Temat na czasie

Choinka w doniczce. Jak wybrać i pielęgnować?
choinka w doniczce fot. gpointstudio - Fotolia.com
Wiele osób rezygnuje z zakupu ciętej choinki na Święta, gdyż nie chce niszczyć pięknych, naturalnych drzewek. Poza tym, żywe drzewka to coroczny wydatek, w przeciwieństwie do wieloletnich dekoracji z tworzywa sztucznego. Choinka w doniczce to "złoty środek" - będzie żywą bożonarodzeniową dekoracją, a później ozdobą działki lub ogrodu.  

tydzień w ogrodzie   11-12 - 17-12

iglaki zima, fot. Bethany Carlson, SXC
Podlewajmy zimozielone krzewy. Jest to bardzo ważne, ponieważ także zimą przez ich liście odparowuje woda, co naraża rośliny na uschnięcie (pamiętajmy jednak, by nie podlewać roślin ogrodowych podczas mrozów) ...
Krzewy zimozielone warto osłonić na zimę siatkami cieniującymi, które nie przepuszczają promieniowania UV i chronią przed wiatrem. Cieniowanie jest bardzo istotnym zabiegiem, ponieważ z powierzchni liści podczas silnego nasłonecznienia wyparowuje woda, a zamarznięta ziemia uniemożliwia roślinie uzupełnianie jej braku ...
Pamiętajmy, aby przed zimą wyczyścić i zakonserwować narzędzia ogrodnicze. Metalowe części warto zabezpieczyć smarem lub preparatem do konserwacji metalu. Narzędzia wygodnie jest przechowywać na specjalnych wieszakach lub stojakach. Miejsce to powinno być zabezpieczone przed wilgocią ...
Poinsecję można kupić już na początku grudnia - będzie wtedy przez kilka tygodni przypominać nam o zbliżających się Świętach. ...
Gdy zima za oknem na naszych parapetach zaczynają kwitnąć kaktusy - grudniki, raczki, zygokaktusy i kaktusy bożonarodzeniowe. Wszystkie te nazwy odnoszą się do jednej rośliny - schlumbergery. ...
zobacz wszystkie
Twój ogród / Warzywnik i sad / Artykuły /

GRZYBY z własnej uprawy - boczniaki i shiitake

Wiele gatunków grzybów można samodzielnie uprawiać w ogrodzie i w domu. Jedne z najpopularniejszych grzybów - boczniaki i najbardziej prozdrowotne shiitake można uprawiać w warunkach domowych. Co więcej, uprawa jest banalnie prosta i nie nastręcza problemów.

Shittake - fot. www.sxc.hu/davidlat

Aby uprawiać grzyby w domu, nie potrzeba ani wiele miejsca, ani wysiłku. Grzyby są bowiem łatwe w uprawie i w niedługim czasie można się cieszyć plonami. Smakosze cenią delikatny smak shiitake, które dopiero podbija rynek w Polsce i dużo bardziej rozpoznawalne boczniaki, w smaku przypominające nieco leśne kanie.

Boczniak - fot. wikipedia/domenapubliczna

Uprawa boczniaka w domu lub w ogrodzie

Boczniaki można uprawiać w domu lub w ogrodzie wybierając miejsca dość ciemne i cieniste oraz odsłonięte od wiatru - najlepiej przy dużej wilgotność powietrza. Zazwyczaj więc boczniaki uprawia się w piwnicach, garażach lub altanach.

Można je też hodować na drewnie i w jutowych workach ze słomą (ok. 0,5 kg grzybni na 15 kg drobno posiekanej słomy). W drugim przypadku - zawiązane worki powinny mieć otwory o średnicy ok. 1cm co 10-15 cm.

Grzybnię wymieszaną ze słomą i umieszczoną w jutowych workach należy przenieść w ciepłe, ciemne miejsce. Grzybnia najlepiej się rozwijają, gdy temperatura przekracza 20ºC. Dopiero
po 2-3 tygodniach po pojawieniu się grzybów worki przenosi się do chłodniejszego pomieszczenia (10-15ºC) o dużej wilgotności powietrza i niewielkim dostępie światła. Po pewnym czasie w workach należy powiększyć otwory.

Technologia uprawy boczniaków na słomie jest efektywniejsza i szybsza (zbiór po 3-5 miesiącach) od uprawy na drewnie, która daje plon dopiero w następnym roku od założenia "plantacji".

Boczniaki są bogatym źródłem witamin (C, B, B12), soli mineralnych (głównie fosfor i potas) i kwasów (olejowy, linolenowy). Grzyby są uważane za warzywo przedłużające życie. Przede wszystkim obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i poziom cukru, wzmacniają ściany naczyń i zmniejszają ryzyko zawału. Zdaniem części naukowców w grzybach mogą znajdować się związki działające przeciwnowotworowo. Pomijając właściwości lecznicze boczniaki cechuje dobry, mocny smak. Można przyrządzać je jak schabowe, dodawać do sosów czy zup.

Shiitake - fot. M. Mazik

Uprawa grzybów shiitake

Twardziaki jadalne, znane bardziej jako shiitake są o tyle łatwe w uprawie, że wyrastają w zasadzie na każdym podłożu z martwego drewna drzew liściastych. Warunek konieczny - podłoże powinno przeleżeć 1-3 miesięcy.

Często shiitake są uprawiane również na długich gałęziach o średnicy 10-15 cm lub na drewnianych kołkach, które można kupić w zestawie z grzybnią.

W obu przypadkach praca polega na zrobieniu otworów w drewnie, umieszczeniu tam grzybni i podlaniu jej. Następnie drewno z grzybnią przenosi się do ciepłego, wilgotnego, osłoniętego od wiatru i cyrkulacji powietrza, ciemnego miejsca. Optymalna temperatura wzrostu grzybów to 16-22°C. Z jednej grzybni w ciągu kilku lat można otrzymać nawet 5 kg grzybów.

Shitake to jedno z najwartościowszych warzyw, wykazujących szereg właściwości leczniczych. Zawiera wiele witamin i soli mineralnych. Grzyby są spożywane jako środek przeciw grypie, jednak ich największy atut to wzmacnianie organizmu przy chemioterapii, u osób z wirusem HIV i chorobą nowotworową.

Warto jeszcze dodać, że shiitake nazywane są eliksirem życia. Nie bez powodu zresztą!

Tekst: Michał Mazik

Zobacz też:


Pozostałe artykuły

ozdobne rośliny jadalne fot. iVerde
Załóż ozdobny ogród jadalny Może tego nie wiesz, ale prawdopodobnie niektóre z tych roślin jadalnych rosną... więcej
uprawa drzew owocowych w ogrodzie fot. ajlatan - Fotolia.com
Uprawa drzew owocowych. OWOCE z własnego sadu Samodzielna uprawa roślin sadowniczych to świetny sposób na smaczne i zdrowe owoce... więcej
czarny bez w ogrodzie fot. Anemone123 - Pixabay.com
Dziki BEZ CZARNY w ogrodzie. Uprawa i przepisy na przetwory Bez czarny to dość pospolita roślina i niestety niedoceniana. Rzadko jest sadzony... więcej
uprawa ziemniaków fot. Jai79 - Pixabay.com
Uprawa ziemniaków na działce Samodzielna uprawa ziemniaków nie jest trudna i uda się nawet na działce i w przydomowym... więcej
Zioła ogrodowe o właściwościach prozdrowotnych fot. Monika Baechler - Pixabay.com
Zioła ogrodowe o właściwościach odchudzających, odtruwających i oczyszczających Oprócz kwiatów, warzyw i owoców, w każdym ogrodzie powinny znaleźć się także... więcej
zdrowe warzywa z ogrodu fot. congerdesign - Pixabay.com
Zdrowe warzywa z własnej uprawy Warto przyjrzeć się nieco bliżej plonom z naszego warzywnika i dowiedzieć się,... więcej
zobacz wszystkie
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



Świerk, jodła czy sosna? Jaką CHOINKĘ wybrać na Boże Narodzenie?

Co roku przed świętami Bożego Narodzenia zadajemy sobie pytanie: świerk, jodła czy sosna? Może poniższy tekst pozwoli Ci znaleźć odpowiedź. ...