Polecamy sklep ogrodniczy Sadowniczy.pl

Temat na czasie

Balkon z pomysłem: Kompozycje kwiatowe w doniczkach
ogród w doniczce na balkonie fot. Tanouchka - Fotolia
Jeśli marzysz o ogrodzie, a posiadasz jedynie mały taras lub balkon – wcale nie musisz rezygnować z marzeń - możesz zmienić go w piękny kolorowy ogród. Jeśli nie masz pomysłu, jak zmienić swój balkon – prezentujemy kilka kwiatowych kompozycji kwiatowych w doniczkach. Może te aranżacje będą dla Ciebie inspiracją.  

tydzień w ogrodzie   22-05 - 28-05

nagietek, fot. Alfred Borchard, SXC
W drugiej połowie maja, kiedy nie ma już ryzyka wystąpienia przymrozków, można rozpocząć wysiewanie do gruntu nasion roślin jednorocznych (nasturcja, maciejka, lewkonia, nagietek) ...
Regularnie podlewamy trawnik. Najlepiej rozproszonym strumieniem, wcześnie rano lub późnym popołudniem. Gleba powinna być wilgotna do głębokości 10-15cm; gdy jej wierzchnia warstwa wyschnie na głębokość kilku centymetrów, wskazane jest podlewanie ...
Pod nowymi nasadzeniami drzew i krzewów należy rozłożyć warstwę ściółki o grubości 5–10 cm. W tym celu można zastosować zmieloną korę drzew iglastych, torf lub kompost). Należy pamiętać o pozostawieniu wokół nasady roślin fragmentu nie wyściółkowanej ziemi (o promieniu 2,5-5 cm), ponieważ wilgotna ściółka może przyczynić się do gnicia roślin ...
Od połowy maja wysadzamy na rabaty dalie, pacioreczniki, mieczyki, begonie i inne kwiaty wrażliwe na mróz. Po posadzeniu pilnujemy aby nie zabrakło im wody. ...
Wynosimy na balkon, taras lub do ogrodu, rośliny które zimowały w doniczkach i skrzynkach (oleandry, wawrzyny, bugenwille). Stopniowo przyzwyczajamy je do zewnętrznych warunków pogodowych. ...
zobacz wszystkie
Twój ogród / Warzywnik i sad / Artykuły /

DOMOWE NALEWKI: Jak robić nalewki z owoców?

Zatrzymaj w butelce smak lata i delektuj się nim w zimie. Koniec lata i jesień to doskonały czas na przygotowanie nalewek z owoców - najlepiej z ogrodowych. Ich przygotowanie nie jest trudne jednak aby zyskały odpowiedni smak potrzebują czasu i odpowiedniego alkoholu.

Nalewki owocowe (fot. Robert S. Donovan Flickr CC)

Z czego można robić nalewki?

To jakie owoce wybierzemy na nalewki zależy tylko od naszych preferencji. Nalewki domowe najczęściej robione są z owoców, których mamy pod dostatkiem i tych które lubimy najbardziej. Zwykle są to jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie oraz morele, maliny, jeżyny, borówki lub jagody, a także owoce pigwy, pigwowca lub czarnego bzu oraz porzeczek, truskawek, aronii i wszelkiego rodzaju kombinacje wymienionych owoców.

z czego zrobić nalewkiBy DavidL (Own work) [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Można dodać miód, sok z cytryny, kandyzowaną skórkę z pomarańczy lub ulubione zioła ogrodowe (mięta, lawenda, rozmaryn, dziurawiec) przyprawy korzenne (imbir, goździki, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa) lub inne - t.j. papryczki chili, ziarna pieprzu lub kawy, laskę wanilii, a także owoce i płatki dzikiej róży.

Owoce na nalewki powinny być w pełni dojrzałe, gdyż wtedy są najsmaczniejsze, najsłodsze i najbardziej soczyste. Unikajmy owoców niedojrzałych oraz przejrzałych, gdyż ich dodanie wpłynie negatywnie na smak nalewki.

Duże owoce (jabłka, gruszki) kroimy na mniejsze części, jeśli są zbyt twarde (pigwa, pigwowiec) to nakłuwamy je w kilku miejscach. Owoce pestkowe (brzoskwinie, morele, śliwki, czereśnie) trzeba koniecznie wydrylować - wyjąć z nich pestki. Kilka owoców można zostawić z pestkami, ale niezbyt dużo, gdyż wpłyną one na pogorszenie smaku - będą bardzo gorzkie.

Małe i miękkie owoce (porzeczki, jagody, maliny) wystarczy tylko oczyścić. Im owoc jest bardziej soczysty, tym mocniejszy powinien być alkohol wykorzystany w procesie maceracji.

Nalewka domowa z owoców
fot. Wikimedia Commons

Smak i moc nalewki

Gama smaków nalewek jest bardzo szeroka, wpływa na nią przede wszystkim rodzaj zastosowanych owoców oraz ilość dodanego cukru. Nalewki powstają w wyniku maceracji owoców czyli zalania ich alkoholem. Mogą być wytrawne, półwytrawne lub słodkie, mocne - nawet do 70% alkoholu, średnie - 40-45% lub słabe - około 25% alkoholu.

Przyrządzając nalewkę owoce możemy zalać spirytusem lub wódką. Użycie nierozcieńczonego spirytusu nie jest zalecane, gdyż może on ścinać białko zawarte w owocach, co wpływa na powstawanie brzydkiego osadu oraz na "słabszy smak" nalewki.

Do wyrobu nalewek słodkich używany jest spirytus o zawartości alkoholu nie większej niż 70%, natomiast w przypadku nalewek wytrawnych i półwytrawnych wartość ta nie powinna przekraczać 60%. Uśredniając - dla uzyskania alkoholu o mocy 65%, należy do 100 ml spirytusu 95% dolać 46 ml wody lub 120 ml wódki 40%. Można używać samej wódki - wtedy nalewki mają około 20-25% alkoholu.

Aby wzbogacić smak i aromat nalewki można dodać do nich także inne rodzaje alkoholu np. wino, brandy, koniak lub rum, a także miód lub cukier trzcinowy (brązowy). Aby uzyskać nalewkę o wyższej zawartości alkoholu, na koniec procesu można dodać spirytusu.

Przepisy na nalewki

Nalewki to typowo polska specjalność, rzadko kiedy spotykane są zagranicą. Najlepsze przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a każda gospodyni ma swoje, niestety nie każda chce się nimi podzielić. Na szczęście doskonałe przepisy można także znaleźć w internecie - Przepisy na nalewki z owoców. Każdy przepis można dowolnie modyfikować w zależności od naszych upodobań.

Wyprodukowanie dobrej nalewki wymaga odrobiny wprawy, nie każdemu się to uda już za pierwszym razem. Dlatego też warto zawsze zapisywać co dodaliśmy i w jakich proporcjach, aby w przypadku uzyskania doskonałego smaku móc go odtworzyć w przyszłości.

Z nalewkami można eksperymentować, robiąc je po swojemu, na swój smak. Warto się przy tym dobrze bawić! Doskonałych przepisów i metod przygotowania nalewek jest bardzo wiele i trudno wybrać najlepszą z nich. Można przyjąć ogólną zasadę przygotowania nalewek - uniwersalny przepis. I tak...

Ogólna zasada przygotowania nalewek z owoców

  • Naczynie, koniecznie szklane (może to być duży słój, balon lub gąsior) wypełniamy owocami do 3/4 wysokości, dodajemy przyprawy które lubimy najbardziej i przykrywamy gazą o cienkich oczkach (aby do środka nie dostały się owady). Zalewamy całość alkoholem tak aby dokładnie wszystko przykrył - to bardzo ważne aby owoce były w całości zalane. Najczęściej stosuje się od 1 do 1,5 litra alkoholu na 1 kilogram owoców. Macerację prowadzimy w cieple lub na słońcu. Ważne jest, żeby zarówno w tym jak również kolejnym etapie mieszać intensywnie co kilka dni całą zawartość przyszłej nalewki - sprzyja to maceracji i mieszaniu się smaków.
  • Po miesiącu maceracji owoców z alkoholem zlewamy powstałą ciecz do szklanych i szczelnych naczyń (mogą to być słoiki). Pozostałe owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy w spokoju na kolejny miesiąc (aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru). Po tym czasie powstały syrop zlewamy i łączymy z cieczą uzyskaną z pierwszego zlewania. Tak przygotowany roztwór powinien leżakować w chłodzie przez kolejny miesiąc w ciemnym szklanym naczyniu lub ciemnym pomieszczeniu (aby nie stracił koloru).
  • Po leżakowaniu roztwór wymaga filtracji, gdyż jest bardzo mętny w wyniku wytrącania się osadów i zawartości resztek owoców. Początkowo roztwór przelewamy sito o grubszych oczkach, następnie przepuszczamy przez filtr do kawy. Oczyszczony roztwór powinien być bardzo klarowny, jeśli taki nie jest to ponownie przepuszczamy go przez filtr do kawy. Gotową nalewkę przelewamy do wcześniej umytych butelek lub karafek. Warto je dobrze opisać, aby w przyszłości wiedzieć jakiej nalewki będziemy próbować. Tak przygotowane butelki odstawiamy do barku i pozostawiamy na okres od 1 do 6 miesięcy aby dojrzały. W razie konieczności przyprawiamy dla smaku lub odpowiednio wzmacniamy. Smacznego!

Zobacz także: Wasze przepisy na nalewki domowe

Pamiętaj!

Spirytus kupuj tylko z pewnego źródła. Oprócz niebezpieczeństwa zatrucia istnieje także ryzyko zepsucia smaku nalewki. Najlepszą wódką jest żytnia lub inne wódki zbożowe.

Dobrej jakości nalewki powstają tylko ze świeżych, dojrzałych i aromatycznych owoców.

Nalewki podajemy na stół w pięknych, reprezentacyjnych butelkach, a pijemy z małych kieliszków, delektując się ich smakiem i aromatem.

 

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl

Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl


Pozostałe artykuły

samodzielna uprawa warzyw daje wiele radości fot. coco - Fotolia.com
Warzywnik: Moda na własne uprawy Choć założenie własnego warzywnika nie jest kosztowne, to wymaga dużego nakładu... więcej
owoce na przetwory fot. RitaE - Pixabay.com
Owoce z ogrodu najlepsze na PRZETWORY Sezon na owoce z ogrodu trwa jedynie przez kilka miesięcy w roku. Aby więc móc... więcej
co wysiewać na wiosnę fot. Vinod Pattar - Pixabay.com
WIOSENNE WYSIEWY: Co wysiewać w marcu i kwietniu? Wiosna to okres wzmożonych wysiewów – zarówno roślin ozdobnych jak i tych dających... więcej
uprawa warzyw fot. elenaiks - Pixabay.com
Uprawa warzyw: Co uprawiać w warzywniku? Jeśli w swoim ogrodzie oprócz pięknych kwiatów chcielibyśmy posiadać też zdrowe... więcej
uprawa ziół w doniczce i w ogrodzie fot. Flora Dania
Uprawa ZIÓŁ: Terminarz siewu, sadzenia i zbioru Planujesz samodzielną uprawę ziół w ogrodzie? Mamy dla ciebie doskonały poradnik.... więcej
inspekt uprawa roślin pod osłonami fot. MariaGodfrida Pixabay.com
INSPEKT: Sposób na wcześniejszą uprawę warzyw (i nie tylko) Inspekt to prosta konstrukcja z wyglądu przypominająca skrzynię bez dna, przykrytą... więcej
zobacz wszystkie
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



UPRAWA PELARGONII: Jakie mają wymagania i jak je pielęgnować?

Bez wątpienia pelargonie zasłużyły na nazywanie ich królowymi balkonów. Są łatwe w uprawie i kwitną przez cały sezon - od maja, aż ...