ozdobne przez cały rok! Mają jeszcze ważną zaletę – oczyszczają atmosferę z dwutlenku węgla, podwyższają wilgotność powietrza i wzbogacają w tlen. Ustaw je w jasnym i ciepłym miejscu, oddalonym od grzejników i uchylnych okien. Zostaw im dużo przestrzeni (bo bardzo szybko rosną) i pamiętaj, aby posadzić w ciężkiej donicy. Duże rośliny mogą się przewrócić.

uprawa bananowca w domu Fot. Flower Council Holland, PublicDomainPictures

Owocowanie bananowców w mieszkaniu
Czas na własnego banana

Doniczkowy bananowiec może rodzić jadalne, całkiem smaczne drobne owoce. Już po 4-5 latach od posadzenia na wierzchołku kłodziny powstaje nietypowy kwiatostan, który po kilku miesiącach pod swoim ciężarem wygina się w dół. Na jego wierzchołku znajdują się kwiaty męskie, u podstawy kwiaty żeńskie, z których bez zapłodnienia powstają beznasienne owoce.

Niestety po wydaniu owoców roślina zamiera, ale nie martw się! Zanim "odejdzie do bananowego raju" możesz rozmnożyć ją z licznych "bananowych dzieci", tj. z odrostów korzeniowych.


Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia: Flower Council Holland, Flora Dania, Pixabay

logo czasnawnetrze

Artykuł ukazał się w magazynie
Czas na Wnętrze www.czasnawnetrze.pl

Autor
Bananowiec w mieszkaniu | Jak dbać, by rósł zdrowo i obficie? Co zrobić, by zaczął owocować?
Bananowiec w mieszkaniu | Jak dbać, by rósł zdrowo i obficie? Co zrobić, by zaczął owocować?
Paweł Romanowski

Redaktor naczelny portalu. Dba o zielony ogródek od ponad 10 lat. Kiedyś zostanie eko-filozofem, ale póki co poświęca się bez reszty ogrodowej medytacji... w hamaku. Uwielbia przytulać się do drzew, rozmawiać z roślinami i spacerować na łonie natury. Kocha zioła, kwiaty cebulowe i dziką faunę. W swoim małym ogrodzie łączy wielkie potrzeby dzieci, kotów i zapylaczy.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (7)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl