Logo
Logo

Rośliny dla wielbicieli czekolady

Zmień swój ogród w czekoladowy raj, pełen obłędnie pachnących i apetycznie wyglądających roślin. Catherine Mansley wyjaśnia, jak to zrobić.

Bogaty, intensywny i rozpływający się w ustach smak czekolady powala cię na kolana? Zapach kakao sprawia, że cieknie ci ślinka? Czas więc zmienić ogród w czekoladową ucztę dla zmysłów dzięki obfitości pysznych rudobrunatnych odcieni oraz kuszącemu aromatowi kakao.

Pomimo że nie uda ci się odtworzyć czekoladowego pokoju Willy’ego Wonki, z łatwością sprawisz, że zapach i wygląd rabat i donic będzie pobudzać apetyt. A nawet jeśli nie jesteś aż tak wielkim fanem czekolady, proponowane rośliny wniosą nową jakość do twojego ogrodu, ponieważ zapach czekolady – jak naukowo dowiedziono – ma działanie relaksujące.

Pomijając drzewo kakaowca, potrzebującego tropikalnych warunków, to roślin, które pomogą wypełnić ogród mocnym aromatem czekolady, jest zaskakująco dużo. Niektóre są oczywistym wyborem, jak ciemny, aksamitny „kosmos czekoladowy” i wspaniały kosaciec ‘Quechee’ – dzięki zapachowi pomarańczy jego czekoladowy urok tylko zyskuje. Inne zaś wprawiają w zdumienie – radosne żółte „stokrotki” Berlandiera lyrata oraz słonecznik wierzbolistny mają nadspodziewanie wyraźny zapach kakao...

Pełen tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners' World Lipiec-Sierpień 2015