Polecamy sklep ogrodniczy SwiatKwiatow.pl

Temat na czasie

Jesienna pielęgnacja trawnika. 12 rzeczy, które musisz zrobić przed zimą!
jesienna pielęgnacja trawnika fot. Pexels - Pixabay.com
Przeczytaj nasz jesienny poradnik w "pytaniach i odpowiedziach", który powstał na podstawie pytań naszych czytelników. Dowiedz się, co zrobić by odpowiednio przygotować murawę do zbliżającej się zimy oraz jak rozwiązać najczęstsze problemy z trawą. Poznaj 12 rad na piękny i zdrowy jesienny trawnik.  

tydzień w ogrodzie   16-10 - 22-10

aeracja trawnika, fot. Bosch
Pamiętajmy, że przed zimą warto jest wykonać aerację, czyli napowietrzanie, trawnika ...
W październiku możemy wysadzać do ogrodu drzewa i krzewy liściaste, które rosły w donicach. Sadzimy także drzewa i krzewy iglaste oraz pnącza ...
Krzewy róż warto teraz zasilić. Wierzchnią warstwę ziemi przemieszajmy z przefermentowanym obornikiem. Róże pienne należy zabezpieczyć przed nadchodzącą zimą. W tym celu przygina się je do ziemi i obsypuje ziemią ...
Opadłe z drzew owoce, których nie można wykorzystać do celów spożywczych, trzeba systematycznie usuwać, w przeciwnym wypadku staną się źródłm chorób roślin. Usuwamy i palimy także chore pędy i liście drzew oraz krzewów ...
Najlepszym okresem na sadzenie drzew owocowych jest jesień (od pierwszych dni października do pierwszych przymrozków). Przed nastaniem zimy drzewka zdążą zregenerować uszkodzony system korzeniowy. ...
zobacz wszystkie
Twój ogród / Warzywnik i sad / Artykuły /

DOMOWE NALEWKI. Jak robić nalewki z owoców?

Zatrzymaj w butelce smak lata i delektuj się nim w zimie. Koniec lata i jesień to doskonały czas na przygotowanie nalewek z owoców - najlepiej z ogrodowych. Ich przygotowanie nie jest trudne jednak aby zyskały odpowiedni smak potrzebują czasu i odpowiedniego alkoholu.

Nalewki owocowe (fot. Robert S. Donovan Flickr CC)

Z czego można robić nalewki?

To jakie owoce wybierzemy na nalewki zależy tylko od naszych preferencji. Nalewki domowe najczęściej robione są z owoców, których mamy pod dostatkiem i tych które lubimy najbardziej. Zwykle są to jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie oraz morele, maliny, jeżyny, borówki lub jagody, a także owoce pigwy, pigwowca lub czarnego bzu oraz porzeczek, truskawek, aronii i wszelkiego rodzaju kombinacje wymienionych owoców.

z czego zrobić nalewkiBy DavidL (Own work) [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Można dodać miód, sok z cytryny, kandyzowaną skórkę z pomarańczy lub ulubione zioła ogrodowe (mięta, lawenda, rozmaryn, dziurawiec) przyprawy korzenne (imbir, goździki, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa) lub inne - t.j. papryczki chili, ziarna pieprzu lub kawy, laskę wanilii, a także owoce i płatki dzikiej róży.

Owoce na nalewki powinny być w pełni dojrzałe, gdyż wtedy są najsmaczniejsze, najsłodsze i najbardziej soczyste. Unikajmy owoców niedojrzałych oraz przejrzałych, gdyż ich dodanie wpłynie negatywnie na smak nalewki.

Duże owoce (jabłka, gruszki) kroimy na mniejsze części, jeśli są zbyt twarde (pigwa, pigwowiec) to nakłuwamy je w kilku miejscach. Owoce pestkowe (brzoskwinie, morele, śliwki, czereśnie) trzeba koniecznie wydrylować - wyjąć z nich pestki. Kilka owoców można zostawić z pestkami, ale niezbyt dużo, gdyż wpłyną one na pogorszenie smaku - będą bardzo gorzkie.

Małe i miękkie owoce (porzeczki, jagody, maliny) wystarczy tylko oczyścić. Im owoc jest bardziej soczysty, tym mocniejszy powinien być alkohol wykorzystany w procesie maceracji.

Nalewka domowa z owoców
fot. Wikimedia Commons

Smak i moc nalewki

Gama smaków nalewek jest bardzo szeroka, wpływa na nią przede wszystkim rodzaj zastosowanych owoców oraz ilość dodanego cukru. Nalewki powstają w wyniku maceracji owoców czyli zalania ich alkoholem. Mogą być wytrawne, półwytrawne lub słodkie, mocne - nawet do 70% alkoholu, średnie - 40-45% lub słabe - około 25% alkoholu.

Przyrządzając nalewkę owoce możemy zalać spirytusem lub wódką. Użycie nierozcieńczonego spirytusu nie jest zalecane, gdyż może on ścinać białko zawarte w owocach, co wpływa na powstawanie brzydkiego osadu oraz na "słabszy smak" nalewki.

Do wyrobu nalewek słodkich używany jest spirytus o zawartości alkoholu nie większej niż 70%, natomiast w przypadku nalewek wytrawnych i półwytrawnych wartość ta nie powinna przekraczać 60%. Uśredniając - dla uzyskania alkoholu o mocy 65%, należy do 100 ml spirytusu 95% dolać 46 ml wody lub 120 ml wódki 40%. Można używać samej wódki - wtedy nalewki mają około 20-25% alkoholu.

Aby wzbogacić smak i aromat nalewki można dodać do nich także inne rodzaje alkoholu np. wino, brandy, koniak lub rum, a także miód lub cukier trzcinowy (brązowy). Aby uzyskać nalewkę o wyższej zawartości alkoholu, na koniec procesu można dodać spirytusu.

Przepisy na nalewki

Nalewki to typowo polska specjalność, rzadko kiedy spotykane są zagranicą. Najlepsze przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a każda gospodyni ma swoje, niestety nie każda chce się nimi podzielić. Na szczęście doskonałe przepisy można także znaleźć w internecie - Przepisy na nalewki z owoców. Każdy przepis można dowolnie modyfikować w zależności od naszych upodobań.

Wyprodukowanie dobrej nalewki wymaga odrobiny wprawy, nie każdemu się to uda już za pierwszym razem. Dlatego też warto zawsze zapisywać co dodaliśmy i w jakich proporcjach, aby w przypadku uzyskania doskonałego smaku móc go odtworzyć w przyszłości.

Z nalewkami można eksperymentować, robiąc je po swojemu, na swój smak. Warto się przy tym dobrze bawić! Doskonałych przepisów i metod przygotowania nalewek jest bardzo wiele i trudno wybrać najlepszą z nich. Można przyjąć ogólną zasadę przygotowania nalewek - uniwersalny przepis. I tak...

Ogólna zasada przygotowania nalewek z owoców

  • Naczynie, koniecznie szklane (może to być duży słój, balon lub gąsior) wypełniamy owocami do 3/4 wysokości, dodajemy przyprawy które lubimy najbardziej i przykrywamy gazą o cienkich oczkach (aby do środka nie dostały się owady). Zalewamy całość alkoholem tak aby dokładnie wszystko przykrył - to bardzo ważne aby owoce były w całości zalane. Najczęściej stosuje się od 1 do 1,5 litra alkoholu na 1 kilogram owoców. Macerację prowadzimy w cieple lub na słońcu. Ważne jest, żeby zarówno w tym jak również kolejnym etapie mieszać intensywnie co kilka dni całą zawartość przyszłej nalewki - sprzyja to maceracji i mieszaniu się smaków.
  • Po miesiącu maceracji owoców z alkoholem zlewamy powstałą ciecz do szklanych i szczelnych naczyń (mogą to być słoiki). Pozostałe owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy w spokoju na kolejny miesiąc (aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru). Po tym czasie powstały syrop zlewamy i łączymy z cieczą uzyskaną z pierwszego zlewania. Tak przygotowany roztwór powinien leżakować w chłodzie przez kolejny miesiąc w ciemnym szklanym naczyniu lub ciemnym pomieszczeniu (aby nie stracił koloru).
  • Po leżakowaniu roztwór wymaga filtracji, gdyż jest bardzo mętny w wyniku wytrącania się osadów i zawartości resztek owoców. Początkowo roztwór przelewamy sito o grubszych oczkach, następnie przepuszczamy przez filtr do kawy. Oczyszczony roztwór powinien być bardzo klarowny, jeśli taki nie jest to ponownie przepuszczamy go przez filtr do kawy. Gotową nalewkę przelewamy do wcześniej umytych butelek lub karafek. Warto je dobrze opisać, aby w przyszłości wiedzieć jakiej nalewki będziemy próbować. Tak przygotowane butelki odstawiamy do barku i pozostawiamy na okres od 1 do 6 miesięcy aby dojrzały. W razie konieczności przyprawiamy dla smaku lub odpowiednio wzmacniamy. Smacznego!

Zobacz także: Wasze przepisy na nalewki domowe

Pamiętaj!

Spirytus kupuj tylko z pewnego źródła. Oprócz niebezpieczeństwa zatrucia istnieje także ryzyko zepsucia smaku nalewki. Najlepszą wódką jest żytnia lub inne wódki zbożowe.

Dobrej jakości nalewki powstają tylko ze świeżych, dojrzałych i aromatycznych owoców.

Nalewki podajemy na stół w pięknych, reprezentacyjnych butelkach, a pijemy z małych kieliszków, delektując się ich smakiem i aromatem.

 

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl

Zobacz też:

 

Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

Pozostałe artykuły

uprawa drzew owocowych w ogrodzie fot. ajlatan - Fotolia.com
Uprawa drzew owocowych. OWOCE z własnego sadu Samodzielna uprawa roślin sadowniczych to świetny sposób na smaczne i zdrowe owoce... więcej
czarny bez w ogrodzie fot. Anemone123 - Pixabay.com
Dziki BEZ CZARNY w ogrodzie. Uprawa i przepisy na przetwory Bez czarny to dość pospolita roślina i niestety niedoceniana. Rzadko jest sadzony... więcej
uprawa ziemniaków fot. Jai79 - Pixabay.com
Uprawa ziemniaków na działce Samodzielna uprawa ziemniaków nie jest trudna i uda się nawet na działce i w przydomowym... więcej
Zioła ogrodowe o właściwościach prozdrowotnych fot. Monika Baechler - Pixabay.com
Zioła ogrodowe o właściwościach odchudzających, odtruwających i oczyszczających Oprócz kwiatów, warzyw i owoców, w każdym ogrodzie powinny znaleźć się także... więcej
zdrowe warzywa z ogrodu fot. congerdesign - Pixabay.com
Zdrowe warzywa z własnej uprawy Warto przyjrzeć się nieco bliżej plonom z naszego warzywnika i dowiedzieć się,... więcej
zimowe warzywa fot. domeckopol - Pixabay.com
Warzywa na późny zbiór. Co uprawiać, kiedy wysiewać i zbierać? Jak przedłużyć zbiory z warzywnika o kilka miesięcy? Wystarczy tylko posadzić... więcej
zobacz wszystkie
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



Mamy problem... x
...blokujesz reklamy
Drogi czytelniku! Wszystkie dostarczane przez nasz serwis treści są darmowe. Aby tak mogło pozostać musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz sobie naszą pracę i chcesz aby była ona dostępna dla Ciebie za darmo prosimy wyłącz program blokujący wyświetlanie reklam.
Biedronki AZJATYCKIE - czy są groźne?

W ostatnich latach coraz częściej mówi się o inwazji azjatyckich biedronek (Harmonia axyridis) - nazywanych potocznie arlekinami. Czy są ...