Logo
Logo

Cztery sosy z papryki – słodkie, kwaśne i pikantne. Spróbuj!

Papryka jest podstawą do sporządzania rozmaitych pikantnych sosów, które pobudzają apetyt i ożywiają smak potraw. Tajemnicą jest dobranie do papryki odpowiednich dodatków w postaci innych warzyw.

Papryka roczna, czyli pieprzowiec roczny (Capsicum annuum) to roślina uprawiana głównie w Ameryce i w cieplejszych regionach Europy (w rejonie Morza Śródziemnego, na Bałkanach). W ogrodzie roślinę uprawia się głównie z rozsady, ze względu na duże wymagania cieplne podczas kiełkowania. Najlepszym miejscem dla papryki jest szklarnia lub tunel foliowy. Jednak na ciepłym osłoniętym od wiatru stanowisku papryka może również rosnąć w gruncie lub w donicy na balkonie czy tarasie. Rozsadę sadzimy w żyznym, próchnicznym, lekko kwaśnym podłożu.

Co zawiera papryka

  • witaminy C i E;
  • sole mineralne (żelazo, magnez).

sos kabul

Fot. Barbara Walicka

Przepis na sos kabul

  • Na płytce upiec papryki i bakłażany. Po ostygnięciu zdjąć z nich skórkę.
  • Ostrą papryczkę na pół godziny przed użyciem włożyć do miseczki z wodą, a następnie po usunięciu pestek drobno posiekać.
  • Pokroić na kawałki ugotowaną marchew i kawałek selera.
  • Sparzyć 1 kg pomidorów, zdjąć z nich skórkę i pokroić na ćwiartki, po czym udusić na oliwie z oliwek i przetrzeć przez sito.
  • Wszystko wymieszać i doprawić solą, 3 łyżeczkami cukru, 2 listkami laurowymi, 1 łyżeczką mielonego cynamonu (z cynamonem trzeba uważać, jeżeli się przedawkuje, sos będzie cierpkawy), 2 goździkami i sokiem z połówki cytryny.
  • Podgrzewać na ogniu do uzyskania konsystencji śmietany.
  • Podawać do placków ziemniaczanych lub placków z dyni, delikatnych wędlin z drobiu i cielęciny na zimno.

sos lutenica

Fot. Barbara Walicka

Przepis na sos lutenica

  • Papryki czerwone i żółte, starte na grubej tarce marchew oraz seler udusić na oliwie z oliwek.
  • Doprawić czarnym pieprzem, solą, cukrem i czubricą.
  • Rozdrobnić w blenderze.
  • Podawać jako pastę do pieczywa, wędlin lub makaronów.

sos ajwar

Fot. Barbara Walicka

Przepis na sos ajwar

  • Upieczone czerwone papryki i bakłażany pokroić na kawałki i udusić na oliwie z oliwek.
  • Doprawić solą, białym pieprzem, dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i odrobiną cukru.
  • Gdy warzywa będą miękkie, wystudzić i lekko rozdrobnić w blenderze, pozostawiając kawałki warzyw.

  ostry sos paprykowy

Fot. Barbara Walicka

Przepis na ostry sos z papryki

  • Czerwone papryki, bakłażany, ostre papryczki, kilka ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę udusić na oliwie z oliwek.
  • Doprawić odrobiną soli, cukru oraz białego i czarnego pieprzu.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Autor
Cztery sosy z papryki – słodkie, kwaśne i pikantne. Spróbuj!
Cztery sosy z papryki – słodkie, kwaśne i pikantne. Spróbuj!
Barbara Walicka

Chętnie używa glinianych czy kamionkowych naczyń, a do mieszania – drewnianych łyżek; jest zdania, że z takimi przedmiotami łatwiej się zaprzyjaźnić, ponadto lepiej zapamiętują smaki. W rodzinnych zapiskach wyszukuje dawno zapomniane przepisy. W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże. Najchętniej wyprawia się na Saharę. Pisze wiersze i opowiadania, w których często poważne wątki opatruje zaskakującą humorystyczną pointę.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (17)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl