Logo
Logo

Jarząb pospolity / Jarzębina (Sorbus aucuparia)

Jarząb pospolity / Jarzębina (Sorbus aucuparia) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Dekoracyjność: owocostany, ulistnienie
  • Gleba: małe wymagania glebowe, żyzna, przepuszczalna
  • Kolor kwiatów: białe
  • Kwiatostan: baldachogrono
  • Kwiaty: drobne
  • Owoce: kuliste
  • Wysokość: do 12 m
  • Okres kwitnienia: V, VI
  • Kolor owoców: czerwone
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Korona: regularna, owalna
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce, półcień
  • Zastosowanie: ogrody wiejskie, pojedynczo, ogrody przydomowe, parki, zieleń miejska
  • Jarząb pospolity (Sorbus aucuparia) nazywany też jarzębiną to nieduże drzewo należące do rodziny różowatych (Rosaceae). Jarząb występuje na znacznym obszarze Azji i Europy, w tym również w Polsce, gdzie uznawany jest za gatunek rodzimy.

    Jarząb pospolity to szybko rosnące, niewielkie drzewo, osiągające ok. 8-12 m wys. Tworzy walcowaty, prosty, smukły, gładki (u starych drzew nieco spękany), czasem wielokrotny, pokryty szarą korą pień i owalną, z wiekiem bardziej rozłożystą koronę. Starsze gałęzie są sztywne i pokryte gładką, szarobrązową korą, natomiast młode pędy są elastyczne i miękko owłosione. Liście pokrywające pędy są duże, w zarysie szerokolncetowate, wydłużone, pierzaste, złożone z 9-17 pojedynczych, matowych, ząbkowanych na brzegach, ciemnozielonych od góry i szaro-srebrzystych od spodu, siedzących listków. Jesienią pięknie przebarwiają się na żółtopomarańczowy kolor.

    Jarząb kwitnie od maja do czerwca, wydając niewielkie, obupłciowe, owadopylne kwiaty. Są one białe, pięciopłatkowe z licznymi, wystającymi pręcikami. Zebrane na końcach pędów tworzą duże, gęste, płaskie baldachogrona. Kwiaty wydzielają intensywny, ale niezbyt przyjemny zapach. Po przekwitnieniu przekształcają się w kuliste, małe, czerwono-pomarańczowe, błyszczące owoce, zebrane w gęste, zwisające grona. Owoce długo utrzymują się na pędach (X-XI) i stanowią ważny składnik diety wielu ptaków.

    Owoce jarzębu w stanie surowym są dla człowieka niejadalne, a nawet trujące, gdyż zawierają toksyczny kwas parasorbinowy (może powodować np. wymioty, biegunki, zawroty głowy). Do spożycia nadają się dopiero po przemrożeniu, ugotowaniu lub zblanszowaniu, gdyż wtedy tracą toksyczne właściwości i gorzki smak. Z tak przygotowanych owoców można przyrządzać galaretki, soki, dżemy czy nalewki.

    Wymagania i uprawa

    Jarząb pospolity to roślina mało wymagająca i tolerancyjna. Najlepiej rośnie na słonecznych stanowiskach i żyznych, przepuszczalnych, lekko wilgotnych glebach, ale poradzi sobie też w półcieniu i na słabym, a nawet piaszczystym podłożu. Nie toleruje cienia i mokrej, ciężkiej gleby. Jest natomiast całkowicie mrozoodporna i dobrze znosi zanieczyszczone powietrze.

    Jarząb można rozmnażać przez wysiew nasion, a odmiany ozdobne przez szczepienie.

    Zastosowanie

    Jarzębina to popularne drzewo zieleni miejskiej, ale doskonale wygląda też w ogrodach, gdzie występuje głównie w postaci odmian ozdobnych. Najpiękniej prezentuje się jako soliter na tle trawnika, ogrodzenia lub białej ściany domu, ale nadaje się też do tworzenia szpalerów wzdłuż ścieżek.

    Wybrane odmiany

    • 'Pendula' – o płaczącym pokroju, szczepiona na pniu
    • 'Pink Veil' – o jasnoróżowych owocach
    • 'Fastigiata' – o kolumnowym pokroju
    • 'Aurea' – o seledynowo żółtych liściach


    Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: Hans Braxmeier, PommeGrenade, M W/Pixabay

     
    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (7)

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl