Temat na czasie

Kwiaty na cmentarz. Jak udekorować grób?
kwiaty na cmentarz fot. Roseta Urbalive
Aby udekorować nagrobek żywą zielenią, należy zdecydować się na gatunki, które nie wymagają szczególnej opieki, są wytrzymałe na niekorzystne czynniki i długo zachowują walory dekoracyjne. Które rośliny nadają się więc na cmentarz?  

tydzień w ogrodzie   15-10 - 21-10

aeracja trawnika, fot. Bosch
Pamiętajmy, że przed zimą warto jest wykonać aerację, czyli napowietrzanie, trawnika ...
zobacz wszystkie
Aktualności /

Przetwory na zimę zamierza zrobić prawie połowa Polaków

W tym roku zapasy na zimę planuje zrobić 49 proc. Polaków – takie wnioski płyną z Barometru Providenta. Większość spędzi dodatkowy czas w kuchni, aby móc także zimą cieszyć się smakiem sezonowych owoców i warzyw. Równie ważną motywacją jest chęć kultywowania rodzinnej tradycji oraz zaoszczędzenia pieniędzy na zimowych zakupach.

przetwory na zimę fot. AKuptsova - Pixabay.com


Sporządzanie domowych przetworów, pozwalających cieszyć się smakiem letnich warzyw i owoców oraz grzybów przez całą zimę, stopniowo traciło na popularności wraz z rozwojem gospodarczym Polski i poszerzającą się ofertą sklepów. Dziś ponownie wraca do łask, m.in. jako efekt powrotu do zdrowego stylu odżywiania. Samodzielnie przygotowane przetwory w odróżnieniu od niektórych gotowych produktów sklepowych nie zawierają konserwantów czy sztucznych barwników. Sami też decydujemy, ile cukru dodamy i jakich składników użyjemy.

Najczęściej przetwory robią osoby po 60. roku życia, ale także, co ciekawe, osoby młode, w przedziale wiekowym 25–34 lata. W tej grupie dominują takie powody robienia przetworów jak tradycja, miłe spędzanie wspólnego czasu czy przywiązanie do domowych smaków – mówi agencji informacyjnej Newseria Anna Karasińska, ekspert ds. badań rynkowych w Provident Polska.

Także osoby starsze kierują się przede wszystkim chęcią kontynuacji tradycji lub powrotu do niej, równie ważna jest jednak także możliwość zaoszczędzenia pieniędzy.

Wśród osób, które przygotowują słoiki, 63 proc. to mieszkańcy wsi i co trzeci mieszkaniec średniego lub dużego miasta. Coraz częściej samodzielne robienie konfitur i marynat deklarują także mężczyźni.



Co piąta przebadana przez firmę Danae na zlecenie Providenta osoba zadeklarowała, że robi przetwory ze względu na obniżenie kosztów zakupów spożywczych podczas zimowych miesięcy. Jednocześnie aż 27 proc. respondentów uważa, że przygotowywanie słoików jest nieopłacalne, bo w sklepach dostępne są tańsze produkty. Przetwory najczęściej robią rodziny, w których są cztery i więcej osób oraz co czwarta osoba żyjąca samotnie.

Osoby wielodzietne doceniają ekonomiczność takiego rozwiązania, zwłaszcza jeżeli mieszkają na wsi i półprodukty mają w zasięgu ręki, ale jest to też fajny czas na spędzanie rodzinnie czasu. Natomiast osoby samotne częściej podkreślają walory smakowe, ale także tradycyjność, którą starają się dalej celebrować – mówi Anna Karasińska.

Robienie przetworów to obecnie nie tylko domena kobiet. Z badania Barometr Providenta wynika, że 76 proc. mężczyzn również jest chętnych, by zapełnić spiżarnie domowymi smakołykami. Liczba osób skłaniających się do samodzielnego przygotowywania słoików zależna jest m.in. od miejsca zamieszkania oraz dostępności własnych warzyw i owoców. Wśród osób deklarujących przygotowywanie weków czy konfitur 63 proc. to mieszkańcy wsi i co trzeci mieszkaniec średniego lub dużego miasta. 75 proc. osób żyjących na wsi robi zapasy z własnych plonów. W przypadku mieszkańców największych miast 76 proc. kupuje w tym celu produkty na bazarach lub w sklepach.

Jeżeli robimy słoiki na zimę, to w hurtowych ilościach. Większość naszych respondentów przyznaje, że przygotowuje przetwory tak, by starczało na całą zimę. Zdecydowanie mniejsza liczba osób mówi, że przygotowuje tylko na własny użytek lub – tak jak 8 proc. respondentów – by obdarować najbliższych – mówi Anna Karasińska.

W tej ostatniej kwestii przodują seniorzy – wśród respondentów powyżej 60. roku życia 14 proc. przyznało, że chętnie daje swoje wyroby w prezencie. Polacy przygotowują słoiki z owoców, warzyw i grzybów, najczęściej w postaci kiszonek, konfitur oraz marynat. 64 proc. badanych twierdzi, że potrawy wykonane według tradycyjnych receptur smakują im najlepiej.


Źródło: Newseria

Zobacz także najnowsze artykuły

zakupy w centrum ogrodniczym fot. ronstik - Fotolia.com
Na co zwrócić uwagę podczas zakupów w centrum ogrodniczym? Zanim wpadniemy w szał zakupów, zastanówmy się, co tak naprawdę nas interesuje... więcej
Kapusty ozdobne w kompozycjach
Kapusty ozdobne w kompozycjach Kapusty ozdobne doskonale nadają się do sadzenia w ogrodzie i w doniczkach. Można... więcej
Jesienne rośliny
TOP 10 jesiennych roślin, które musisz mieć w swoim ogrodzie! Jesień zwiastuje koniec sezonu letniego, co jednak nie oznacza, że do następnego... więcej
tuje na żywopłot fot. alipko - Fotolia.com
Smaragd czy Brabant. Która tuja lepsza na żywopłot? Do najpopularniejszych gatunków roślin żywopłotowych należą tuje (żywotniki),... więcej
sadzenie roślin w ogrodzie fot. oocoskun - Fotolia.com
Na co zwrócić uwagę kupując rośliny do ogrodu? Kiedy planujemy swój pierwszy ogród lub chcemy urządzić go od nowa, musimy zdecydować,... więcej
pnącza na ogrodzenie fot. TanteTati - Pixabay.com
Żywopłot z pnączy. Alternatywa dla tui Żywopłot z tui jest wciąż najpopularniejszym sposobem na zieloną ścianę w... więcej
zobacz wszystkie
Zobacz także
Jesienne sadzenie wiosennych cebulek kwiatowych Okrywanie roślin na zimę. Porady ekspertów Sadzenie róż z gołym korzeniem! Porady ekspertów Kiedy wykopać cebulki letnich kwiatów?
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień