Gardeners World / Z własnego ogródka /

Słonecznik bulwiasty (topinambur) - uprawa krok po kroku

Mało wymagająca roślina uprawna, dająca obfite plony. Słonecznik bulwiasty (topinambur) z łatwością można uprawiać zarówno bezpośrednio w gruncie, jak i w donicy – mówi Pippa Greenwood.

słonecznik bulwiasty

Słonecznik bulwiasty (topinambur)

Jeśli szukasz rośliny uprawnej o małych wymaganiach, a zarazem obfitych plonach, to jest nią właśnie topinambur. Posadzone w ziemi bulwy kiełkują w zawrotnym tempie, rzadko wymagają pielenia, a ich podlewanie konieczne jest jedynie podczas wyjątkowej suszy. Dlatego zaliczam topinambur do kategorii warzyw „sadzisz i zbierasz”, bo to w zasadzie cały wysiłek, który należy włożyć w jego uprawę.

topinambur kwiatostan
Kwiatostany słonecznika bulwiastego.

Topinambur to bylina – daje plony przez wiele lat, a jedyne, czego można obawiać się w jego uprawie, to szybki wzrost, który może doprowadzić nawet do inwazyjnego rozprzestrzeniania się! Radzę więc posadzić tylko kilka bulw i mieć je na oku, by się nadmiernie nie rozrastały, wtedy przekonasz się do uprawy tego warzywa.

Jeśli nie masz dużo miejsca na uprawę, posadź bulwy nawet w starej balii lub misie wypełnionej mieszanką dobrze rozłożonego kompostu i ziemi ogrodowej. Zapewnij roślinom dobry drenaż, a wtedy uda ci się zebrać obfite plony. Dzięki temu nie będziesz musiał walczyć z rozprzestrzenianiem się roślin poza wyznaczone miejsce.

Polecane odmiany to ‘Fuseau’ o gładkich bulwach, które są łatwe w przyrządzaniu, oraz ‘Dwarf Sunray’, która nie wymaga obierania.

Słonecznik bulwiasty - uprawa krok po kroku

topinambur sadzenie
1 Posadź bulwy w marcu lub kwietniu [w Polsce też – red.] na głębokości 10–15 cm, co 30 cm. Odległość między rzędami powinna wynosić około 1,5 m. Wilgotna, przepuszczalna gleba i słoneczne stanowisko zapewnią najlepsze zbiory, jednak w lekkim cieniu
topinambur roślina
2 Kiedy rośliny osiągną około 30 cm wysokości, wokół podstawy łodyg usyp kopczyki (mniej więcej 15 cm wysokości), podobnie jak w przypadku ziemniaków. Uklep lekko ziemię, by zapewnić roślinom stabilność podczas dalszego wzrostu.
topinambur słonecznik bulwiasty
3 Pędy rosną błyskawicznie. Jeśli często wieje wiatr, ponownie usyp kopce, a także rozważ rozstawienie podpór z tyczek i sznurka lub linki. W lipcu oberwij wszystkie kwiaty i zetnij roślinę do 2/3 wysokości, by zapewnić bulwom magazynowanie większej ilości energii.
topinambur zbiór bulw
4 Jesienią, gdy liście zaczną żółknąć, zetnij rośliny do wysokości 8 cm, aby zapobiec ich wywracaniu podczas wietrznej pogody. Ścięte łodygi ułóż wzdłuż rzędów, by zapewnić im dodatkową ochronę przed niskimi temperaturami. Bulwy wykopuj za pomocą wideł ogrodowych, otrzepując bulwy z ziemi.

Topinambur - dobre rady Pippy

  • topinambur uprawa
    Wykop kłącza przed wiosną, by
    roślina nie stała się inwazyjna.
    Nie przesadzaj z ilością. Topinambur to pyszne, ale i mocno rozprzestrzeniające się warzywo. Dorosłe rośliny mogą rzucać dużo cienia oraz pochłaniać sporo wody i składników mineralnych z gleby.
  • Przed posadzeniem podziel bulwy na części nie większe od kurzego jaja.
  • Podlewaj wyłącznie podczas suszy.
  • Dorosłe rośliny topinamburu mogą pełnić funkcję osłon przed wiatrem.
  • Kwiaty topinamburu działają jak magnes na pszczoły, dlatego warto pozostawić kilka podczas lipcowego obrywania.
  • Przemyśl dokładnie, gdzie posadzisz rośliny, przewidując, w którym miejscu będą rzucać cień dorosłe topinambury. Wokół posadź cieniolubne rośliny lub warzywa.
  • Nie panikuj, jeśli silny wiatr przewróci rośliny. Nic straconego! Jeśli podstawa łodygi nie jest złamana, rośliny powinny rosnąć dalej.
  • Zbieraj plony zgodnie z własnymi potrzebami, pamiętając, że z niewykopanych przed zimą bulw w kolejnym roku wyrosną nowe rośliny [dobrze zimuje w gruncie, także w Polsce – red.].
  • Przed posadzeniem bulw wyłóż dół drucianą siatką. Dzięki temu podczas zbiorów łatwo wyciągniesz z ziemi wszystkie bulwy.

Z czym to się je?

Namocz bulwy w wodzie w celu dokładnego oczyszczenia z ziemi. Łatwiej jest obierać je po ugotowaniu z uwagi na ich nierówną powierzchnię z licznymi guzkami. Jeśli jednak zdecydujesz się je obrać przed gotowaniem, włóż je następnie do wody z sokiem z cytryny, aby zachować ich naturalny kolor. Topinambur jest chrupki, a jego smak słodki, lekko orzechowy. Najbardziej smakuje mi upieczony w piekarniku, posypany solą oraz posiekanym świeżym rozmarynem lub szałwią. Możne być przyrządzany podobnie jak pasternak – duszony, smażony lub gotowany. Doskonale nadaje się do zup oraz do risotto. Można go również jeść na surowo.

 

Tekst: Gardeners` World Polska - marzec-kwiecień 2015
zdjęcia: Sarah Cuttle, Adrian Taylor, Ralf Meelker CC-BY-SA Foter, Fotolia


Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera