Logo
Logo

Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa)

Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Dekoracyjność: kwiatostany
  • Gleba: każda ogrodowa, żyzna, gliniasta
  • Kolor kwiatów: zielonkawe
  • Kwiatostan: wiechowaty
  • Kwiaty: niepozorne, drobne
  • Odczyn gleby: kwaśna, lekko kwaśna, obojętna
  • Owoce: orzechy
  • Pokrój: wzniesiony, kępy
  • Przydatność do spożycia: liście
  • Wysokość: 30-100 cm
  • Okres kwitnienia: VII, VIII
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Wilgotność: gleba wilgotna
  • Stanowisko: słońce, półcień
  • Zastosowanie: nasadzenia naturalistyczne, roślina lecznicza, roślina jadalna
  • Spis treści
    Opis rośliny Wymagania i uprawa Pielęgnacja Zastosowanie Ciekawostki

    Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa) to roślina należąca do rodziny rdestowatych (Polygonaceae). Gatunek ten występuje naturalnie w wielu rejonach na całym świecie – w tym w Polsce, gdzie porasta łąki, pola i tereny przydrożne. Jest uznawany za chwast, a jego liście szczawiu są jadalne.

    Wygląd rośliny

    Jest to bylina, która osiągająca 30 cm, a wraz z kwiatostanami 1 m wysokości. Ma liście odziomkowe, długoogonkowe, podłużne, jajowate i siedzące.

    Szczaw zwyczajny kwitnie od lipca do sierpnia. jest rośliną dwupienną, czyli wytwarza oddzielnie kwiaty męskie i żeńskie. Są one niepozorne, drobne, zielonkawe i zebrane w duże wiechy. Owocem jest orzeszek.

    Roślina wytwarza korzeń palowy oraz kłącza.

    Wymagania i uprawa

    Szczaw zwyczajny rzadko jest uprawiany i zwykle liście zrywa się ze stanowisk naturalnych. Można go oczywiście sadzić w ogrodzie – uprawa jest dosyć łatwa, a żywotność szczawiu to zwykle ok. 4 lata. Dobrze rośnie na słonecznych lub lekko zacienionych stanowiskach oraz w żyznych, gliniastych, wilgotnych podłożach. Jest mrozoodporny.

    Można go rozmnażać z nasion wysiewanych wiosną lub przez podział kłączy (jesienią).

    Pielęgnacja

    Zwykle nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych – w początkowym okresie uprawy ważne jest odchwaszczanie. W czasie przedłużającej się suszy, uprawy szczawiu należy podlewać. Rośliny raczej się nie nawozi, ale bardzo dobrze reaguje na nawozy organiczne.

    Szczaw zwyczajny nie jest atakowany przez choroby i szkodniki.

    Zastosowanie

    Szczaw z powodzeniem można stosować w kuchni – jako dodatek (i nie tylko) do zup, sosów i sałatek. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, gdyż zawarte w roślinie szczawiany potasu w większej ilości są szkodliwe dla zdrowia, mogą m.in. powodować odwapnianie kości.

    Jest to też roślina lecznicza. Napary z liści poleca się pić w chorobach wątroby i nerek. Zewnętrznie natomiast można je stosować na czyraki i rany.

    Ciekawostki

    Liście szczawiu zwyczajnego mogą posłużyć do usuwania plam z różnych materiałów, np. srebra.


    Zdjęcia: Maksims, tamu, ChiccoDodiFC, New Africa / AdobeStock

    Autor
    Szczaw zwyczajny
    Szczaw zwyczajny
    Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

    Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

     
    Powiązane tematy

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl