Logo
Logo

"Jedno jabłko dziennie trzyma lekarzy z dala ode mnie". Czy to prawda?

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby owoce stanowiły podstawę naszej diety. Są one naturalnym źródłem witamin oraz składników mineralnych, bez których nasz organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Do najczęściej spożywanych owoców należą jabłka, ponieważ w naszym klimacie są powszechnie dostępne przez cały rok i stosunkowo niedrogie.

W zależności od gatunku znajdują zwolenników zarówno wśród wielbicieli słodkich przekąsek, jak i miłośników kwaśnego smaku. Nie ma żadnych wątpliwości, że są zdrowe, ale czy rzeczywiście mają właściwości lecznicze?

Spis treści
Na co pomaga jedzenie jabłek? Jak jabłka wpływają na nasz organizm? Czy jabłka można jeść codziennie? Jakie jabłka są najlepsze do jedzenia?

Co zawierają jabłka?

Badania dowodzą, że jabłka są naturalnym źródłem wielu cennych substancji, które wspierają procesy zachodzące w naszym organizmie, wpływają na prawidłowe działanie organów oraz układów wewnętrznych.

W skład jabłek wchodzą witamina E, C, B6 oraz kwas foliowy. Ta pierwsza hamuje utlenianie tłuszczów we krwi i błonach komórkowych, a przy okazji obniża poziom złego cholesterolu. Witamina C jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i bierze udział w powstawaniu tkanki łącznej.

Witamina B6 reguluje pracę układu nerwowego, a z kolei kwas foliowy, znany również jako witamina B9, reguluje procesy wzrostu oraz podziału komórek w organizmie. W jabłkach znajduje się również sporo soli mineralnych, takich jak magnez, mangan, wapń czy azot oraz błonnik pokarmowy, kwasy organiczne czy polifenole o silnym działaniu antyoksydacyjnym.

Jakie właściwości lecznicze mają jabłka?

Regularne jedzenie jabłek zapewnia organizmowi wiele cennych składników, ale nie tylko. Okazuje się, że zawarte w nich składniki bioaktywne stanowią realną ochronę przed rozwojem niektórych chorób czy dolegliwości.

  • Flawonoidy obniżają ciśnienie tętnicze krwi, modulują komórki śródbłonka, a przy okazji mają właściwości przeciwutelniające.
  • Błonnik wspiera modyfikacje stężenia lipidów w osoczu.
  • Procyjanidyny mają właściwości przeciwzapalne.
  • Ponadto substancje zawarte w jabłkach wpływają pozytywnie na pracę serca oraz mózgu i wspierają układ trawienny stymulując perystaltykę jelit.

Co daje codzienne zjedzenie jabłka?

Zjedzenie jednego jabłka dziennie można już traktować jako działanie profilaktyczne w przypadku wielu schorzeń. Dzięki temu ryzyko rozwoju chorób układu krążenia jest znacznie mniejsze, podobnie jak szansa na to, że ktoś zachoruje na cukrzycę.

Zbawienny wpływ na układ trawienny sprawia, że jabłka pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, co jest o tyle ważne, że miliony ludzi na całym świecie boryka się z chorobliwą nadwagą oraz otyłością.

Rozpuszczalny błonnik zawarty w jabłkach pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, a tym samym jedzenie jabłek silnie wspiera pracę serca. Z kolei znajdująca się w owocach kwercetyna niweluje stany zapalne w organizmie.

Badania dowodzą również, że regularne jedzenie jabłek może uchronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych. Dzieje się tak, ponieważ zawarte w ich skórkach związki są w stanie hamować rozwój komórek rakowych.

kolorowe jabłka w skrzynkach w sklepie oraz dłoń trzymająca jabłko
Fot. Engin_Akyurt / Pixabay
Kupując jabłka nie patrz na ich walory estetyczne. Te mniej efektowne są często zdrowsze

Jakie jabłka są najzdrowsze?

Szacuje się, że na świecie jest w tej chwili około dziesięciu tysięcy gatunków uprawnych jabłoni. W sklepach można znaleźć najróżniejsze jabłka, które różnią się wielkością, kolorem, smakiem i gramaturą. Łatwo można dać się zwieść walorom estetycznych owoców, a tymczasem okazuje się, że nie powinien on być wyznacznikiem w tym zakresie.

Wielkie, błyszczące jabłka o intensywnym kolorze, które doskonale sprawdzą się w reklamach czy jako obiekt do fotografowania, mogą mieć nawet dziesięć razy niższą zawartość witamin i soli mineralnych niż popularna Szara Reneta.

Do bezpośredniego spożycia ze względu na smak najlepiej nadają się jabłka deserowe, a mianowicie Jonatan, Ligol, Rubin, Golden Delicious czy Pink Lady. Są soczyste, chrupiące, jędrne i zachwycają smakiem.

Ligol zawiera najwięcej witaminy C, dlatego warto sięgać po tę odmianę w okresie jesiennym, kiedy układ odpornościowy potrzebuje nieco wsparcia. Odmiana Jonagold charakteryzuje się wysoką zawartością antyoksydantów zwalczających wolne rodniki, a z kolei Championy zawierają najwięcej błonnika.

Wszystkie wspomniane odmiany różnią się od siebie smakiem i można z powodzeniem dostosować wybór do własnych preferencji. Niewielkie różnice w składzie nie wpływają bowiem na fakt, że są niezwykle zdrowe i warto spożywać przynajmniej jedno jabłko dziennie, aby uchronić się przed wieloma poważnymi schorzeniami. Zdecydowanie jest to smaczniejsza i przyjemniejsza opcja niż spożywanie szeregu suplementów diety.

Tekst: Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe:  Karandaev, T. Wejkszo / AdobeStock

Autor
"Jedno jabłko dziennie trzyma lekarzy z dala ode mnie". Czy to prawda?
"Jedno jabłko dziennie trzyma lekarzy z dala ode mnie". Czy to prawda?
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
 
Powiązane tematy

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl