Logo
Logo

Kolorowy szaszłyk z warzyw – idealny na grilla!

Mogłoby się wydawać, że menu grillowe zdominowane jest przez różnego rodzaju mięsa: kiełbaski, steki, skrzydełka, żeberka, burgery oraz ryby… Wymieniać można długo! Jednak kreatywność kucharzy nie zna granic, a dodatkowo rosnąca popularność diet roślinnych powoduje, że zorganizowanie przyjęcia przy ruszcie w wersji bezmięsnej jest naprawdę proste.

Kolorowe warzywa z rusztu wyglądają bardzo apetycznie, ale kulinarnym estetom polecamy skorzystać z przepisu na marynowany szaszłyk z warzyw według pomysłu szefa kuchni Knorr.

Przepis na szaszłyk z warzyw

Składniki

Szaszłyki

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 10 cebulek szalotek
  • 1 duży batat
  • 1 papryczka habanero z puszki

Marynata

  • 1 opakowanie Przyprawy do grilla pikantnej Knorr
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 limonka
  • 1 kawałek ostrej papryczki chili
  • 2 gałązki listków mięty
  • 2 gałązki bazylii

Dip

  • 1 papryczka habanero z puszki (lub łyżeczka sosu habanero)
  • 100 ml jogurtu 60 g majonezu

Przygotowanie

  1. Bakłażana, cukinię, papryki oraz batata pokrój w kostkę o wielkości około 2 cm.
  2. Obierz szalotki i poprzekrawaj je na pół.
  3. Miętę i bazylię posiekaj.
  4. Umieść w kielichu miksera jogurt, czosnek, chili, imbir oraz Przyprawę do grilla pikantną Knorr. Wszystko zmiksuj.
  5. W przygotowanej marynacie zanurz warzywa i ponadziewaj je na wykałaczki do szaszłyków.
  6. Szaszłyki grilluj na tackach i pod przykryciem na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 20 minut.
  7. Pamiętaj, aby co jakiś czas przewrócić je na drugą stronę.
  8. Przekąskę serwuj z dipem. W tym celu połącz majonez, jogurt, sok z limonki oraz papryczkę habanero. Całość starannie rozdrobnij.

Smacznego!


Źródło: Knorr

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (12)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl