Logo
Logo

Fasola w sosie pomidorowym – pomysł na sycący obiad!

Fasola w sosie pomidorowym to świetny pomysł na obiad, który zadowoli największych łasuchów. Jeśli chcecie przyrządzić coś, czym naje się cała rodzina, ten przepis jest w sam raz dla was! 

Przepis na fasolę w sosie pomidorowym 

Składniki

  • 2 szklanki białej fasoli
  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • Łyżeczka majeranku
  • Pół łyżeczki chili
  • Sól pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Fasolę namoczyć przez noc.
  2. Cebulę pokroić w grubą kostkę, marchewkę zaś w cienkie krążki.
  3. Fasolę zalać wodą około 1 cm powyżej ziaren, gotować w osolonej wodzie z dodatkiem majeranku.
  4. Cebulę, czosnek i marchewkę przesmażyć na oliwie do zeszklenia cebuli.
  5. Gdy fasola pochłonie połowę wody i zmięknie, dodać resztę warzyw do garnka.
  6. Wlać przecier pomidorowy i przyprawy. Gotować do zgęstnienia sosu.
  7. Podawać ze świeżo siekaną natką.

Smacznego!

Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

 

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (8)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl