Szukaj według alfabetu: A Ą B C Ć D E Ę F G H I J K L Ł M N Ń O Ó P R S Ś T U W Y Z Ź Ż wszystkie
Bób Vicia faba var. major Bób to jednoroczna roślina, osiągająca zwykle wysokość do 1,2 m, należąca do rodziny bobowatych (Fabaceae). W warunkach naturalnych występuje w Iranie i północnej Afryce, ale jest popularna i uprawiana jako warzywo w wielu krajach na całym świecie, również w Polsce. Roślina znana od czasów starożytnych - w Chinach uprawia się ją od 5000 lat.
Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna
Brokuł włoski Brassica oleracea var. italica Brokuł włoski, to jednoroczna roślina należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Warzywo znane od starożytności - dużą popularnością cieszył się u Rzymian. W Polsce jeszcze do niedawna uchodził za warzywo mało znane.
Brokuł włoski - warzywa
Cebula zwyczajna Allium cepa Cebula była znana i uprawiana powszechnie już w starożytności. Pochodzi prawdopodobnie z terenów dzisiejszego Iranu, Afganistanu lub Turcji. W uprawie cebula jest rośliną jednoroczną. W drugim roku uprawy cebula wytwarza pęd kwiatostanowy.
cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay
Chrzan pospolity Armoracia rusticana Chrzan pospolity to wieloletnia roślina, należąca do rodziny kapustowatych (Brassiaceae). Łacińska nazwa oznacza roślinę rosnącą daleko od morza (z celtyckiego ar-blisko, more-morze). Roślina pochodzi z południowo-zachodniej Europy i zachodniej Azji.
Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87
Ciecierzyca Cicer arietinum Ciecierzyca to roślina jednoroczna, osiągająca zwykle wysokość 50-80 cm, należąca do rodziny bobowatych (Fabaceae). Ciecierzyca jest trzecią w kategorii najpowszechniej uprawianych roślin strączkowych po groszku i fasoli. Największe plantacje znajdują się w Indiach, które produkują 80% warzyw w skali światowej.
Ciecierzyca - fot. domenapubliczna
Cykoria czerwona Cichorium intybus Cykoria czerwona (radicchio) to roślina dwuletnia, należąca do rodziny astrowatych (Asteraceae). Jest to interesująca kolorystycznie i smakowo odmiana cykorii podróżnik. Roślina znana jest w Europie od wieków. Dawniej liście cykorii suszono i palono wytwarzając z niej produkt zastępujący niezwykle drogą w dawnych czasach kawę. Prażone liście cykorii do tej pory służą do produkcji napojów "kawopodobnych".
Cykoria czerwona - fot. wikipedia/CC/Forest Kim Starr
Czosnek pospolity Alium sativum Czosnek pospolity to popularne jednoroczne lub dwuletnie warzywo należące do rodziny amarylkowatych (Amaryllidaceae). To roślina znana od początków cywilizacji. Już ponad 5000 lat temu uprawiano ją w Azji Środkowej. Przez wiele wieków wierzono, że ma magiczną moc - odstrasza czarownice i wampiry, chroni przed złymi mocami i urokiem. Zazwyczaj ząbki czosnku wieszano przed wejściem do domostwa.
Czosnek - fot. www.sxc.hu/sveres
Dynia olbrzymia Cucurbita maxima Dynia olbrzymia (Cucurbita maxima) to roślina jednoroczna należąca do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Warzywo pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie jest uprawiane od tysiącleci. Dynia ma płożące pędy, których długość może dochodzić do 10 m. Liście są duże, klapowate a kwiaty rozdzielnopłciowe - żeńskie wyrastają pojedynczo a męskie pojawiają się pęczkami w kątach liści. Owocem jest jagoda fałszywa w zależności od odmiany różniąca się kształtem, kolorem i wielkością. Zwykle owoce mają wagę 40-60 kg.
Dynia olbrzymia
Endywia Cichorium endivia Cykoria endywia to roślina jednoroczna lub dwuletnia, osiągającą do 1,5 m wysokości, należąca do rodziny astrowatych (Asteraceae). Endywia znana była już w starożytnym Egipcie, gdzie uprawiano ją i spożywano jako warzywo oraz roślinę leczniczą. Do Europy trafiła dopiero w XVI wieku, początkowo jako środek na artretyzm i choroby oczu.
Endiwia - fot. wikipedia/CC/Atilin
Jarmuż Brassica oleracea var. sabellica Jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica) to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Warzywo nie występuje w środowisku naturalnym - jest dostępne wyłącznie z upraw. To odmiana kapusty charakteryzująca się silnie ukształtowanym systemem korzeniowym, kędzierzawymi zielonymi liśćmi (od 25 do 40 na jednym egzemplarzu) tworzącymi rozetę  i długą łodygą mogącą przekraczać 100 cm wysokości
Jarmuż (fot. Rasbak, www.wiki.cc)
Kalafior Brassica oleracea var.botrytis Kalafior należy do rodziny kapustowatych (Brassicaceae), był znany jako warzywo już w czasach starożytnych. Do Polski sprowadzono go na przełomie XVI i XVII wieku. Mark Twain stwierdził, że "kalafior to nic innego jak kapusta z wyższym wykształceniem".
Kalafior - warzywa
Kalarepa Brassica oleracea var. gongylodes Kalarepa (brassica oleracea var. gongylodes) to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Gatunek ten nie występuje na stanowiskach naturalnych, ale jest uprawiany w wielu krajach na całym świecie (w tym w Polsce). Jest to odmiana kapusty warzywnej.
Kalarepa Brassica oleracea var. gongylodes
Kapusta pekińska Brassica rapa Kapusta pekińska to roślina jednoroczna lub dwuletnia, należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Warzywo tworzy szerokie, pomarszczone i żyłkowate liście, które są chętnie spożywane w wielu rejonach świata.
Kapusta pekińska
Kapusta warzywna głowiasta Brassica oleracea var. capitata  Kapusta warzywna głowiasta (Brassica oleracea var. capitata) to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych (Brasicaceae). Gatunek ten nie występuje w stanowisku naturalnym – jest jednak popularny w uprawie. Polska jest jednym z największych producentów kapusty. Warzywo zwykle dorasta do 30cm wysokości.
Kapusta warzywna głowiasta ?(kapusta (www.wiki.cc., fot. Nova)
Karczoch zwyczajny Cynara scolymus Karczoch zwyczajny w łagodnym i ciepłym klimacie, np. śródziemnomorskim, jest wieloletnią rośliną zielną, ale w Polsce roślina ta nie zimuje i jest rzadko spotykana. W krajach basenu Morza Śródziemnego jest natomiast powszechnie spożywana.
Karczoch zwyczajny
Kawon (Arbuz) Citrullus lanatus Kawon, znany bardziej pod nazwą arbuz zwyczajny to jednoroczna roślina należąca do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Rejonem pochodzenia arbuza jest Afryka, ale jest uprawiany w wielu krajach o ciepłym klimacie.
Kawon
Koper włoski Foeniculum vulgare Koper włoski (Foeniculum vulgare), znany jako fenkuł, to roślina jednoroczna należąca do rodziny selerowatych (Apiaceae). W środowisku naturalnym występuje w rejonie Morza Śródziemnego, w Afganistanie, Iranie i Pakistanie.
Koper włoski Foeniculum vulgare
Kukurydza cukrowa Zea mays L. subsp. mays Grupa Saccharata Kukurydza cukrowa, spożywana jako popularne warzywo to odmiana kukurydzy zwyczajnej (Zea mays), należąca do rodziny wiechlinowatych (Poacea). To roślina jednoroczna o pokroju wzniesionym, osiągająca wysokość nawet do 2,5 m (w zależności od odmiany).
Kukurydza cukrowa - fot. wikipedia/CC/Rasbak
Marchew zwyczajna Daucus carota Marchew zwyczajna jest jednym z podstawowych gatunków warzyw uprawianych w Polsce. Częścią jadalną marchwi jest zgrubiały korzeń spichrzowy. Występuje w stanie dzikim pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. W Polsce w stanie dzikim jest rośliną bardzo pospolitą.
marchew
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



Dziecko w ogrodzie: ogród bezpieczny i przyjazny dziecku

Ogród to dla dorosłych miejsce wypoczynku, relaksu i oderwania od codziennych problemów. Inaczej wygląda to w przypadku dzieci, którym zielony ...