Logo
Logo

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga)

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Gleba: żyzna, próchniczna
  • Kolor kwiatów: białe, różowe
  • Odczyn gleby: lekko kwaśna, obojętna
  • Owoce: jadalne
  • Pokrój: rozłożysty
  • Przydatność do spożycia: owoce
  • Wysokość: ok. 5 m
  • Okres kwitnienia: V, VI
  • Kolor owoców: żółte
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Korona: nieregularna
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: ogrody wiejskie, żywopłoty, ogrody przydomowe, roślina jadalna
  • Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) nazywana gruszkowatą, to krzew należący do rodziny różowatych (Rosaceae). W środowisku naturalnym występuje w Azji. W Polsce jest znana z uprawy, ale obecnie spotyka się ją rzadko.

    Roślina ma rozłożysty pokrój i dorasta do 5 m wysokości. Liście są duże o jajowatym lub owalnym kształcie.

    Kwiaty są atrakcyjne, pięciopłatkowe o białej lub różowej barwie. Ich średnica dochodzi do 5 cm. Pigwa kwitnie na przełomie maja i czerwca.

    Cenną jesienną dekoracją są jadalne, duże, żebrowane owoce o żółtej barwie. Odmiany pigw pospolitych dzieli się ze względu na kształt owoców na 2 rodzaje: formy jabłkowate i gruszkowate.

    Pigwy owocują na zeszłorocznych krótkopędach.

    Wymagania i uprawa

    Krzew powinno się uprawiać w miejscach słonecznych, ciepłych, osłoniętych od wiatru. Nie jest w pełni mrozoodporny, dlatego przed nadejściem zimy zaleca się go okrywać i ściółkować podłoże. Preferuje gleby żyzne, próchnicze, umiarkowanie wilgotne. Znosi jednak gorsze typy gleb. Sadzonki najlepiej wysadzać wiosną.

    Pigwa źle reaguje na susze (ma płytki system korzeniowy). Młode okazy warto regularnie podlewać i sporadycznie nawozić. W razie potrzeby należy wykonać cięcie sanitarne. 

    Zastosowanie

    Pigwa pospolita jest atrakcyjna szczególnie w okresie wiosennym (gdy kwitnie) i jesiennym (gdy owocuje). Można ją wykorzystywać do tworzenia krzewiastych kompozycji, luźnych żywopłotów lub do wzbogacenia przydomowego sadu.

    Jej owoce są twarde i kwaśne, ale po przetworzeniu nadają się do spożycia. Używa się ich do produkcji przetworów: soków, nalewek, win, kompotów i konfitur. To skarbnica błonnika i witaminy C. Produkty z pigwą zaleca się stosować przy problemach z trawieniem.

    Roślina ta znajduje duże zastosowanie w szkółkarstwie jako podkładka dla grusz i innych gatunków roślin owocowych.

    Wybrane odmiany

    • 'Ursynowska' – gruszkowate owoce, odmiana karłowa
    • 'Vranja' – gruszkowate owoce, bardzo duże kwiaty, ciemne liście (zdj. 2)
    • 'Aurelia' – jabłkowate owoce, intensywnie żółte


    Zdjęcia: iVerde, Pixabay

     
    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (4)

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl