Logo
Logo

Żeberka w aroniowym sosie BBQ – amerykańska klasyka z owocową nutą!

Aronia to owoc idealnie sprawdzający się w roli marynat do czerwonego mięsa - wyrazisty, cierpki i słodki jednocześnie. Tym razem serwujemy ją w odsłonie słodko-dymnego sosu barbecue, który zredukowany stał się głęboki, gęsty, po prostu pyszny. Do tego amerykańska klasyka, ale w zdrowszej, polskiej odsłonie - frytki z pietruszki pieczone z odrobiną tłuszczu oraz surówka z naszych rodzimych evergreenów: kiszonych ogórków, jabłek i pora.

Przepis na żeberka w aroniowym sosie BBQ

Czas przygotowania: 90 min

Składniki

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • sól i pieprz
  • 3 pietruszki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 por (jasna część)
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
  • 2 łyżki majonezu


Marynata

  • 200 g aronii
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm imbiru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy

 

Przygotowanie

  1. Żeberka kroimy wzdłuż kości, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek i imbir w plasterkach. Smażymy przez 3 minuty.
  3. Dodajemy aronię i smażymy do miękkości.
  4. Całość zalewamy octem balsamicznym i miodem, dusimy 2 minuty.
  5. Dodajemy koncentrat, musztardę, sól i pieprz. Przekładamy do miksera kielichowego i miksujemy na aksamitną masę.
  6. Marynujemy żeberka w wystudzonej masie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 1 godzinę w 190 stopniach (termoobieg).
  7. Pietruszkę kroimy w słupki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy olejem.
  8. Wykładamy na blaszkę z papierem, pieczemy przez 30 minut w temp 180 stopni (termoobieg).
  9. Por kroimy na półkrążki, ogórki i jabłka w słupki. Doprawiamy solą, pieprzem, musztardą, majonezem i łyżką przygotowanej do żeberek marynaty.
  10. Surówkę układamy na ¼ talerza, na kolejną ćwiartkę wyjęte z piekarnika frytki, a na drugiej połowie żeberka.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (2)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl