Logo
Logo

Pieczone buraki z kozim serkiem – pyszna, jesienna przystawka

Buraki po upieczeni zyskują niesamowity smak. Dodaj do nich kozi serek i aromatyczne zioła, a w mgnieniu oka stworzysz pyszną, jesienną przystawkę. 

Tak smakuje jesień!

- Korzystajmy z dobrodziejstw, jakie daje nam jesień, i przenieśmy jej barwy na talerz naszych maluchów – z korzyścią dla ich zdrowia fizycznego i psychicznego. Przygotujmy dania razem z dziećmi, bawiąc się w kolory, i zachęćmy je, poprzez zabawę, do wspólnych posiłków – przekonuje Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa - w nich największa moc się skrywa!”. Zobacz więcej przepisów na jesienne dania z warzyw i owoców!

Przepis na pieczone buraki z kozim serkiem

Składniki

  • 4-5 buraków
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 mała czerwona cebula
  • kozi serek twarożkowy
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku i oregano

Przygotowanie

  1. Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową ze świeżymi ziołami i pieczemy w 180 stopniach ok. 1 godziny.
  2. Po upieczeniu studzimy, obieramy ze skóry i kroimy w cząstki.
  3. Wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, dodajemy olej i przyprawy, mieszamy.
  4. Na wierzchu układamy kozi ser w kawałkach, posypujemy natką i podajemy z kromką ciemnego pieczywa.

Smacznego!

Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Więcej o kampanii na: https://jedzowoceiwarzywa.pl/

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (5)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl