Owocowe, warzywne

podgrupy:
Żurawina wielkoowocowa (ź. wiki.cc., fot.Mariluna)

Żurawina wielkoowocowa

Vaccinium macrocarpon

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: krzewy owocowe

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: wzniesiony
  • wysokość: do 30 cm
  • kolor kwiatów: różowe
  • kwiatostan: pojedynczy
  • okres kwitnienia: VI, VII
  • zapach: kwiaty, owoce
  • owoce: jadalne
  • kolor owoców: czerwone
  • trwałość liści: zimozielone
  • przydatność do spożycia: owoce
  • gleba: torfowa
  • odczyn gleby: kwaśna
  • wilgotność: gleba wilgotna
  • stanowisko: półcień, słońce
  • zastosowanie: ogrody wrzosowiskowe

Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon) należy do rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Ze względu na dużą plenność jest uprawiana w wielu krajach na całym świecie, w tym w Polsce.
To niewysoka (do 30 cm) wieloletnia roślina wytwarzająca drobne, lekko płożące pędy, na których znajdują się owalne, błyszczące zimozielone liście.

W czerwcu na roślinie pojawiają się różowe kwiaty na długich szypułkach. Jesienią roślina wykształca czerwone, kuliste owoce.

Warunki uprawy żurawiny wielkokwiatowej

Żurawina wielkoowocowa najlepiej plonuje na stanowiskach jasnych, dobrze naświetlonych. Powinna być uprawiana na glebach kwaśnych - optymalne jest podłoże torfowe.

W czasie uprawy należy przede wszystkim dbać o to, aby podłoże było stale wilgotne - żurawina ma bowiem duże wymagania wodne, stosunkowo płytki system korzeniowy i źle reaguje na niedobór wody.

Dodatkowo warto ściółkować glebę, aby ograniczyć wysychanie podłoża. Roślina jest odporna na mróz, choroby oraz szkodniki. Sadzi się ją jesienią - optymalna rozstawa wynosi 30x30 cm.

Zastosowanie w kuchni

Owoce żurawiny są cenioną przyprawą dodawaną przede wszystkim do mięs i sosów. Oprócz tego owoce nadają się do przyrządzania przetworów - konfitur, soków i nalewek.

To bogate źródło witamin (C, B1, B2), błonnika, kwasów organicznych i soli mineralnych (Ca, P, Cu). Owoce łatwo się przechowują. Są cenione ze względu na właściwości lecznicze - działają bakteriobójczo i antynowotworowo.

Regularne picie soków z żurawiny zapobiega występowaniu miażdżycy i chorób układu krążenia.

Inne zdjęcia tej rośliny Żurawina wielkoowocowa (ź. wiki.cc., fot. Sten Porse)
Inne rośliny w podgrupie:
Agrest Ribes uva-crispa Borówka brusznica Vaccinium vitis-idaea borówki fot. Unsplash - Pixabay Jagoda kamczacka Lonicera caerulea var kamtschatica Jeżyna bezkolcowa Rubus fruticosus
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



Świerk, jodła czy sosna? Jaką CHOINKĘ wybrać na Boże Narodzenie?

Co roku przed świętami Bożego Narodzenia zadajemy sobie pytanie: świerk, jodła czy sosna? Może poniższy tekst pozwoli Ci znaleźć odpowiedź. ...