Temat na czasie

ZIMOWANIE PELARGONII.­ Jak przechowywać kwiaty balkonowe przez zimę?
zimowanie pelargonii fot. Moja Pelargonia
Koniec sezonu nie musi oznaczać końca dla kwitnących pelargonii. Stosując się do kilku zaleceń można je łatwo przezimować. Potrzebne jest jednak chłodne i jasne pomieszczenie i trochę cierpliwości. Dowiedz się, jak przechowywać pelargonie przez zimę, by w kolejnym sezonie cieszyć się ich urodą.  

tydzień w ogrodzie   20-11 - 26-11

kompostownik, fot. Euro-Matex
Pod koronami drzew i krzewów warto rozprowadzić dojrzały kompost. Jest to uniwersalny nawóz do stosowania jesienią, można nim nawozić do końca listopada ...
Po pierwszych przymrozkach, zanim ziemia w ogrodzie zamarznie, trzeba zabezpieczyć rośliny wrażliwe na mróz. Wokół bylin, które mogą przemarznąć pokryjmy glebę korą, liśćmi lub obornikiem (ściółkowanie zapobiega wahaniom temperatury w glebie i sprzyja utrzymaniu jej wilgotności). Rośliny można także okrywać gałązkami sosnowymi lub świerkowymi ...
Przykryjmy miejsca, gdzie we wrześniu lub październiku zostały posadzone cebulki roślin kwitnących wiosną. Najlepsza do tego celu będzie kora lub torf (warstwa grubości 2–4-cm), gałązki świerkowe, suche liście lub słoma ...
Z trawnika należy systematycznie usuwać opadające liście. W tym celu możemy użyć miotłograbi o miękkich, sprężystych zębach lub odkurzacza ogrodowego (elektrycznego lub spalinowego), który zasysa liście, ściętą trawę, szyszki, gałązki i inne resztki roślinne. Odkurzacza można także używać jako dmuchawy usuwającej śmiecie z miejsc trudno dostępnych ...
Kolumnowe odmiany iglaków trzeba szczelnie obwiązać sznurkiem a bardziej wrażliwe odmiany owinąć agrowłókniną, aby ciężar śniegu nie wyłamał gałązek. ...
zobacz wszystkie
Twój ogród / Warzywnik i sad / Artykuły /

JADALNE kwiaty z ogrodu

Czy wiesz, że można zrobić naleśniki z kwiatów czarnego bzu, sałatkę z kwiatów nasturcji i kolorowy deser z kwiatów bratka? Poznaj inne jadalne kwiaty wprost z ogrodowej rabaty.

Jadalne kwiaty z ogrodu,  fot. Matthew Bowden, SXC

Kwiaty do jedzenia?

Pierwsza myśl jaka przychodzi nam do głowy to - Czy można jeść kwiaty? Odpowiedź jest oczywista - Tak, można i to bardzo wiele różnych gatunków. Przecież jedzenie kwiatów to nic nowego - brokuły, kalafiory i karczochy to także kwiaty. Wiele kwiatów ogrodowych możemy wykorzystać nie tylko do wazonu, ale także na naszych talerzach.

Uprawa jadalnych kwiatów

Jeśli zasmakują nam kwiatowe potrawy, to powinniśmy pomyśleć o założeniu jadalnego ogródka kwiatowego.

Można go założyć dosłownie wszędzie - obok uprawy warzyw, przy ziołach z ogrodu, lub jako cześć całorocznej rabaty kwiatowej. Można je także posadzić w formie małego kwietnika, tuż przy domu, tak aby zawsze były "pod ręką" lub posadzić w doniczkach na balkonie.

Własny ogródek kwiatów jadalnych daje nam pewność, jaki kwiat jemy oraz w jakich warunkach był uprawiany - nie stosujemy wtedy chemicznych nawozów oraz środków ochrony roślin.

Jadalne kwiaty dziko rosnące na łące można zbierać podczas spacerów. Warto zbierać je tylko z miejsc oddalonych od ruchliwych dróg.

Już kilka jadalnych kwiatów dodanych do naszego menu (sałatki, desery, wypieki) nada każdemu daniu oryginalności i nowego wyrafinowanego smaku.

Jadalne kwiaty nie tylko wyglądają przepięknie na naszych talerzach, ale i doskonale smakują, a niektóre z nich są również bogate w witaminy.

Trujące kwiaty - nigdy ich nie jedz!

Nigdy nie jedzmy kwiatów, które zostały opryskane jakimkolwiek środkiem ochrony roślin oraz pochodzących z kwiaciarni lub z centrów ogrodniczych. Należy być również bardzo ostrożnym w jedzeniu kwiatów przy takich dolegliwościach, jak ostry katar sienny, astma czy alergia.

Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości, czy kwiat, który chcemy zjeść, jest na pewno jadalny, to zawsze powinniśmy zdroworozsądkowo odmówić sobie kwiatowego posiłku! Wokół nas jest bardzo wiele trujących roślin ogrodowych. Unikajmy przede wszystkim trujących kwiatów jak: azalie, chryzantemy, groszek pachnący, hortensje, konwalie, oleandry, różaneczniki.

 

stokrotka jadalny kwiat mniszek jadalny kwiat

Kwiaty stokrotek pospolitych (Bellis perennis) są idealnym dodatkiem do sałatek. Małe kwiatki dodaje się całe, z dużych obrywa się tylko płatki.

Stokrotkami można także ozdabiać torty i słodkie desery.

Kwiaty mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale) nazywanego błędnie mleczem, mają miodowy smak, jeśli zrywane są wcześnie.

Można je także dodawać do sałatek lub robić z nich syropy i nalewki.
bratek jadalny kwiat nagietek jadalny kwiat

Łagodny smak kwiatów bratka ogrodowego (Viola × wittrockiana) stanowi doskonały dodatek do sałatek i serów.

Są również doskonałym materiałem do dekoracji tortów i ciast.
Pomarańczowo-złociste płatki kwiatów nagietka lekarskiego (Calendula officinalis) dodaje się do sałatek, zup i sosów, do barwienia ryżu, masła i serów, którym nadaje piękny kolor.
jadalny kwiat ogórecznik jadalny kwiat cukinia
Niebieskie kwiaty ogórecznika lekarskiego (Borago officinalis) nadają się zarówno do sałatek, jak i do kandyzowania, jako dodatek do deserów i do zamrażania w kostkach lodu. Kwiaty cukinii (Cucurbita pepo) nadają się idealnie do smażenia - zanurza się je w roztrzepanym białku jajka, obtacza w bułce tartej i parmezanie, a następnie smaży.
jadalny kwiat nasturcja jadalny kwiat lawenda
Kwiaty nasturcji większej (Tropaeolum majus) mają lekko pikantny smak przypominający rzeżuchę. Nasturcja to doskonała roślina sałatkowa. Kwiaty lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia) nadadzą aromatu kruchym ciasteczkom i owocowym wypiekom.
jadalny kwiat róża
jadalny kwiat bez czarny

Większymi płatkami kwiatów róż (Rosa) możemy posypywać desery lub sałatki, mniejszych używamy do dekoracji.

Używamy ich także do przyrządzania syropów i galaretek i konfitur.

Przepis na konfiturę różaną

Składniki:

 

  • 130 - 150 g płatków róży
  • 750 g białego cukru
  • 500 g wody
  • sok z 1 cytryny

 

Przygotowanie:

Płatki róż należy pozbawić białych końcówek. Lekko pogniecione w dłoniach płatki układać warstwami w szklanej misce, każdą zasypując 2 łyżkami cukru. Zakryć szczelnie i zostawić na noc. Następnego dnia, w garnku o grubym dnie, zagotować na średnim ogniu pozostały cukier z wodą, mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści, doprowadzając całość do wrzenia. Dodać sok z cytryny i gotować na dużym ogniu przez 5 minut, nie mieszając.

Zdjąć garnek i wystudzić syrop. Gdy jest już letni, włożyć do niego płatki wraz z płynem i całość raz jeszcze powoli zagotować. Gotować 15 - 20 minut do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić suchymi pokrywkami i odwrócić do góry dnem. Gdy przestygną ustawić wiekiem do góry.

Źródło: czympachnieuzakow.blox.pl

Z kwiatów bzu czarnego (Sambucus nigra) można przygotować przepyszne naleśniki.

Można z nich także robić nalewki oraz syropy.

Przepis na naleśniki z kwiatami bzu czarnego

Składniki:

 

  • 16 kwiatostanów czarnego bzu
  • 250 - 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 - 2 szkl. mleka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 szkl. oleju do smażenia

 

Przygotowanie:

Przygotować ciasto jak na naleśniki. Ubijać jajka trzepaczką, dodając mleko, następnie dodawać mąkę, cały czas ubijając ciasto. Powinno mieć konsystencję śmietany, jeśli będzie za rzadkie, trzeba dodać trochę mąki, jeśli za gęste - mleka.

Kwiaty czarnego bzu delikatnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zanurzać je w cieście (po wyjęciu chwilę odczekać, aż nadmiar ciasta ścieknie). Wkładać do wysokiego wąskiego garnka na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażyć 3 - 4 min, trzymając za łodygę kwiatostanu. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Tak usmażone naleśniki są pełne aromatu i smaku kwiatów czarnego bzu.

Źródło: przepisy.net

Uwaga! Nie wolno jeść świeżych owoców ani kwiatów czarnego bzu, bo zawierają toksyczny składnik zwany sambunigryną. Podczas smażenia ulega ona rozkładowi i staje się nieszkodliwa.

 

Więcej ogrodowych jadalnych kwiatów:

  • aksamitka (Tagetes),
  • anyż (Pimpinella),
  • bazylia pospolita (Ocimum basilicum),
  • begonia (Begonia),
  • bez lilak (Syringa vulgaris),
  • bez czarny (Sambucus nigra),
  • bratek ogrodowy (Viola ×wittrockiana)
  • chaber bławatek (Centaurea cyanus),
  • cykoria podróżnik (Cichorium intybus),
  • czosnek (Allium sativum),
  • dynia zwyczajna (Cucurbita pepo),
  • fiołek trójbarwny (Viola tricolor),
  • fiołek wonny (Viola odorata),
  • fasola wielokwiatowa (Phaseolus coccineus),
  • goździk ogrodowy (Dianthus caryophyllus),
  • groszek jadalny (Pisum sativum),
  • hibiskus (Hibiscus),
  • kolendra (Coriandrum sativum),
  • komosa strzałkowata (Chenopodium bonus-henricus),
  • koniczyna biała (Trifolium repens),
  • koniczyna łąkowa (Trifolium pratense),
  • koper ogrodowy (Anethum graveolens),
  • lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia),
  • lebiodka (Origanum),
  • liliowiec ogrodowy (Hemerocallis),
  • męczennica (Passiflora),
  • mniszek lekarski (Taraxacum officinale),
  • mieczyk (Gladiolus),
  • mięta (Mentha),
  • nagietek lekarski (Calendula officinalis),
  • nasturcja większa (Tropaeolum majus),
  • niecierpek Waleriana (Impatiens walleriana),
  • ogórecznik lekarski (Borago officinalis),
  • ostropest plamisty (Silybium marianum),
  • pierwiosnek (Primula),
  • pomarańcza gorzka (Citrus aurantium),
  • prawoślaz lekarski (Althea officinalis),
  • pelargonia (Pelargonium),
  • prawoślaz wysoki (Althea rosea),
  • pysznogłówka dwoista (Monarda didyma),
  • robinia akacjowa (Robinia pseudoacacia),
  • róża (Rosa),
  • rumianek pospolity (Chamomilla recutita),
  • słonecznik zwyczajny (Helianthus annuus),
  • stokrotka pospolita (Bellis perennis),
  • szałwia błyszcząca (Salvia splendens),
  • szałwia lekarska (Salvia officinalis),
  • szczypiorek (Allium schoenoprasum),
  • ślaz dziki (Malva sylvestris),
  • tymianek (Thymus vulgaris),
  • wiązówka błotna (Filipendula ulmaria),
  • wiciokrzew japoński (Lonicera japonica),
  • wiesiołek dwuletni (Oenothera biennis),
  • wrzos zwyczajny (Calluna vulgaris).


Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie główne: Matthew Bowden, Freeimages (SXC)

Zobacz też:

 

Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl


Pozostałe artykuły

uprawa drzew owocowych w ogrodzie fot. ajlatan - Fotolia.com
Uprawa drzew owocowych. OWOCE z własnego sadu Samodzielna uprawa roślin sadowniczych to świetny sposób na smaczne i zdrowe owoce... więcej
czarny bez w ogrodzie fot. Anemone123 - Pixabay.com
Dziki BEZ CZARNY w ogrodzie. Uprawa i przepisy na przetwory Bez czarny to dość pospolita roślina i niestety niedoceniana. Rzadko jest sadzony... więcej
uprawa ziemniaków fot. Jai79 - Pixabay.com
Uprawa ziemniaków na działce Samodzielna uprawa ziemniaków nie jest trudna i uda się nawet na działce i w przydomowym... więcej
Zioła ogrodowe o właściwościach prozdrowotnych fot. Monika Baechler - Pixabay.com
Zioła ogrodowe o właściwościach odchudzających, odtruwających i oczyszczających Oprócz kwiatów, warzyw i owoców, w każdym ogrodzie powinny znaleźć się także... więcej
zdrowe warzywa z ogrodu fot. congerdesign - Pixabay.com
Zdrowe warzywa z własnej uprawy Warto przyjrzeć się nieco bliżej plonom z naszego warzywnika i dowiedzieć się,... więcej
zimowe warzywa fot. domeckopol - Pixabay.com
Warzywa na późny zbiór. Co uprawiać, kiedy wysiewać i zbierać? Jak przedłużyć zbiory z warzywnika o kilka miesięcy? Wystarczy tylko posadzić... więcej
zobacz wszystkie
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



ZABEZPIECZANIE roślin ogrodowych przed mrozem

Dowiedz się, jak zabezpieczać rośliny ogrodowe przed mrozem. Podczas zimy narażone są one na przemarznięcie lub przesuszenie, w wyniku ...