głóg jednoszyjkowy fot. Steve Bidmead Pixabay

Głóg jednoszyjkowy

Crataegus monogyna

grupa roślin:

Krzewy

podgrupa roślin: liściaste, na słoneczne stanowisko, ozdobne owoce, ozdobne kwiaty

Charakterystyka rośliny

  • wysokość: 3-6 metrów
  • dekoracyjność: kwiaty, owoce
  • kwiaty: pojedyncze
  • kolor kwiatów: białe
  • okres kwitnienia: V, VI
  • kolor owoców: czerwone
  • trwałość liści: sezonowe
  • przydatność do spożycia: owoce
  • gleba: piaszczysto-gliniasta, przepuszczalna
  • odczyn gleby: zasadowa
  • stanowisko: półcień, słońce
  • zastosowanie: nasadzenia naturalistyczne, parki, roślina jadalna, roślina lecznicza, szpalery, w grupie, zieleń miejska, żywopłoty

Głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna) to krzew (lub niskie drzewo) należący do rodziny różowatych (Rosaceae). W środowisku naturalnym występuje na wielu kontynentach. W Polsce jest rośliną pospolitą.

Osiąga zwykle 3-6m wysokości i ma pokrój wzniesiony. Liście są owalne, podzielone na 3-7 klap z długimi ogonkami. Kwiaty o kremowej barwie zebrane są w baldaszkowate wiechy skierowane do góry. Głóg kwitnie od maja do czerwca. W kwiatach znajduje się tylko jedna szyjka – stąd wzięła się nazwa głogu. Owoce – mają do 1cm, szkarłatnoczerwoną barwę i nadają się do spożycia.

Uprawa głogu jednoszyjkowego

Głóg jest rośliną dość łatwą w uprawie – jeśli zapewni mu się dobre warunki. Optymalne stanowisko jest słoneczne lub lekko zacienione. Podłoże powinno być piaszczysto-gliniaste, żyzne, umiarkowanie wilgotne, chociaż krzew może rosnąć nawet na ubogich glebach.

Roślina jest odporna na zanieczyszczenia, dlatego często wykorzystuje się ją w zieleni miejskiej. Z reguły jest mrozoodporna, jednak krzewy (w szczególności młode) warto na wszelki wypadek okrywać przed zimą.

Głóg wytwarza dość rozległy i głęboki system korzeniowy, więc nie zaleca się przesadzania starszych okazów. Niestety roślina jest podatna na szkodniki i choroby (zwłaszcza grzybowe). W jej przypadku warto stosować profilaktycznie preparaty, np.: ekologiczne gnojówki.

Zastosowanie głogu

Głóg jest znaną rośliną w miastach, często tworzącą aleje. W ogrodzie można wykorzystać go także do zróżnicowania luźnych żywopłotów lub jako pojedynczy soliter. Owoce głogu są jadalne. Można spożywać je zarówno na surowo – jak i przetworzone w formie konfitur i win.

 

fot. Steve Bidmead Pixabay

 

Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl
Inne rośliny w podgrupie:
Azalia (fot. Praktiker) Barwinek pospolity Berberys 'Thunberga Golden Ring' (fot. Praktiker) Berberys Thunberga 'Atropurpurea' (fot. www.hortulus.com.pl) Berberys Thunberga 'Aurea' (fot. www.hortulus.com.pl)
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



POINSECJA. (VIDEO) Jak pielęgnować gwiazdę betlejemską?

Pytanie czytelnika: Jak co roku zdecydowałam się na zakup gwiazdy betlejemskiej. Zależy mi na tym, żeby jak najdłużej cieszyć się jej ...