Logo
Logo

Śliwa tarnina (Prunus spinosa)

Śliwa tarnina (Prunus spinosa) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Gleba: małe wymagania glebowe
  • Owoce: kuliste
  • Pokrój: wzniesiony
  • Przydatność do spożycia: owoce
  • Wysokość: od 1 do 3 m
  • Okres kwitnienia: III, IV
  • Kolor owoców: granatowe
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Stanowisko: słońce, półcień
  • Zastosowanie: żywopłoty, nasadzenia naturalistyczne, roślina jadalna
  • Śliwa tarnina (Prunus spinosa) to krzew owocowy należący do rodziny różowatych (Rosaceae). Roślinę można spotkać w Polsce w środowisku naturalnym, na skrajach lasów, na polanach, brzegach rzek i na łąkach. 

    Roślina ma pokrój wzniesiony, osiąga do 3 m wysokości, a jej gałęzie rozrastają się ku górze oraz na boki. Na jej długopędach wyrastają długie ciernie. Liście tarniny są małe i owalne o ząbkowanym brzegu.

    Białe kwiaty pojawiają się na krzewie jeszcze przed rozwinięciem liści i jest ich bardzo dużo.

    Śliwa owocuje od października do grudnia. Wytwarza kuliste pestkowce o ciemnoniebieskiej skórce, przypominające nieco owoce borówki.

    Nasiona (pestki) tarniny są bardzo trujące - ich spożycie w małej ilości powoduje zatrucie, a w dużej nawet porażenie ośrodka oddechowego, prowadzące do śmierci!

    Wymagania i uprawa

    Preferuje stanowiska ciepłe, nasłonecznione, ale może rosnąć również w półcieniu. Śliwa tarnina dobrze rośnie w zasadzie na większości gleb – piaszczystych, gliniastych i kamienistych. Lubi podłoża z dużą zawartością wapnia o średniej zawartości składników pokarmowych.

    Nie wymaga przycinania. Jest w pełni mrozoodporna i miododajna. Tworzy dużo odrostów korzeniowych.

    Zastosowanie

    W ogrodzie tarninę można sadzić jako nieformowany, kwitnący żywopłot. Dobrze prezentuje się w ogrodach naturalistycznych. Warto ją sadzić w miejscach nieprzystępnych, gdzie inne rośliny nie chcą prawidłowo rozwijać się. W sadownictwie tarnina stosowana jest jako podkładka dla wielu odmian śliw.

    Owoce tarniny są jadalne, ale mają kwaśny smak. Dopiero po pierwszych mrozach są smaczniejsze i delikatniejsze. Zawierają dużo węglowodanów, kwasy organiczne, witaminę C i karoten. Dawniej owoce tarniny podawano jako środek na szkorbut. Obecnie poleca się spożywanie soków z tarniny jako środek przeczyszczający i sposób na wspomaganie układu odpornościowego.

    Polecane odmiany

    • 'Purpurea' – o ozdobnych purpurowych liściach i różowych kwiatach
    • 'Variegata' – o liściach biało-żyłkowatych
    • 'Rosea'  – o kwiatach różowych (zdj. 6)


    Zdjęcia: Szabolcs Molnar/Pixabay, iVerde, Hans Braxmeier, gabriele mlink, Markéta Machová/Pixabay, iVerde

     
    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (9)

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl