Logo
Logo

Pieczone szparagi – pyszne danie w 15 minut!

Uwielbiasz szparagi, ale nie wiesz, jak je przyrządzić w domu? To doskonale, bo mamy dla Ciebie banalnie prosty przepis, którego przygotowanie zajmie dosłownie 15 minut. Szparagi pieczone w piekarniku z dodatkiem oliwy, czosnku i twardego sera to wykwintne danie, któremu nikt się nie oprze. Zachwycisz gości, ale gwarantujemy Ci, że sam się w nich zakochasz i od teraz już zawsze będziesz przyrządzać szparagi w ten sposób – łatwo, szybko i pysznie. Spróbuj sam!

Prosty przepis na zielone szparagi pieczone w piekarniku

Składniki

  • Pęczek zielonych szparagów (lepiej kup je na bazarku niż w supermarkecie)
  • 2 ząbki polskiego czosnku
  • ser twardy typu Parmezan, Pecorino lub Grana Padano
  • sól

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ustaw na tryb termoobiegu z grzałką górną (symbol wiatraczka i poziomej kreski)
  2. Umyj szparagi i osusz je ręcznikiem papierowym. Urwij im ogonki – są twarde i łykowate, więc nie będą smaczne. Łatwo odłamują się w miejscu, gdzie zaczyna się ich miękka i pyszna część.
  3. Przygotuj naczynie żaroodporne i rozsyp w nim szparagi.
  4. Polej je dobrą oliwą z oliwek (opcjonalnie możesz użyć ulubionego oleju), posyp solą i dodaj zmiażdżone lub drobno posiekane ząbki czosnku. Jeśli go nie lubisz, możesz dać mniej lub zupełnie z niego zrezygnować. By podkręcić smak dania, można posypać je płatkami chili – piekielnie dobrze pasują.
  5. Szparagi będą się piec 10-15 minut, ale możesz je przytrzymać krócej lub dłużej. Spróbuj sam, które lubisz bardziej – chrupiące i lekko twarde, czy dobrze upieczone i przyrumienione.
  6. Po wyjęciu z piekarnika posyp szparagi ulubionym serem i podaj na stół jeszcze gorące.
  7. Doskonale smakują z pszennym pieczywem, które można maczać w oliwie z przyprawami.

Smacznego!

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: THPStock / Depositphotos

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (2)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl