Temat na czasie

ZABEZPIECZANIE roślin ogrodowych przed mrozem
zimowe osłony roślin ogrodowych fot. yulyao - Fotolia.com
Dowiedz się, jak zabezpieczać rośliny ogrodowe przed mrozem. Podczas zimy narażone są one na przemarznięcie lub przesuszenie, w wyniku mroźnych wiatrów i wahania temperatury. O najbardziej delikatnych gatunkach roślin powinniśmy pomyśleć tuż przed zimowymi miesiącami. Dowiedz się, które z nich wymagają okrycia.  

tydzień w ogrodzie   20-11 - 26-11

kompostownik, fot. Euro-Matex
Pod koronami drzew i krzewów warto rozprowadzić dojrzały kompost. Jest to uniwersalny nawóz do stosowania jesienią, można nim nawozić do końca listopada ...
Po pierwszych przymrozkach, zanim ziemia w ogrodzie zamarznie, trzeba zabezpieczyć rośliny wrażliwe na mróz. Wokół bylin, które mogą przemarznąć pokryjmy glebę korą, liśćmi lub obornikiem (ściółkowanie zapobiega wahaniom temperatury w glebie i sprzyja utrzymaniu jej wilgotności). Rośliny można także okrywać gałązkami sosnowymi lub świerkowymi ...
Przykryjmy miejsca, gdzie we wrześniu lub październiku zostały posadzone cebulki roślin kwitnących wiosną. Najlepsza do tego celu będzie kora lub torf (warstwa grubości 2–4-cm), gałązki świerkowe, suche liście lub słoma ...
Z trawnika należy systematycznie usuwać opadające liście. W tym celu możemy użyć miotłograbi o miękkich, sprężystych zębach lub odkurzacza ogrodowego (elektrycznego lub spalinowego), który zasysa liście, ściętą trawę, szyszki, gałązki i inne resztki roślinne. Odkurzacza można także używać jako dmuchawy usuwającej śmiecie z miejsc trudno dostępnych ...
Kolumnowe odmiany iglaków trzeba szczelnie obwiązać sznurkiem a bardziej wrażliwe odmiany owinąć agrowłókniną, aby ciężar śniegu nie wyłamał gałązek. ...
zobacz wszystkie
Twój ogród / Rośliny w mieszkaniu / Artykuły /

UPRAWA RZEŻUCHY. Kiedy wysiewać rzeżuchę na Święta?

Jeśli chcesz aby rzeżucha przystroiła wielkanocny stół musisz ją wysiać najpóźniej 5-6 dni przed świętami. Tyle czasu nasiona potrzebują aby wykiełkować, a kiełki aby dostatecznie wyrosnąć. Podpowiadamy jak najlepiej to zrobić – tylko w 5 krokach.

rzeżucha fot. Ann- Kathrin Rehse, SXC

Rzeżucha – zielony symbol Świąt Wielkanocnych

Rzeżucha, pieprzyca siewna (Lepidium sativum) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Znana była już w starożytnej Europie gdzie przypisywano jej właściwości lecznicze. Już od XVII wieku wielkanocnego baranka stawia się na rzeżusze, symbolizującej wiosenną zieleń i odrodzenie się przyrody po zimie, przezwyciężenie zimowego letargu.

rzeżucha
fot. Ann-Kathrin Rehse, SXC

Dziś rzeżucha, zwana łączką jest nieodzownym elementem Świąt Wielkanocnych. Wielkanoc to tradycyjnie czas odradzania się przyrody po zimie, dlatego w świątecznych dekoracjach króluje zieleń – symbolizująca życie i nadzieję. To właśnie w tym okresie rzeżucha cieszy się największym powodzeniem, stając się nie tylko dekoracją stołu, ale także dodatkiem do świątecznych potraw.

Rzeżucha najczęściej trafia na nasz wielkanocny stół jako element dekoracyjny, jednak ze względu na jej lecznicze właściwości powinniśmy ją uprawiać przez cały rok – szczególnie zimą, gdy brakuje nam witamin. Wysiana na wilgotnej wacie rośnie przez około 5-6 dni. Po tym czasie ścina się ją nożyczkami lub ustawia jako zieloną dekoracje stołu.

uprawa rzeżuchy fot. Stefan Schweihofer - Pixabay kiełkująca rzeżucha fot. Stefan Schweihofer - Pixabay rzeżucha listki fot. Stefan Schweihofer - Pixabay
fot. Stefan Schweihofer - Pixabay

Kiełki rzeżuchy

Kiełki rzeżuchy mają ostry, wyrazisty smak. Można je dodawać do kanapek z twarożkiem lub pomidorami. Znakomicie smakują także ze świeżym masłem i pieczywem. Można je z powodzeniem dodawać do potraw z jaj, ryb oraz mięsa.

Rzeżucha to nie tylko zielona dekoracja na świątecznym stole. Ma ona doskonały smak, a co więcej posiada również właściwości lecznicze. Kiełki rzeżuchy są źródłem witamin: A, B, C, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu, łatwo przyswajalnego jodu. Pobudzają apetyt i trawienie. Wzmacniają skórę i paznokcie.

nasiona rzeżuchy fot. Katrin Gilger via Foter.com CC BY-SA
kiełkująca rzeżucha fot. Katrin Gilger via Foter.com CC BY-SA
kiełki rzeżuchy fot. Katrin Gilger via Foter.com CC BY-SA
fot. Katrin Gilger / Foter.com / CC BY-SA

Uprawa rzeżuchy - w 5 krokach

Od kilku lat można już kupić gotowe pojemniki wypełnione kiełkującą rzeżuchą, warto jednak zieloną łączkę przygotować samemu. Oto nasze porady:

  1. Kupujemy nasiona rzeżuchy

    Przed Świętami Wielkiej Nocy nasiona na kiełki można kupić praktycznie wszędzie – w supermarkecie, sklepie ogrodniczym, markecie typu Dom i Ogród oraz na bazarach. Nie należy jednak kupować ich na wagę. Najlepsze są nasiona zapakowane w papierowe torebki z podanym numerem partii nasion. Mamy wtedy pewność że są one dobrej jakości i że mają dużą siłę kiełkowania.
  2. Pojemnik do uprawy rzeżuchy

    Pojemnik do którego wysiejemy nasiona rzeżuchy powinien być płaski. Może to być talerzyk, mała salaterka lub niezbyt głęboka miseczka. Dno pojemnika wykładamy watą lub ligniną. Zwilżamy podłoże wodą tak aby było lekko wilgotne. Woda nie powinna stać w naczyniu.
  3. Wysiewamy nasiona rzeżuchy

    Nasiona rzeżuchy wysiewamy gęsto ale tak aby nie zachodziły na siebie bowiem te znajdujące się pod spodem mogą nie wykiełkować. Należy  rozsypać je równomiernie, tak aby nie było pustych miejsc w naczyniu. Wysiane nasiona zwilżamy wodą, najlepiej za pomocą spryskiwacza – wtedy nasiona nie będą się przemieszczać.
  4. Temperatura, światło i podlewanie

    Optymalna temperatura w okresie kiełkowania to 20-22 stopnie. Pojemnik z kiełkującą rzeżuchą powinien stać w ciepłym i jasnym miejscu. Kiełkujące nasiona podlewamy codziennie tak aby lignina lub gaza była cały czas wilgotna. Najlepiej jeżeli będziemy to robić za pomocą zraszacza.

    Rzeżucha jest bardzo wrażliwa na brak wilgoci.
    Na suchym podłożu szybko zacznie zamierać. Pojemnik z kiełkującymi nasionami warto przykryć folią spożywczą. Nie możemy jednak zapomnieć o zrobieniu w niej kilku otworów aby nadmiar pary wodnej mógł się swobodnie ulatniać. Nadmiar wody szybko doprowadzi do gnicia lub pleśnienia nasion. Bez przykrycia rzeżucha rośnie wolniej ale za to nie będzie gnić – jeśli zapewnimy jej odpowiednie podlewanie.
  5. Kiełkowanie nasion rzeżuchy

    Nasiona rzeżuchy zaczną pęcznieć już po pierwszym dniu, po 2-3 dniach pojawią się małe kiełki, a po 5-6 dniach zielone łączka będzie gotowa. Gdy kiełki urosną do 4-5 cm można ją już ścinać i jeść. Ścięte kiełki rzeżuchy (bez korzeni) można przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż dobę.

FILM: Wielkanocne jajo z rzeżuchy - krok po kroku


źródło: Twoje DIY, Youtube

 

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęce tytułowe: rzeżucha fot. Ann- Kathrin Rehse - SXV

TOP 10: Najczęściej czytane artykuły w 2016 roku

1. Uprawa i pielęgnacja borówki amerykańskiej
2. Przycinanie róż: Po co, jak i kiedy przycinać róże?
3. Przycinanie tui: Kiedy, jak i czym przycinać tuje?
4. Hortensja ogrodowa: Jak uprawiać hortensję w ogrodzie?
5. Kwiaty balkonowe światłolubne - na balkon południowy i zachodni
6. Mech na trawniku: Skąd się bierze i jak go zwalczać?
7. Wrzosy w doniczkach- uprawa i pielęgnacja
8. Uprawa pelargonii – jakie mają wymagania i jak je pielęgnować?
9. Nawożenie trawników: Kiedy i czym nawozić trawnik?
10. Nawożenie tui: Jak, czym i kiedy nawozić tuje?

Zobacz też:

 

Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl


Pozostałe artykuły

roślina z pestki fot. Monika Baechler - Pixabay
Rośliny domowe, które można wyhodować z nasion (pestek) Wiele egzotycznych gatunków można uprawiać w domu wykorzystując pestki po zjedzeniu... więcej
naturalne nawożenie roślin doniczkowych fot. mustafaunlu09 - Pixabay.com
Nawożenie roślin doniczkowych bez chemii Rośliny uprawiane w pojemnikach, często cierpią z powodu braku substancji odżywczych,... więcej
storczyk Wanda Vanda fot. winlyrung - Fotolia.com
Wanda, storczyk jakiego nie znacie Pod znajomo brzmiąca nazwa Wanda kryją się mało znane, niezwykłe storczyki!... więcej
letnie bukiety w wazonie i w doniczce fot. iBulb
Bukiety pachnące ogrodem: Letnie kwiaty w wazonie i w doniczce Lato zawitało już do ogrodów, a to doskonała okazja, by na domowym stole postawić... więcej
ogród w szkle fot. svf74 - Fotolia.com
Jak założyć ogród w szkle? Zakładanie ogrodów w szklanych pojemnikach, choć wydaje się być trudne, nie... więcej
cyklamen doniczkowy fot. Flora Dania
Jak pielęgnować cyklamen, fiołek alpejski w doniczce? Cyklameny są uwielbiane za piękne kwiaty, długi okres kwitnienia i dekoracyjne... więcej
zobacz wszystkie
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



POINSECJA. (VIDEO) Jak pielęgnować gwiazdę betlejemską?

Pytanie czytelnika: Jak co roku zdecydowałam się na zakup gwiazdy betlejemskiej. Zależy mi na tym, żeby jak najdłużej cieszyć się jej ...