ogórek fot. Alexei Hulsov - Pixabay

Ogórek siewny

cucumis sativus

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • zastosowanie: roślina jadalna

 

Polecamy rośliny i produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

Ogórek siewny pochodzi z północno-zachodnich Indii. Jest jednorocznym warzywem, tworzącym jadalne owoce o zielonej skórce i soczystym miąższu, o świeżym, charakterystycznym zapachu. Bogaty w witaminę C oraz witaminy z grupy B i liczne minerały.

Owocem ogórka jest nibyjagoda powstała z mięsistych ścian zalążni zrośniętej z dnem kwiatowym. Kształt ogórka jest wydłużony baryłkowaty, maczugowaty lub cylindryczny o powierzchni gładkiej, brodawkowatej, szorstkiej, bruzdkowanej lub pokrytej włoskami.

Wartość odżywcza ogórków jest niewielka, lecz są cenne ze względu na smak.

W kosmetyce, świeży ogórek był od dawnych czasów wykorzystywany do pielęgnacji skóry. Doceniano jego własności odświeżające, przyjemny aromat oraz działanie rozjaśniające i łagodzące.

Ogórek jest rośliną jednoroczną. Uprawiamy go siejąc nasiona wprost do gruntu lub z rozsady. Nasiona do gruntu należy wysiewać gdy temperatura gleby na głębokości 10 cm osiągnie minimum 12°C. Produkcja rozsady trwa minimum 4 tygodnie. Do kiełkowania nasiona potrzebują światła i temperatury 20-25°C. Na miejsce stałe sadzonki wysadzamy po 15 maja. Roślinę należy uprawiać w pierwszym roku po oborniku. Nie można uprawiać ogórków po sobie - należy zachować 4 letni okres przerwy.

Dobrym przedplonem jest: bób, fasola, cebula zwyczajna, szpinak, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa.

Ogórek zaliczany jest do grupy warzyw dyniowatych. Pozostałe rośliny to: dynia olbrzymia (Cucurbita maxima), cukinia (Cucurbita pepo convar. giromontiina), patison (Cucurbita pepo var. patisoniana), melon (Cucumis melo). Wszystkie te rośliny należą do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae).

Przeczytaj także

Aktualności: Marwit: 5 kwietnia Dniem Marchewki
Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna Brokuł włoski - warzywa cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87

Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera
Kiedy zacząć dokarmianie ptaków?

Późna jesień to najlepszy moment, by zacząć dokarmianie ptaków - podaje rzecznik Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków. Przypomina jednak: jeśli przyzwyczaimy do tego ptaki, należy dbać, by w miejscu dokarmiania pokarm dostępny był stale, ...