Owocowe, warzywne

podgrupy:
Kapusta warzywna głowiasta ?(kapusta (www.wiki.cc., fot. Nova)

Kapusta warzywna głowiasta

Brassica oleracea var. capitata 

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: wzniesiony
  • wysokość: do 30cm
  • kolor kwiatów: żółte
  • kwiatostan: grono
  • przydatność do spożycia: liście
  • gleba: piaszczysto-gliniasta, próchniczna, żyzna
  • wilgotność: gleba wilgotna
  • stanowisko: półcień, słońce
  • zastosowanie: roślina jadalna

Kapusta warzywna głowiasta (Brassica oleracea var. capitata) to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych (Brasicaceae). Gatunek ten nie występuje w stanowisku naturalnym – jest jednak popularny w uprawie. Polska jest jednym z największych producentów kapusty. Warzywo zwykle dorasta do 30cm wysokości.

W pierwszym roku wytwarza zwartą głowę, którą okrywają grube, duże liście, w drugim tworzy pęd kwiatostanowy. Kwiaty są drobne, mają żółtą barwę i tworzą groniaste kwiatostany. Owocem kapusty jest łuszczyna. Kształt główki i wygląd liści są cechami odmianowymi.

Warunki uprawy kapusty

Kapusta głowiasta nie ma dużych wymagań dotyczących ciepła, ale najlepiej rośnie w temperaturze 15-20ºC. Temperatura nie powinna spadać poniżej 5°C, gdyż wtedy zostaje zahamowany wzrost.

Optymalne są stanowiska słoneczne i żyzne, próchniczne, piaszczysto-gliniaste podłoża zasobne w składniki pokarmowe. Gleba powinna również dobrze zatrzymywać wilgoć, jednak nadmiar wody (np.: w ciężkim podłożu) niekorzystnie wpływa na rozwój rośliny. Warzywo lubi nawożenie azotem.

Zwykle jest uprawiane z rozsady. Młode sadzonki są sadzone w gruncie od początku kwietnia (zbiór letni) po połowy czerwca (zbiór jesienny). Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest podlewanie.

Zastosowanie kapusty

Warzywo jest bogatym źródłem witaminy A, C, PP, witamin z grupy B, soli mineralnych (potas, wapń, magnez, żelazo), białek, węglowodanów oraz błonnika.

Spożywanie kapusty jest często zalecane przy dietach odchudzających. Sok z kapusty działa wzmacniająco na organizm.

Warzywo jest szczególnie popularne w kuchni polskiej, gdzie jest ważnym składnikiem tradycyjnych potraw – bigosu, gołąbków oraz kiszonki.

 

Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl
Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna Brokuł włoski - warzywa cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



ZABEZPIECZANIE roślin ogrodowych przed mrozem

Dowiedz się, jak zabezpieczać rośliny ogrodowe przed mrozem. Podczas zimy narażone są one na przemarznięcie lub przesuszenie, w wyniku ...