Logo
Logo

Szparagi z jajkiem i truskawkami – pomysł na szybkie, letnie śniadanie

Szparagi to smaczne, zdrowe i bardzo łatwe w przygotowaniu warzywo. Można je wykorzystać w kuchni na bardzo wiele sposobów. Choć zwykle kojarzą się z daniami obiadowymi, nie ma żadnych przeciwskazań, by zacząć od nich dzień. Młode szparagi nie wymagają obierania (wystarczy odciąć około 5 cm końcówki), więc przygotowanie z nich śniadania nie zajmie dużo czasu.

Sezon na szparagi łączy się z sezonem na truskawki, dlatego warto połączyć owoce z warzywami, tworząc szybkie w przygotowaniu i bardzo efektowne danie! Oto przepis na porcję dla 1 osoby.

Przepis na szparagi z truskawkami i jajkiem

Czas przygotowania: 15 min

Składniki na śniadanie ze szparagami

  • 5-6 truskawek
  • 5-6 szparagów
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • szczypiorek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • kromka żytniego chleba
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Szparagi i truskawki myjemy – usuwamy zdrewniałe końcówki, a w owocach szypułki.
  2. Szparagi smażymy na patelni z dodatkiem połowy masła, aż ich kolor stanie się intensywnie zielony, dodajemy sól i miód.
  3. Kiedy warzywa staną się na wpół miękkie, na drugiej patelni rozgrzewamy resztę masła i delikatnie wbijamy jajko.
  4. Szparagi wyjmujemy na talerz, układamy na nich truskawki pokrojone w ósemki i przekrojone pomidorki.
  5. Na suchej patelni z obu stron grillujemy chleb.
  6. Zdejmujemy jajko, posypujemy koperkiem, świeżo mielonym pieprzem i podajemy z chlebem.
  7. Do tego proponujemy podanie naparu z melisy i malin -– kilka liści melisy i malin zalewamy gorącą wodą, pijemy schłodzony lub na ciepło

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (12)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl