Zioła

podgrupy:
Bylica estragon

Bylica estragon

Artemisia dracunculus

grupa roślin:

Zioła

podgrupa roślin: przyprawy

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: wzniesiony
  • wysokość: do 120cm
  • kolor kwiatów: zielonkawe, żółte
  • okres kwitnienia: IX, VIII, X, XI
  • zapach: liście
  • trwałość liści: sezonowe
  • przydatność do spożycia: liście
  • gleba: piaszczysto-gliniasta, próchniczna
  • odczyn gleby: obojętna
  • wilgotność: gleba wilgotna
  • stanowisko: słońce
  • zastosowanie: roślina lecznicza

Bylica estragon, nazywana również bylicą dragankiem, to wieloletnia roślina o drewniejącym kłączu, należąca do rodziny astrowatych (Asteraceae). Wytwarza proste, słabo rozgałęzione łodygi o wysokości do 120cm. Liście są lancetowate lub równowąskie.

Kwiatostanem jest niepozorny, mały koszyczek złożony z zielonkawożółtych, drobnych kwiatów. Kwitnie od sierpnia aż do późnej jesieni. Owocem jest niełupka. W warunkach naturalnych estragon występuje w Azji, południowo-wschodniej Europie i Ameryce Północnej.

Estragon jest uprawiany w dwóch formach niemieckiej oraz rosyjskiej. U nas uprawia się pierwszą z nich. Estragon niemiecki charakteryzują ciemnozielone, gładkie liście i jest rozmazana wyłącznie wegetatywnie - rzadko kwitnie a nasiona nie dojrzewają.

Estragon dobrze rośnie na słonecznych, południowych stanowiskach. Preferuje gleby przewiewne, piaszczysto-gliniaste, próchnicze i wilgotne o odczynie zasadowym. Sadzonki sadzi się na początku kwietnia w rzędy co 40-60cm. Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy odchwaszczanie, pielenie i ochrona przed chorobami oraz szkodnikami. Bylica może być porażana przez rdzę estragonu i atakowana m.in. przez mszyce.

Bylina jest wykorzystywana przede wszystkim jako przyprawa. Dodaje się ją do kiszonych ogórków i kapusty, musztardy, octu ziołowego, drobiu, ryb, sałatek, zup i sosów. Jest polecana w diecie bezsolnej. Jednocześnie wykazuje działanie lecznicze: wspomaga układ pokarmowy poprzez pobudzanie wytwarzania żółci i zmniejszenie napięcia mięśni gładkich.

Jej spożywanie poprawia apetyt. Napary z bylicy estragonu poleca się spożywać przede wszystkim osobom starszym i dzieciom.


Inne rośliny w podgrupie:
bazylia uprawa cząber ogrodowy Kolendra siewna (fot. Llez, wiki.cc) fot. Biuro Kwiatowe Holandia lebiodka pospolita
Zobacz także
Czy warto malować pnie drzew owocowych na biało? Jak uprawiać "świąteczne" rośliny doniczkowe? Jak uprawiać hippeastrum (amarylis) w domu? Jak uprawiać szlumbergerę w domu?
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień