Logo
Logo

Mizuna prosto z ogródka

Tę uniwersalną roślinę można uprawiać jako odrastającą sałatę w doniczce. Jej dojrzałe liście mają pieprzny posmak, są idealne do szybko smażonych dań. Młode kwitnące łodygi można też gotować jak brokuły.

Mizunę można wysiewać i zbierać cały rok. Jesienią i zimą wysiewaj pod przykryciem, a wiosną i latem na zewnątrz. Mizuna nie lubi ekstremalnych upałów, więc wybierz zacienione stanowisko i podlewaj ją, ponieważ suche warunki sprawią, że będzie przedwcześnie kwitła. Rośliny te lubią również przestrzeń, więc odstęp co 45 cm zapewni, że mizuna będzie sporych rozmiarów, a dzięki temu będzie ją można zrywać przez całą zimę. Aby uzyskać mniejsze rośliny na sałatki, wysiej nasiona w odległości 10 cm...

   
Gardeners World Edycja Polska Źródło: Gardeners` World Edycja Polska - Styczeń-Luty 2018