Logo
Logo

Najsmaczniejsza nalewka ze śliwy tarniny

Owoce śliwy tarniny są bardzo specyficzne, powinno się je zrywać dopiero po pierwszych mrozach. Dlaczego? Owoce tarniny charakteryzuje bardzo cierpki i kwaśny smak, nie da się ich zjeść świeżych. Im później się je zbiera, tym są smaczniejsze.

Spis treści
Składniki na nalewkę ze śliwy tarniny Przepis na nalewkę Właściwości zdrowotne śliwy tarniny FILM: Śliwa tarnina i jej tajemnice!

Owoce śliwy tarniny zerwane pod koniec listopada (po kilkudniowych mrozach), będą idealne do przygotowania nalewki z tarniny.

Przemrożona śliwa tarnina jest smaczniejsza i łatwiej jest taki owoc oddzielić od pestki.

Składniki na nalewkę ze śliwy tarniny

  • 1 kg przemrożonych owoców śliwy tarniny,
  • ok. 70 dag cukru,
  • 10-15 dag suszonych śliwek,
  • 1 l spirytusu 94% (nalewka wyjdzie mocna) lub 1 l wódki min. 40% (nalewka będzie słaba),
  • dodatki: sok z cytryny, cynamon, wanilia, goździki.

Przepis na nalewkę z tarniny

  1. W dużym szklanym naczyniu a najlepiej w słoju należy ułożyć warstwami owoce, przesypując cukrem i dodając suszone śliwki.
  2. Następnie należy odstawić słój na około 2-3 tygodnie i obserwować czy nie zachodzi fermentacja. Jeśli owoce zaczną fermentować, to trzeba wstawić słój do lodówki.
  3. Po 2-3 tyg. Należy oddzielić sok i zalać go alkoholem, a następnie ponownie odstawić.
  4. Owoce, które zostały po oddzieleniu soku, trzeba zalać ponownie alkoholem i odstawić na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie należy ponownie odcedzić owoce i oddzielić zalewę.
  5. Otrzymaną zalewę trzeba wymieszać z sokiem i doprawić wanilią, cynamonem, sokiem z cytryny i goździkami.

Gotowe!

Właściwości zdrowotne śliwy tarniny

Owoce tarniny zawierają dużo węglowodanów, kwasy organiczne, witaminę C i karoten. Dawniej owoce tarniny podawano jako środek na szkorbut. Obecnie poleca się spożywanie soków z tarniny jako środek przeczyszczający i sposób na wspomaganie układu odpornościowego.

FILM: Śliwa tarnina i jej tajemnice!

To Ci Ziółko / Youtube

Zdjęcie tytułowe: Eladstudio / Depositphotos, Hans Braxmeier/Pixabay

Autor
Najsmaczniejsza nalewka ze śliwy tarniny
Najsmaczniejsza nalewka ze śliwy tarniny
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (7)
Powiązane rośliny
 

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl

Gość badziewny przepis

13-11-2019 16:21

dodatki: sok z cytryny, cynamon, wanilia, goździki - nie jest napisane ile!

Gość abc

26-10-2019 18:43

Czy da się podkręcić jasność tego przepisu? Np "ddzielić sok i zalać go alkoholem" ale też " trzeba zalać ponownie alkoholem" - ile alkoholu w obu tych krokach bo w końcu mamy 1l na całość?

Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl