Gardeners World / Z własnego ogródka /

Łatwe i smaczne: Dynia piżmowa

Dekoracyjne warzywo, w dodatku łatwe w uprawie i świetnie się przechowuje. Dynia piżmowa jest i uniwersalna, i smaczna. Pippa Greenwood wyjawia, dlaczego została fanką tej kolorowej piękności.

dynia piżmowa

Uwielbiam dynię – szczególnie typu Butternut [wytwarza beżowe, gruszkowate, podłużne owoce o masie do 3,5 kg; w sklepach i na targowiskach możną ją kupić jako „dynię masłową” – red.] – pieczoną, smażoną, gotowaną na parze, zapiekaną lub podaną w zupie.

Lubię mieć więcej niż jedną odmianę dyni Butternut, o ile to możliwe – wcześniej i później dojrzewającą, aby wydłużyć okres zbiorów. Często do uprawy włączam inne zimowe odmiany dyni, np. ‘Crown Prince’ z jej cudownymi szaroniebieskimi, „rzeźbionymi” owocami, ale pod względem smaku to właśnie Butternut jest moim faworytem.

Jeśli twój ogród położony jest na północ od regionu Middlands lub leży w zimnym miejscu, lepiej zdecydować się na wczesną odmianę, aby owoce miały wystarczająco dużo czasu, by dojrzeć przed pierwszymi mrozami...

Pełen tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners` World Polska - marzec-kwiecień 2015


Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



POINSECJA. (VIDEO) Jak pielęgnować gwiazdę betlejemską?

Pytanie czytelnika: Jak co roku zdecydowałam się na zakup gwiazdy betlejemskiej. Zależy mi na tym, żeby jak najdłużej cieszyć się jej ...