Temat na czasie

ZIMOWANIE PELARGONII.­ Jak przechowywać kwiaty balkonowe przez zimę?
zimowanie pelargonii fot. Moja Pelargonia
Koniec sezonu nie musi oznaczać końca dla kwitnących pelargonii. Stosując się do kilku zaleceń można je łatwo przezimować. Potrzebne jest jednak chłodne i jasne pomieszczenie i trochę cierpliwości. Dowiedz się, jak przechowywać pelargonie przez zimę, by w kolejnym sezonie cieszyć się ich urodą.  

tydzień w ogrodzie   20-11 - 26-11

kompostownik, fot. Euro-Matex
Pod koronami drzew i krzewów warto rozprowadzić dojrzały kompost. Jest to uniwersalny nawóz do stosowania jesienią, można nim nawozić do końca listopada ...
Po pierwszych przymrozkach, zanim ziemia w ogrodzie zamarznie, trzeba zabezpieczyć rośliny wrażliwe na mróz. Wokół bylin, które mogą przemarznąć pokryjmy glebę korą, liśćmi lub obornikiem (ściółkowanie zapobiega wahaniom temperatury w glebie i sprzyja utrzymaniu jej wilgotności). Rośliny można także okrywać gałązkami sosnowymi lub świerkowymi ...
Przykryjmy miejsca, gdzie we wrześniu lub październiku zostały posadzone cebulki roślin kwitnących wiosną. Najlepsza do tego celu będzie kora lub torf (warstwa grubości 2–4-cm), gałązki świerkowe, suche liście lub słoma ...
Z trawnika należy systematycznie usuwać opadające liście. W tym celu możemy użyć miotłograbi o miękkich, sprężystych zębach lub odkurzacza ogrodowego (elektrycznego lub spalinowego), który zasysa liście, ściętą trawę, szyszki, gałązki i inne resztki roślinne. Odkurzacza można także używać jako dmuchawy usuwającej śmiecie z miejsc trudno dostępnych ...
Kolumnowe odmiany iglaków trzeba szczelnie obwiązać sznurkiem a bardziej wrażliwe odmiany owinąć agrowłókniną, aby ciężar śniegu nie wyłamał gałązek. ...
zobacz wszystkie
Twój ogród / Rośliny w mieszkaniu / Artykuły /

Nasiona na KIEŁKI. Które warto uprawiać? Porównujemy wygląd, smak i właściwości

Najpopularniejsze nasiona na kiełki to: brokuł, burak, cebula, fasola mung, kapusta, koniczyna, lucerna, pszenica, rzodkiewka, rzeżucha, słonecznik, soczewica oraz soja. Można je dodawać do sałatek i kanapek albo chrupać przed telewizorem zamiast chipsów i paluszków.

uprawa kiełków fot. Stefan Schweihofer Pixabay

 

Kiełki to młode, kiełkujące z nasion rośliny, bardzo bogate w substancje pokarmowe i prozdrowotne. Doskonale uzupełniają naszą codzienną dietę w niezbędne witaminy oraz mikro i makroelementy. Każdy z wielu rodzajów kiełków ma swój oryginalny smak – od słodkawego po bardzo pikantny. Gotowe kiełki można kupić w sklepie spożywczym lub uprawiać samemu w kiełkownicy.

etapy kiełkowania nasion fot. uwimages - Fotolia.com
fot. uwimages - Fotolia.com

Brokuł - nasiona i kiełki

Kiełki brokuła (Brassica oleracea) są pikantne w smaku. Doskonale nadają się do kanapek i sałatek. Są źródłem witamin: A, B, C, E, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu i selenu. Są źródłem sulforafanu – zapobiegającemu powstawaniu komórek rakowych.

Kiełki brokuła mają jasną nóżkę i ciemnozielone listki, fot. www.kielki.info
Nasiona brokuła
mają jasną nóżkę
i ciemnozielone listki, fot. www.kielki.info
Kiełki brokuła mają jasną nóżkę i ciemnozielone listki, fot. www.kielki.info
Kiełki brokuła
mają jasną nóżkę
i ciemnozielone listki, fot. www.kielki.info

 

Burak - nasiona i kiełki

Kiełki buraka (Beta vulgaris) są lekko ostre w smaku. Doskonale nadają się do sałatek, nadając im wspaniały czerwony kolor. Można je także wykorzystywać jako dekoracje do kanapek i grzanek. Są źródłem witamin: A, B, C oraz wapnia, żelaza, magnezu, potasu, manganu, miedzi, kobaltu, rubidu i cezu. Zalecane są przy wzmacnianiu odporności i regulacji pracy organizmu.

Kłębki buraka – owocostany powstałe w wyniku zrośnięcia się torebki. W torebce znajduje się ciemne, spłaszczone nasionko, fot. www.kielki.info
Kłębki buraka
– owocostany powstałe w wyniku zrośnięcia się torebki. W torebce znajduje się ciemne, spłaszczone nasionko, fot. www.kielki.info
Kiełki buraka mają soczysty czerwony kolor, fot. www.kielki.info
Kiełki buraka
mają soczysty czerwony
kolor, fot. www.kielki.info

 

Cebula - nasiona i kiełki

Kiełki cebuli (Allium cepa) są pikantne w smaku. Nadają się do kanapek, sałatek, do gorących dań warzywnych, tart i zapiekanek. Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, cynku, potasu, manganu, fosforu, fluoru, selenu i siarki. Działają bakteriobójczo i odkwaszająco na organizm.

Nasiona cebuli mają bardzo twardą, czarną skorupkę, fot. www.kielki.info
Nasiona cebuli
mają bardzo twardą,
czarną skorupkę, fot. www.kielki.info
Jasno zielone kiełki cebuli ze ściśle przylegającymi skorupkami, fot. www.kielki.infoJasnozielone kiełki cebuli ze ściśle przylegającymi skorupkami,
fot. www.kielki.info

 

Fasola mung - nasiona i kiełki

Kiełki fasoli mung (Vigna radiata) są chrupiące, o lekko słodkawym w smaku. Stosowane są w daniach kuchni azjatyckiej, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, cynku, potasu, manganu, fosforu, fluoru, selenu i siarki. Obniżają poziom złego cholesterolu.

Nasiona fasoli mung są duże i soczyście zielone, fot. www.kielki.info Kiełki fasoli mung mają mięsistą białą nóżkę i zieloną „główkę”. Są często wykorzystywane w potrawach chińskiej kuchni, fot. www.kielki.info
Nasiona fasoli mung są duże i soczyście zielone, fot. www.kielki.info Kiełki fasoli mung mają mięsistą białą nóżkę i zieloną „główkę”. Są często wykorzystywane w potrawach chińskiej kuchni,
fot. www.kielki.info

 

Kapusta - nasiona i kiełki

Kiełki kapusty (Brassica olerace) w smaku przypominają świeżą kapustę, jednak są od niej bardziej pikantne. Doskonale nadają się do sałatek. Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, cynku, potasu, manganu, fosforu, fluoru, selenu i siarki.

Nasiona kapusty przypominają nasiona brokuła. Obie rośliny są ze sobą bardzo blisko spokrewnione, fot. www.kielki.info
Nasiona kapusty
przypominają nasiona brokuła. Obie rośliny są ze sobą bardzo blisko spokrewnione, fot. www.kielki.info
Kiełki kapusty mają piękny lekko różowy kolor, fot. www.kielki.info
Kiełki kapusty
mają piękny lekko różowy kolor, fot. www.kielki.info

 

Koniczyna czerwona - nasiona i kiełki

Kiełki koniczyny (Trifolium pratense) są łagodne w smaku. Nadają się do jedzenia z kanapkami, sałatkami, twarogiem i surówkami. Są źródłem witamin: A, B, C, E, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, potasu, manganu, fosforu, fluoru, siarki i sodu.  Działają wzmacniająco na system nerwowy i poprawiają trawienie.

Nasiona koniczyny są bardzo drobne, o miodowym kolorze, fot. www.kielki.info
Nasiona koniczyny
są bardzo drobne,
o miodowym kolorze, fot. www.kielki.info
Kiełki koniczyny są drobne i soczyście zielone, fot. www.kielki.info
Kiełki koniczyny
są drobne i soczyście zielone, fot. www.kielki.info

 

Lucerna, Alfalfa - nasiona i kiełki

Kiełki lucerny (Medicago sativa) mają bardzo delikatny smak. Doskonale nadają się zarówno do jedzenia na surowo w sałatkach i surówkach, jak i w chińskich potrawach z woka. Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, cynku, sodu, miedzi, manganu, siarki i selenu. Są cennym źródłem fitoestrogenów (hormonów roślinnych), które w naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy. Zawierają również lecytynę.

Nasiona lucerny są drobne. Kształtem przypominają małe fasolki, fot. www.kielki.info
Nasiona lucerny
są drobne.
Kształtem przypominają małe fasolki,
fot. www.kielki.info
Kiełki lucerny przypominają rzeżuchę, są jednak od niej o wiele bardziej łagodne w smaku, fot. www.kielki.info
Kiełki lucerny
przypominają rzeżuchę,
są jednak od niej o wiele bardziej łagodne
w smaku, fot. www.kielki.info

 

Pszenica - nasiona i kiełki

Kiełki pszenicy (Triticum aestivum) są lekko chrupiące i słodkie w smaku. Są idealne do sałatek. Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, jod, cynku, miedzi, manganu, selenu, siarki. Wpływają na poprawę pracy serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Poprawiają stan i kolor skóry. Wzmacniają włosy i paznokcie.

Ziarniaki pszenicy są duże i złociste.  fot. www.kielki.info
Ziarniaki pszenicy
są duże i złociste,
fot. www.kielki.info
Kiełki pszenicy mają duża główkę i białą nóżkę. fot. www.kielki.info
Kiełki pszenicy
mają duża główkę
i białą nóżkę, fot. www.kielki.info

 

Rzodkiewka - nasiona i kiełki

Kiełki rzodkiewki (Raphanus sativus) mają ostry, pieprzny smak. Mogą zastępować szczypiorek. Dobrze komponują się z potrawami jajecznymi, sosami śmietanowymi i majonezowymi. Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, cynku, miedzi, manganu, siarki. Poprawiają trawienie i apetyt oraz działają bakteriobójczo na przewód pokarmowy. Oczyszczają drogi oddechowe, poprawiają stan paznokci, skóry i włosów.

Nasiona rzodkiewki są niewielkie, barwy brązowej, fot. www.kielki.info
Nasiona rzodkiewki
są niewielkie,
barwy brązowej, fot. www.kielki.info
Pikantne kiełki rzodkiewki, fot. www.kielki.info
Pikantne kiełki rzodkiewki,
fot. www.kielki.info

 

Rzeżucha, Pieprzyca - nasiona i kiełki

Kiełki rzeżuchy (Lepidium sativum) mają ostry, wyrazisty smak. Surowe kiełki można spożywać na kanapkach, z twarożkiem lub pomidorami. Można je z powodzeniem dodawać do potraw z jaj, ryb oraz mięsa. Są źródłem witamin: A, B, C, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu, łatwo przyswajalnego jodu. Pobudzają apetyt i trawienie. Wzmacniają skórę i paznokcie.

Nasiona rzeżuchy są najczęściej wysiewane na kiełki, fot. www.kielki.info
Nasiona rzeżuchy
są najczęściej wysiewane
na kiełki, fot. www.kielki.info
Ciemnozielone kiełki rzeżuchy, fot. www.kielki.infoCiemnozielone kiełki rzeżuchy,
fot. www.kielki.info

 

Słonecznik - nasiona i kiełki

Kiełki słonecznika (Helianthus annuus) mają lekko orzechowy smak. Doskonale nadają się jako dodatek do sałatek i kanapek. Są źródłem witamin: A, B, C, D, E, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, cynku, miedzi, manganu, siarki, kobaltu, fluoru, jodu, sodu i krzemu. Dostarczają organizmowi rzadko występującej w roślinach witaminy D, a także dużych ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są zalecane jako uzupełnienie diety ubogiej w mięso.

Nasiona słonecznika rzadko są wysiewane na kiełki.  fot. www.kielki.info
Nasiona słonecznika
rzadko są wysiewane
na kiełki. fot. www.kielki.info
Kiełki słonecznika są duże i długo rosną. fot. www.kielki.info
Kiełki słonecznika
są duże i długo rosną.
fot. www.kielki.info

 

Soczewica - nasiona i kiełki

Kiełki soczewicy (Lens culinaris) są delikatne w smaku. Nadają się zarówno do jedzenia na surowo w sałatkach i surówkach, jak również na ciepło. Są źródłem witamin: A, B, C, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, boru, miedzi, manganu, siarki i sodu. Są lekkostrawne, wzmacniają organizm.

Nasiona soczewicy są duże i spłaszczone, fot. www.kielki.info
Nasiona soczewicy
są duże i spłaszczone,
fot. www.kielki.info
Nasiona soczewicy bardzo pęcznieją pod wpływem wody. Nóżka kiełka jest biała, a główka złocistozielona, fot. www.kielki.info
Kiełki soczewicy
bardzo pęcznieją pod wpływem wody. Nóżka kiełka jest biała,
główka złocistozielona, fot. www.kielki.info

 

Soja - nasiona i kiełki

Kiełki soi (Glycine max) są delikatne w smaku i lekko chrupiące. Doskonale nadają się do potraw z woka i z patelni. Są źródłem witamin: A, B, C, E, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, miedzi i manganu, siarki i sodu. Dodają energii i apetytu.

Nasiona soi są duże, przypominają małą fasolę, fot. www.kielki.info
Nasiona soi
są duże, przypominają małą fasolę, fot. www.kielki.info
Kiełki soi są złociste, fot. www.kielki.info
Kiełki soi
są złociste,
fot. www.kielki.info

 

Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia w tekście: www.kielki.info
zdjęcie tytułowe: Stefan Schweihofer, Pixabay

Zobacz też:

 

Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl


Pozostałe artykuły

roślina z pestki fot. Monika Baechler - Pixabay
Rośliny domowe, które można wyhodować z nasion (pestek) Wiele egzotycznych gatunków można uprawiać w domu wykorzystując pestki po zjedzeniu... więcej
naturalne nawożenie roślin doniczkowych fot. mustafaunlu09 - Pixabay.com
Nawożenie roślin doniczkowych bez chemii Rośliny uprawiane w pojemnikach, często cierpią z powodu braku substancji odżywczych,... więcej
storczyk Wanda Vanda fot. winlyrung - Fotolia.com
Wanda, storczyk jakiego nie znacie Pod znajomo brzmiąca nazwa Wanda kryją się mało znane, niezwykłe storczyki!... więcej
letnie bukiety w wazonie i w doniczce fot. iBulb
Bukiety pachnące ogrodem: Letnie kwiaty w wazonie i w doniczce Lato zawitało już do ogrodów, a to doskonała okazja, by na domowym stole postawić... więcej
ogród w szkle fot. svf74 - Fotolia.com
Jak założyć ogród w szkle? Zakładanie ogrodów w szklanych pojemnikach, choć wydaje się być trudne, nie... więcej
cyklamen doniczkowy fot. Flora Dania
Jak pielęgnować cyklamen, fiołek alpejski w doniczce? Cyklameny są uwielbiane za piękne kwiaty, długi okres kwitnienia i dekoracyjne... więcej
zobacz wszystkie
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



ZABEZPIECZANIE roślin ogrodowych przed mrozem

Dowiedz się, jak zabezpieczać rośliny ogrodowe przed mrozem. Podczas zimy narażone są one na przemarznięcie lub przesuszenie, w wyniku ...