Owocowe, warzywne

podgrupy:
Agrest Ribes uva-crispa

Agrest

Ribes uva-crispa

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: krzewy owocowe

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: pokładający się, wzniesiony
  • kwiaty: drobne, niepozorne
  • kolor kwiatów: białe, różowe, zielonkawe
  • kwiatostan: grono
  • okres kwitnienia: IV, V
  • zapach: kwiaty, liście, owoce
  • owoce: jadalne, jagody
  • trwałość liści: sezonowe
  • przydatność do spożycia: owoce
  • gleba: próchniczna, żyzna
  • odczyn gleby: lekko kwaśna
  • wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • stanowisko: słońce
  • zastosowanie: roślina jadalna, roślina lecznicza

Agrest (Ribes uva-crispa) należy do rodziny agrestowatych (Grossulariaceae). W środowisku naturalnym występuje w Europie, Azji i Afryce, ale jest uprawiany w wielu regionach świata. Krzew jest blisko spokrewniony z porzeczką i niektóre pienne odmiany są szczepione właśnie na porzeczce złotej.

Agrest krzew owocowyRoślina ma wzniesiony, ale pokładający się pokrój. Pędy charakteryzują grube i ostre ciernie. Kwitnie od kwietnia do maja wykształcając niepozorne grona o wielobarwnych kwiatach. Owocem jest duża jagoda o kolorze białym, zielony, żółtym lub czerwonym (w zależności od odmiany). Najczęściej owoce dojrzewają w pierwszej dekadzie lipca.

Krzew lubi słoneczne stanowiska i żyzne, próchnicze gleby o luźnej strukturze i lekko kwaśnym odczynie. Podłoże powinno być stale lekko wilgotne, gdyż agrest źle reaguje na susze. Roślina jest mrozoodporna. Optymalnym okresem sadzenia jest jesień a odległość między sadzonkami powinna wynosić 1-1,2m. Jednym z największych zagrożeń na plantacjach tego gatunku jest amerykański mączniak agrestu.

Owoce agrestuOwoce agrestu zawierają znaczną zawartość witamin (C, B1, PP i A), soli mineralnych (m.in. żelazo) oraz kwasów organicznych (kwas cytrynowy). Są spożywane zarówno na świeżo jak i w formie przetworów.

Owoce agrestu wpływają dobroczynnie na organizm i pomagają w walce z podagrą, reumatyzmem oraz w stanach zapalnych żołądka i jelit. Sok z agrestu jest polecany przy kuracjach dietetycznych.

Uprawę agrestu rozpoczęto w XVI wieku Środkowej Europie.

 

Agrest - interesujące odmiany:

  • 'Pax' - o dużych owocach, prawie bezkolcowy;
  • 'Resistenta' - obficie owocujący, tworzący jednak mocno kolczaste pędy;
  • 'Biały Triumf' - dobra odmiana na przetwory;
  • 'Czerwony Triumf' - odmiana o dekoracyjnych, czerwonych owocach;

fot. sxc.hu Alfi007, Bearas, illke

Inne rośliny w podgrupie:
Borówka brusznica Vaccinium vitis-idaea borówki fot. Unsplash - Pixabay Jagoda kamczacka Lonicera caerulea var kamtschatica Jeżyna bezkolcowa Rubus fruticosus Leszczyna pospolita (Corylus avellana)
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



Świerk, jodła czy sosna? Jaką CHOINKĘ wybrać na Boże Narodzenie?

Co roku przed świętami Bożego Narodzenia zadajemy sobie pytanie: świerk, jodła czy sosna? Może poniższy tekst pozwoli Ci znaleźć odpowiedź. ...