Logo
Logo

Podpłomyki z grillowaną cukinią i salsą pomidorową – szybka przekąska!

Podpłomyki to mączne, cienkie placuszki (chlebki), które piecze się na rozgrzanej patelni. Jeśli dodasz do nich grillowane warzywa, szybko stworzysz pyszną przekąskę. Przekonaj się sam!

Przepis na podpłomyki z grillowaną cukinią i salsą pomidorową

Podpłomyki

  • 240 g mąki pszennej
  • 200 ml wrzącej wody
  • ½ łyżeczki soli

Salsa

  • 2 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Kilkanaście listków bazylii
  • Sól, pieprz

Oraz

  • 2 średnie cukinie
  • 2 garście rukoli


Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj w misce z solą. Wlej wrzątek i połącz składniki łyżką. Po chwili wyrób ręką gładkie ciasto. Przykryj je miską i pozostaw na 30 minut.
  2. Pomidory umyj i pokrój w małą kosteczkę. Dodaj starty drobno czosnek, posiekaną bazylię i oliwę. Dopraw salsę solą i pieprzem, wymieszaj.
  3. Cukinie pokrój w plasterki grubości około 6 mm. Oprósz solą z obu stron. Zgrilluj na patelni.
  4. Ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek grubości 2 mm. Rozgrzej mocno dużą patelnię i połóż pierwszy placek, zmniejsz płomień i smaż podpłomyk przez 2-3 minuty. Gdy od spodu urosną i ładnie zrumienią się bąble z powietrzem, przewróć placek na drugą stronę. Upraż pozostałe podpłomyki.
  5. Na podpłomykach układaj rukolę, na nią salsę pomidorową, a na wierzchu grillowaną cukinię.

Smacznego!

Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (16)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl