Sałata siewna Lactuca sativa

Sałata siewna

Lactuca sativa

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: wzniesiony
  • wysokość: 80-150cm (z pędem kwiatostanowym)
  • kwiatostan: koszyczek kwiatowy
  • owoce: niełupka
  • przydatność do spożycia: liście
  • gleba: próchniczna, żyzna
  • wilgotność: gleba wilgotna
  • stanowisko: słońce
  • zastosowanie: roślina jadalna

 

Polecamy rośliny i produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

Sałata siewna (Lactuca sativa) to roślina jednoroczna należąca do rodziny astrowatych (Asteraceae). Gatunek ten nie występuje w środowisku naturalnym (chyba, że zdziczałe formy), ale jest uprawiany w wielu krajach na całym świecie, w tym w Polsce.

Roślina wraz długim pędem kwiatostanowym dorasta do ok. 150cm wysokości, jednak główną i jadalną częścią jest rozeta liści, których kształt, wielkość i barwa zależą od odmiany.
Roślina wytwarza mocny, palowy, ale rozgałęziony korzeń.

Uprawa sałaty siewnej

Ze względu na krótki okres wegetacyjny sałatę często uprawia się jako przedplon (można oczywiście również jako poplon).

Warzywo lubi słoneczne stanowiska i żyzną, próchniczą glebę bogatą w składniki pokarmowe. Ze względu na bogactwo odmian można ją uprawiać wiosną, latem, jesienią lub jako warzywo ozime. Najczęściej sałatę uprawia się z rozsady.

Zobacz jak przygotować rozsadę warzyw.

Zastosowanie sałaty

Sałata w kuchni służy przede wszystkim jako dodatek do potraw. Z powodzeniem nadaje się do sałatek, kanapek oraz jako ozdoba potraw. Młode liście zawierają białko, cukry, prowitaminę A, witaminy z grupy B, C, E, PP, K oraz sole mineralne (głównie potas i magnez).

Spożywanie sałaty wpływa korzystnie na procesy trawienne. Nadaje się do spożycia przed kwitnieniem.

Popularne odmiany sałaty

  • sałata masłowa: Majka, Maryna, Mira, Bona
  • sałata liściowa: Luiza, Nika, Lobi
  • sałata kędzierzawa dębolistna: Dubagold, Extase, Grenadine
Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna Brokuł włoski - warzywa cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87

Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera
Kiedy zacząć dokarmianie ptaków?

Późna jesień to najlepszy moment, by zacząć dokarmianie ptaków - podaje rzecznik Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków. Przypomina jednak: jeśli przyzwyczaimy do tego ptaki, należy dbać, by w miejscu dokarmiania pokarm dostępny był stale, ...