Logo
Logo

Prymulki na talerzu – pierwiosnki do jedzenia?

Pytanie czytelnika: Czy to prawda, że liście i kwiaty pierwiosnków są jadalne? Słyszałam, że można z nich także robić wino.

Jak wykorzystać pierwiosnki w kuchni?

Walory smakowe pierwiosnka zostały w pełni docenione przez Anglików którzy wykorzystywali i wciąż wykorzystują roślinę w kuchni: młode pędy i kwiaty - do przyrządzania sałatek, liście - do zupy typu szczawiowej, sproszkowany korzeń o anyżkowym aromacie - do przyprawiania mięs, a żółte kwiaty do produkcji wina, które do dziś cieszy się wielką renomą w całym kraju.

Pierwiosnek jest źródłem witaminy C - kilka młodych listków wystarczy, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu.

Przepis na wino z pierwiosnków

Wino pierwiosnkowe - XIX wieczny angielski przepis: 8,5 litra wody, 0,75kg cukru i sok z 4 cytryn należy zagotować. Wrzącym płynem zalać należy 1,5kg świeżych kwiatów pierwiosnka lub 0,5kg suszonych. Po ochłodzeniu zadać zaczynem drożdży, po dwóch dniach przecedzić i wygnieść, następnie dodać jeszcze 1kg cukru.

Opracowanie na podstawie materiałów od Colour Your Life, zdjęcie tytułowe: congerdesign/Pixabay

Autor
Prymulki na talerzu – pierwiosnki do jedzenia?
Prymulki na talerzu – pierwiosnki do jedzenia?
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
 
Powiązane tematy
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl