Jarząb Koehnego (Sorbus koehneana)
Jarząb Koehnego (Sorbus koehneana) to niskie drzewo, rzadziej krzew, należące do rodziny różowatych (Rosaceae). Posiada atrakcyjny, krzewiasty pokrój. Liście są pierzaste, jesienią przebarwiają się na pomarańczowo, czerwono lub purpurowo. Kwitnie w maju i w czerwcu. Kwiaty są białe, zebrane w baldachogrona. Pod koniec września dojrzewają drobne, kuliste owoce. Mają nietypową - białą lub kremową barwę.
Jarząb Koehnego - wymagania i uprawa
Białą jarzębinę zaleca się uprawiać w miejscach słonecznych, osłoniętych od wiatru - wtedy najintensywniej kwitnie i owocuje. Toleruje różne typy gleb. Optymalne jednak są podłoża żyzne i próchnicze. Gatunek jest w pełni mrozoodporny. Można go sadzić jesienią lub wiosną.
Słabo znosi niedobór wody, dlatego w okresie suszy zaleca się go podlewać. Jednocześnie jarząb nie znosi nadmiaru wody - przy zastoinach często choruje. Dobrze reaguje na nawożenie organiczne i ściółkowanie gleby. Cięcie wykonuje się sporadycznie - zabiegi mają na celu zwiększenie zdrowotności i korygowanie pokroju.
Zastosowanie jarzębu Koehnego
Jarząb Koehnego ze względu na obfite owocowanie i oryginalną barwę kwiatów to ciekawa "pozycja" w każdym ogrodzie. Można go komponować z innymi gatunkami, w tym jarzębami wytwarzającymi tradycyjne czerwone owoce. Nadaje się do uprawy w pojemnikach (w cieplejszych rejonach Polski). Można wykorzystywać go w zieleni miejskiej. To gatunek jadalny - zarówno dla ptaków jak i ludzi.
zdjęcie: Jean-Pol GRANDMONT (Own work) [CC BY-SA 3.0, GFDL or CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Komentarze