Logo
Logo

Pigwa – na co pomaga, dlaczego warto ją jeść?

Pigwa niegdyś bardzo popularna, dziś mniej chętnie uprawiana, mimo że posiada ogromną ilość prozdrowotnych składników pokarmowych, dzięki czemu bardzo dobrze wpływa na zdrowie i samopoczucie człowieka. Dodatkowo produkty z pigwy są niezwykle smaczne, dzięki jej charakterystycznemu smakowi, który przypomina nieco cytrynę.

Dlaczego warto jeść pigwę? Jak wykorzystać pigwę w kuchni?

Z artykułu dowiesz się:
  • Jakie są wartości odżywcze pigwy.
  • Jakie pigwa ma właściwości lecznicze.
  • Kiedy warto jeść owoce pigwy.
  • Jak wykorzystywać pigwę w kuchni.
  • Kto nie powinien jeść owoców pigwy.

Wartości odżywcze pigwy

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) zawiera dużą ilość mikroelementów i antyoksydantów, wśród których można znaleźć: magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor, witaminy z grupy B i witaminę C. Pigwa to również dobre źródło polifenoli oraz kwasu foliowego, które mają ogromny wpływ na zdrowie człowieka. Pigwa zawiera również silne olejki eteryczne o działaniu przeciwzapalnym i przeciwalergicznym.

Właściwości lecznicze pigwy

Pigwa to doskonałe źródło witaminy C, która wspiera naturalną odporność organizmu, przyspiesza gojenie się ran, spowalnia procesy starzenia się organizmu i pozytywnie wpływa na pracę układu krwionośnego. Związki polifenolowe obniżają ciśnienie krwi, chronią serce przed niekorzystnymi czynnikami i uszczelniają naczynia krwionośne. Dodatkowo wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwnowotworowe.

Pigwa zawiera również sporą ilość pektyn (błonnik rozpuszczalny w wodzie), dzięki czemu przeciwdziała zaparciom, ułatwia usuwanie toksyn i pobudza perystaltykę jelit.

Ponadto związki zawarte w pigwie obniżają poziom cholesterolu we krwi, działają uspokajająco i wyciszająco, a także wspierają regenerację wątroby.

pigwa na co pomaga i dlaczego warto ją jeść fot. iVerde
Fot. iVerde
Pigwa najlepiej rośnie na ciepłym, słonecznym stanowisku, osłoniętym od wiatru. Dorasta do 3 m wysokości 

Kiedy warto jeść pigwę?

Po przetwory z pigwy warto sięgać regularnie jako urozmaicenie diety, co pozwoli dostarczyć dodatkowe składniki mineralne i witaminy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To doskonała profilaktyka wielu chorób (nowotwory, nadciśnienie, infekcje, choroby układu sercowo-naczyniowego) oraz wsparcie dla układu odpornościowego.

Jednak przetwory z pigwy warto spożywać, szczególnie gdy cierpimy na:

  • przeziębienie, grypę i inne infekcje;
  • anemia (niedokrwistość);
  • obniżenie odporności;
  • wyczerpanie psychofizyczne, przemęczenie;
  • zaburzenia trawienia (związki zawarte w pigwie m.in. łagodzą zgagę, biegunki);
  • brak apetytu.

Jak widać, pigwa przydaje się w wielu problemach zdrowotnych i może stanowić doskonałe źródło witamin i minerałów, które poprawią stan zdrowia. Dlatego warto mieć przetwory z pigwy w swojej kuchni i po nie regularnie sięgać.

Jak stosować pigwę w kuchni?

Pigwa wyglądem przypomina jabłko, ale w smaku bliżej jej do cytryny. Ma charakterystyczny, dość intensywny smak.

Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, gdyż są kwaśne i twarde, ale doskonale sprawdzają się do przygotowywania różnego rodzaju przetworów.

Z pigwy przygotowuje się nalewki, soki, dżemy, konfitury i kompoty. Suszoną pigwę można wykorzystać jako dodatek do herbaty lub napojów. Sok z pigwy może być również wykorzystany jako dodatek do deserów, budyni, koktajli, a nawet sałatek – kwaśny smak nada potrawom niecodziennego smaku.

Należy pamiętać, że dojrzałe owoce mają żółty kolor, a najlepszym miejscem do ich przechowywania jest szuflada w lodówce. W trakcie przygotowywania przetworów zazwyczaj wykorzystuje się gotowane owoce, dzięki czemu stają się one miękkie i tracą swój cierpki smak.

Przeciwskazania

Pigwa posiada wiele właściwości zdrowotnych, ale nie dla każdego jej spożywanie będzie korzystne!

  • Surowa pigwa zawiera niewielką ilość cukrów prostych, ale po przetworzeniu wraz z dodatkiem cukru może być niekorzystna dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli chorych na cukrzycę i insulinooporność.
  • Warto też pamiętać, że duża ilość pigwy może spowodować problemy żołądkowe. Dlatego osoby z chorobami żołądka powinny uważać, aby nie spożywać ich w nadmiarze.
  • Pigwy i jej przetworów nie należy jeść codziennie ani w dużych ilościach.

Co ważne – pigwa jest bezpieczna również dla kobiet w ciąży i karmiących piersią i nie ma przeciwwskazań do podawania przetworów z pigwy małym dzieciom, o ile zachowa się umiar.

Tekst Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe:  Cihan Eken/Pixabay

Tagi
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (4)
Powiązane rośliny
 

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl