Logo
Logo

Agrest (Ribes uva-crispa)

Agrest (Ribes uva-crispa) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Gleba: żyzna, próchniczna
  • Kolor kwiatów: białe, różowe, zielonkawe
  • Kwiatostan: grono
  • Kwiaty: niepozorne, drobne
  • Odczyn gleby: lekko kwaśna
  • Owoce: jagody, jadalne
  • Pokrój: pokładający się, wzniesiony
  • Przydatność do spożycia: owoce
  • Zapach: owoce, kwiaty, liście
  • Wysokość: do 1,5 m
  • Okres kwitnienia: IV, V
  • Kolor owoców: zielone
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: ogrody przydomowe, roślina lecznicza, roślina jadalna
  • Spis treści
    Opis rośliny Wymagania i uprawa Zastosowanie Polecane odmiany Ciekawostki

    Agrest (Ribes uva-crispa) należy do rodziny agrestowatych (Grossulariaceae). W środowisku naturalnym występuje w Europie, Azji i Afryce. Jest popularną rośliną owocową uprawianą w wielu regionach świata.

    Agrest to krzew owocowy o wzniesionym, ale też pokładającym się pokroju. Pędy charakteryzują grube i ostre ciernie.

    Agrest kwitnie od kwietnia do maja wykształcając niepozorne grona o wielobarwnych kwiatach.

    Owocem jest duża jagoda o kolorze białym, zielony, żółtym lub czerwonym (w zależności od odmiany). Najczęściej owoce dojrzewają w pierwszej dekadzie lipca.

    Wymagania i uprawa

    Krzew lubi słoneczne stanowiska i żyzne, próchnicze gleby o luźnej strukturze i lekko kwaśnym odczynie. Podłoże powinno być stale lekko wilgotne, gdyż agrest źle reaguje na susze. Roślina jest mrozoodporna.

    Optymalnym okresem sadzenia jest jesień a odległość między sadzonkami powinna wynosić 1-1,2 m.

    Jednym z największych zagrożeń na plantacjach tego gatunku jest choroba grzybowa, amerykański mączniak agrestu.

    Zastosowanie

    Owoce agrestu są spożywane zarówno na świeżo jak i w formie przetworów.

    Wpływają dobroczynnie na organizm i pomagają w walce z podagrą, reumatyzmem oraz w stanach zapalnych żołądka i jelit. Zawierają znaczną zawartość witamin (C, B1, PP i A), soli mineralnych (m.in. żelazo) oraz kwasów organicznych (kwas cytrynowy). Sok z agrestu jest polecany przy kuracjach dietetycznych.

    Interesujące odmiany

    Krzew jest blisko spokrewniony z porzeczką i niektóre pienne odmiany są szczepione właśnie na porzeczce złotej. Obecnie posiada ponad 1500 odmian!

    • 'Pax' – o dużych owocach, prawie bezkolcowy
    • 'Invicta' – obfite owocowanie, mała wrażliwość na amerykańskiego mączniaka agrestu
    • 'Resistenta' – obficie owocujący, tworzący jednak mocno kolczaste pędy
    • 'Biały Triumf' – dobra odmiana na przetwory
    • 'Czerwony Triumf' – odmiana o dekoracyjnych, czerwonych owocach

    Ciekawostki

    Uprawę agrestu rozpoczęto w XVI wieku Środkowej Europie. Obecnie, pomimo stosunkowo niewielkiej popularności agrestu w naszym kraju, Polska należy do światowej czołówki jego producentów.

    Angielska nazwa agrestu to gooseberry, co oznacza "gęsia jagoda" – tradycyjnie owoc ten gotowano i podawano właśnie z pieczona gęsią.


    Zdjęcia: MrGajowy3/Pixabay, Alfi007, Bearas, illke/sxc.hu, Ria Algra/Pixabay

     
    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (9)

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl